Тернопільсько-Зборівська архиєпархія презентувала свій перший шематизм
  • Срд, 30/07/2014 - 13:21

29 липня в приміщенні фундації «Справа Патріарха Йосифа» (вул. Листопадова 7, Тернопіль) відбулася презентація першого шематизму Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Книга отримала назву «Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ. Парафії, монастирі, храми. Шематизм».

Шематизм вийшов з нагоди 25-тиліття виходу УГКЦ з підпілля та з нагоди 20-тиліття канонічного заснування Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у видавництві ТОВ «Новий колір», а благословив його створення архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій.

«Це книга підсумовує 25 років існування та розвитку УГКЦ на Тернопільщині, - зазначив архиєрей під час презентації. - Цей рік є дуже значимим для нашої Церкви. Вона відзначає 25-у річницю виходу з підпілля та легалізації. Це дуже відповідальний момент для усіх нас, оскільки дає нам нагоду переосмислити важливість свідчення та мучеників та ісповідників нашої Церкви. Їхнє героїчне свідчення стало запорукою незнищимості УГКЦ. Сьогодні ще раз переконуємося , що правда Христової Євангелії сильніша за усі механізми зла».

Видання, як зазначив владика, буде цікаве науковцям, дослідникам та краєзнавцям. Воно відзеркалює багату панораму Тернопілля представляючи його багатогранність, людський та культурний потенціал. У ній Тернопілля представлено, як середовище з глибокими християнським корінням.

Керівник проекту і науковий редактор професор Ярослав Стоцький розповів, що 520 сторінках представлено історію парафій, церков, монастирів, які діють на теренах Тернопільщини сьогодні, подано їх детальний опис. У вступних розділах подано нарис становлення християнства в Україні, розвиток греко-католицької конфесії на теренах Тернопілля, книга містить перелік осіб із найважливішими даними про них, у тому числі монахів і монахинь, зайнятих на даний час службою в греко-католицьких храмах.

Художні дизайнери – Володимир Бурдяк і Юлія Ковбасіста, технічний редактор – Тетяна Червінська, також до редакційної ради входили архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ Кир Василій Семенюк, протосинкел о. Андрій Романків, синкел о. доктор Віталій Козак, директор видавництва «Новий колір» Богдан Куневич. Книга буде цікавою не тільки для вірних УГКЦ, а також для науковців, які досліджують історичні, релігієзнавчі, теологічні та краєзнавчі аспекти.