Тернопільська облрада вимагає повернути Почаївську лавру державі
  • Птн, 04/07/2014 - 09:05

Сьогодні, 3 липня, депутати Тернопільської облради підтримали на сесії звернення до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо повернення Почаївської лаври державі.

Про це інформує власкор IA ZIK.

У зверненні, зокрема, йдеться: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, вкрай стурбовані ситуацією, яка складається довкола питання майбутнього Свято-Успенської Почаївської лаври. Почаївська лавра з часу заснування була осередком українського православ’я. Однак через багаторічну окупацію духовної святині комісарами «русского міра» це молитовне місце цілеспрямовано перетворювалося в осередок антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині».

Депутати наголошують, що «ці тенденції підсилилися у зв’язку із прийняттям Кабінетом Міністрів України розпорядження від 17 липня 2003 року №438-р «Про виключення зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври».

«У грудні того ж року урядом Януковича відбулася передача комплексу споруд лаври у безкоштовне користування представникам Української православної церкви Московського патріархату, про що укладено договір між Держбудом та Свято-Успенською Почаївською лаврою. Договір діє 49 років – до 1 січня 2052 року. Такі дії Януковича мали на меті знівелювати не лише українську історію, а й українську церкву. Українські християнські центри – Зарваниця, Почаївська, Святогірська та Києво-Печерська лаври, Софія Київська – це духовне багатство українців. До Українських святинь із молитвами йдуть паломники з усього світу, тому вони повинні належати лише українському народові», – вважають депутати.

Вона також нагадали, що 29 травня 2001 року Кабінет міністрів України відніс комплекс пам’яток культурної спадщини у містах Кременці та Почаєві до Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Тож у 2002 році всі пам’ятки були передані зі спільної власності територіальних громад Кременецького району в державну власність з віднесенням до сфери управління Держбуду України.

Відтак, депутати вимагають скасувати розпорядження Кабінету міністрів щодо Почаївської лаври від 17 липня та повернути їй попередній правовий статус.