Тернопільська Міська рада просить не відавати Почаївську Лавру Москві
  • Суб, 16/02/2013 - 01:25

Звернення Тернопільської міської ради щодо повернення культових споруд релігійним громадам

Президенту України Януковичу В.Ф.

Голові Верховної Ради Рибаку В.В.

Прем’єр-міністру України Азарову М.Я.

Головам парламентських фракцій

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Тернопільської міської ради

щодо недопущення прийняття законопроекту №1161 від 25.12.2012 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо повернення культових споруд релігійним громадам)»

Ми, депутати Тернопільської міської ради стурбовані ситуацією, яка складається довкола питання майбутнього Свято-Успенської Почаївської Лаври у зв`язку із реєстрацією групою народних депутатів України законопроекту №1161 від 25.12.2012 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо повернення культових споруд релігійним громадам)».

Вважаємо даний проект закону черговим наступом на одну із українських святинь, оскільки реалізація його положень може призвести до приватизації духовної пам’ятки однією з релігійних конфесій та обмеження відкритості святині для усіх громадян України загалом.

Почаївська Лавра є унікальною християнською святинею, яка водночас включає у себе безцінну архітектурну і мистецьку спадщину світової цивілізації.

Тому вкотре наголошуємо на необхідності внесення Почаївської Лаври до переліку пам`яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Це захистить саму пам`ятку від руйнування і залишить її відкритою для світу та забезпечить охорону, збереження, популяризацію й передачу майбутнім поколінням культурної та духовної спадщини.

З огляду на зазначене ми, депутати Тернопільської міської ради, вимагаємо терміново вжити рішучих заходів щодо недопущення прийняття запропонованого проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України»(реєстр.№1161).

Також звертаємося до Кабінету Міністрів України у терміновому порядку вишукати можливість для фінансування виготовлення номінаційного досьє та офіційно звернутись до Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури(ЮНЕСКО) з поданням про внесення Почаївської Лаври до Списку всесвітньої спадщини.

Прийнято 15 лютого 2013 року на двадцять дев`ятій сесії Тернопільської міської ради.

Секретар ради                                                                                                І.В.Турський