Терористи осквернили католицький храм в Північній Ірландії
  • Чтв, 02/08/2018 - 13:49

Католицький храм в Північній Ірландії був осквернений вранці у вівторок. На двері храму св. Марії та розп’яття поблизу невідомі особи нанесли графіті сектантського змісту.

Вірні і місцеві провідники вражені тим, що сталось. «У нас раніше ніколи не було таких проблем. 5 чи 6  років тому був незначний інцидент, однак це – цілком нове для нас»,- розповів парох храму св. Марії о. Браян МакКенні.

На дверях храму були написані парамілітаристичні слогани антикатолицького угрупування: UDA (The Ulster Defence Association – Асоціація захисту Ольстера) та UFF (Ulster Freedom Fighters – Борці за свободу Ольстера).

UDA у Великобританії вважається терористичною організацією; між 1960-ми і 2007 роком вона провела понад 250 вбивств, жертвами більшості з яких стали католицькі цивільні громадяни.

Релігійні суперечки віддавна є частиною історії Північної Ірландії, яка є переважно протестантською і є частиною Об’єднаного Королівства, в той час як переважно католицька Республіка Ірландія отримала незалежність у 1916 році.

У цьому регіоні тривали конфлікти на релігійній і політичній основі, що включали жорстокі сутички від кінця 1960-их до 1998 р, коли було досягнуто Белфастської угоди (яку ще називають Угодою Страсної П’ятниці). Від того часу випадки насильства на релігійному тлі у Північній Ірландії є лише спорадичними.

В жовтні 2017 р. парамілітаристичні лоялісти з «Ulster Volunteer Force» висловили погрози, через які чотири католицькі родини були змушені покинути свої домівки в проекті соціального житла у Белфасті.

Як інформує CNA, нещодавні демографічні показники вказують на те, що ймовірно, що до 2021 року кількість католиків перевищить кількість протестантів у Північній Ірландії. Відповідно до останнього опитування, у 2011 р. протестанти переважали католиків у Північній Ірландії всього на 3%.