Терористів на бій благословляє духівник Кирила
  • Птн, 13/06/2014 - 14:19

Лідери самопроголошеної Донецької народної республіки заявляють, що мають на свою діяльність благословення від авторитетних пастирів Російської Православної Церкви.

9 червня "народний губернатор" Донецької області Павло Губарєв розмістив в інтернет-мережі ведеоролік, де відзнята його вітальна промова до загону донецьких терористів перед відправкою на бойові дії проти українських військ.

Як повідомляє "Релігія в Україні", під час церемонії "народний губернатор" похвалив бійців і передав благословення від братії Троїце-Сергієвої лаври у вигляді блоку церковних календариків. Вручаючи кожному повстанцеві дар ченців, Павло Губарєв заявив: "Російська Церква благословила нас на ту війну, яку ми ведемо. Це війна за Русскій мір. Це війна за Новоросію. Це війна за свободу від фашизму українського. І ми в цій війні переможемо, тому що наше діло праве, перемога буде за нами".

Напередодні сайт "Російська весна", що підтримує донецьких сепаратистів, поширив новину від головного лідера бойовиків на Донбасі Ігоря Стрєлкова (Гіркін): "«Не в силі Бог, але в правді! Я отримав дуже серйозне благословення три дні тому. Відтоді навіть найгірші новини не можуть мені зіпсувати настрій. До того ж, ми готові до бою. А вони - ні, не дивлячись на всі їхні гармати і танки".

Лідер "Асоціації православних експертів" (Москва) Кирил Фролов, соратник екс-секретаря Одеської єпархії УПЦ (МП) протоєрея Андрія Новикова, який втік до Москви, так прокоментував репліку Стрєлкова (Гіркіна): "Віра дає волю до перемоги! Ігор Стрєлков створює дійсно православну армію Святої Русі. І отримав дуже серйозне благословення. Чиє? Інтуїція підказує мені, що це о. Ілій (Ноздрін)".

Дійсно, на сторінці "ВКонтакте" схиархимандрита Ілія (Ноздріна), яку редагують його найближчі духовні чада, останнім часом почали викладати фотокопії рукописних послань старця з приводу подій в Україні. Особливістю послань є те, що заклики до миру тут супроводжуються агресивно-образливою лексикою на адресу опонентів, що представляють іншу частину України.

Ще 14 березня, напередодні «референдуму» щодо незалежності Криму, о. Ілій (Ноздрін) звернувся до всіх чад Руської Церкви молитися про збереження миру і спокою, щоб Господь не допустив "ворожнечу і ненависть між братами слов'янами плечем до плеча відстоювали своє право на спільне, самобутнє, мирне життя ".

А 31 травня о. Ілій вже пише наступне звернення: "Господи Ісусе Христе і Покров Пречистої Матері Божої, Архистратиже Божий Михаїле і всі святі. Позбавте малоросів від западенцев і американо-бандерівської смути".

Під "западенцамі" священик, очевидно, мав на увазі "західняків" - зазвичай так нешанобливо іменують російські та проросійські активісти жителів Західної України.

2 червня старець написав нове звернення: "Нехай розуміє народ Український брехню і наклеп, який зводять Бандеро-Западенська кліка на Російський народ. Навпаки! У всій Росії моляться з добрими побажаннями і любов'ю за мир і благополуччя народу Малоросії".

Нагадаємо, що о. Ілій (Ноздрін) проживає в підмосковному Пєрєдєлкіно на території Патріаршого подвір'я і є духівником Патріарха Кирила, про що схиархимандрит не забув згадати в одному зі своїх рукописних звернень.