Редакційна колонка

  • Вівторок, Лютий 13, 2024 - 12:51

    Люди будь-якої культури без слів розуміють, що таке любов між чоловіком і жінкою, як вона формується на основі їх тілесності і статевих різниць. З іншого боку, любов – це суть заповідей, які Ісус Христос залишив своїм послідовникам.

  • Вівторок, Лютий 6, 2024 - 12:28

    Ми не раз чули вислів, що Бог карає за гріхи. Коли ми говоримо, що Бог є любов, то любов не може бути, а потім переставати. Коли ми говоримо, що Бог карає, то це не Бог карає — це ми себе караємо. Своїми гріхами ми віддаляємося від Бога, стаємо далекі від нього. Наші гріхи — це наше покарання.

    Погляньмо, коли ми робимо щось добре, то вмить відчуваємо радість, милість і приємність. І в той же час, коли щось робимо зле, недобре, то тоді чуємо пригнічення, депресію. Бо гріх — це щось непритаманне людині.

  • П'ятниця, Лютий 2, 2024 - 15:50

    Леонардо да Вінчі приписують авторство слів про те, що є люди трьох категорій:

    -  ті, які не бачать;

    -  ті, які бачать, якщо їм покажуть;

    -  ті, які бачать.

    У духовно-тілесному житті всі ми рухаємося від першої категорії через другу до третьої. Серед учасників події, яку Церква згадує як «Стрітення», є представники цих трьох категорій. І присутня прекрасна динаміка переходу людей із однієї категорії у наступну.

  • Понеділок, Січень 1, 2024 - 17:36

    «Так говорить Господь Бог: Ніякий чужинець, необрізаний серцем і необрізаний тілом, не ввійде в мою святиню» (Єз.44, 9).

    Знаки і символи покликані через видиму реальність показувати невидимий світ, реальність духовну. На восьмий день після Народження Ісуса Христа Церква святкує Його Обрізання. Як кожна єврейська дитина чоловічої статі, Ісус прийняв цю процедуру. Обрізання крайньої плоті було обов’язковою умовою приналежності до Божого народу, до людей Його вподобання.

  • П'ятниця, Грудень 29, 2023 - 15:32

    3 грудня 2023 року Церква в Україні розпочала Рік Святого Архангела Михаїла. З цієї нагоди 29 грудня розпочнеться велика Дев'ятниця, яка завершиться перед святом Архангела, що відзначається 29 вересня.

    Молебень в рамках Дев'ятниці відбуватиметься щомісяця 29 числа (від грудня 2023 року до серпня 2024 року включно).

    Тексти молитов, за дорученням Конференції єпископів України, підготувала провінція св. Архангела Михаїла Ордену Братів Менших.

  • П'ятниця, Грудень 29, 2023 - 14:10

    Сатана не спить. Одержимий дияволом народ російської федерації ракетами "визволяє" українських дітей від шкіл і дитячих садочків, руйнує об'єкти цивільної інфраструктури і житлові будинки спальних районів.

     

    Про це написав єпископ Едвард Кава на своїй сторінці у Фейсбук.

     

    Кохані у Христі, маємо ревно молитися за наш народ, за Україну, просити у Бога перемоги і справедливого миру, але також маємо молитися про те, щоби наші вороги покаялися і навернулися, щоби прозріли і припинили чинити беззаконня.

     

  • Четвер, Грудень 28, 2023 - 16:23

    «У Різдві Господньому, звернімо свій погляд до очей люблячого Господа, Який приходить у світ, сповивається пеленами і лягає у яслах. Бог там, де болить, Бог близько, Бог з нами», — звертаються до духовенства, вірних та всіх людей доброї волі єпископи Української Католицької Церкви у США.

    РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

    єпископів Української Католицької Церкви у Сполучених Штатах Америки

  • Середа, Грудень 27, 2023 - 16:36

    «Нехай наш Новонароджений Спаситель Ісус Христос благословить нас, коли ми широко відкриємо свої серця, щоб Його прийняти. Щедрих Божих благословень у Новому Році. Коли ми ділимось Доброю Новиною — Еммануїл, З нами Бог, нехай слова почуті пастухами з Вифлеєму, будуть нашою молитвою прославлення Бога за Його численні дари та чудеса: «Слава во вишніх Богу й на землі мир людям його вподобання» (Лк. 2, 14)», — йдеться у Різдвяному посланні єпископів УГКЦ у Центральній та Західній Європі.

    РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ

  • Понеділок, Грудень 25, 2023 - 10:38

    Христос Рождається!

    У сотворінні людина пізнала всемогутнього Творця, у гріхопадінні пізнала справедливого суддю, але в Різдві пізнала Любов.

    "Любов – довготерпелива, любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, ... радіє правдою; все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить." (І Кор. 13, 4, 6-7).

    Любов, яка приходить тихо, несподівано, дуже скромно, навіть крадькома. Правдива любов зароджується всупереч, а не завдяки. І приходить, щоб дарувати, а не забирати.

  • П'ятниця, Грудень 22, 2023 - 14:05

    «…І знайшли Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах» (Лк. 2, 16).

    Разом із Богородицею в самому серці тайни Христового Різдва присутній св. Йосиф. Можна припустити, що саме його першим, а не Марію, зустріли пастирі, які прибігли до вертепу. Марія, як і належить Матері, була, мабуть, біля Дитяти. А св. Йосиф, як чоловік й опікун, напевно, чував цієї ночі при вході до вертепу чи стаєнки, охороняючи великий скарб, який доручив його опіці сам Отець Небесний устами Ангела: «Йосифе, сину Давидів, візьми Дитятко та Його Матір!» (див. Мт. 1, 20. 2, 13).

  • Четвер, Грудень 21, 2023 - 12:33

    «…І знайшли Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах. Побачивши його, вони розповіли, що їм було сказано про це хлоп’ятко… Марія ж пильно зберігала все це, роздумуючи в своїм серці» (Лк. 2, 16-17.19).

    Наближаючись разом з пастирями до вертепу, і ми знаходимо тут передусім Богородицю, Марію, Матір Божу. Тут, у вертепі, не тільки народився Божий Син, тут також «народилася» Марія як Мати, як Богородиця, як Мати Божа. Бо матір’ю у властивому і повному сенсі цього слова жінка стає саме тоді, коли народжує дитину.

  • Середа, Грудень 20, 2023 - 12:38

    «І пішли вони притьмом і знайшли Марію, Йосифа й дитятко, що лежало в яслах» (Лк. 2, 16).

  • Вівторок, Грудень 19, 2023 - 16:03

    «…Пастухи один до одного заговорили: “Ходім лишень до Вифлеєму та подивімся на ту подію, що Господь об’явив нам”. І пішли вони притьмом…» (Лк. 2, 15-16).

    Як швидко пастушки пустилися в дорогу! З яким запалом рушили на пошуки Месії! Цей їхній поспіх, з певністю, не був продиктований суто людською цікавістю, гонитвою за сенсацією чи пошуками гострих відчуттів. Вони побігли до вертепу, окрилені духовним досвідом і словом Благовісти, яку приніс їм Ангел з неба.

     

  • Понеділок, Грудень 18, 2023 - 11:54
    «І вмить пристала до ангела велика сила небесного війська, що хвалила Бога й промовляла: “Слава на висотах Богу й на землі мир людям його вподобання!”» (Лк. 2, 13-14).
  • Неділя, Грудень 17, 2023 - 16:22

    «Сьогодні народився вам у місті Давидовім Спаситель, Він же Христос Господь» (Лк. 2, 11).

    У цих словах – серце різдвяної благовісти, а водночас – переломний момент людської історії.

     

  • Субота, Грудень 16, 2023 - 19:37
    «…Великий страх огорнув їх. Ангел же сказав їм: “Не бійтесь, бо я звіщаю вам велику радість, що буде радістю всього народу…”» (Лк. 2, 9-10).
  • П'ятниця, Грудень 15, 2023 - 17:05

    «Аж ось ангел Господній їм з’явився і слава Господня їх осіяла» (Лк. 2, 9).

    Важко справді віруючій людині коли-небудь звикнутися з чудом Христового Різдва. Бо в цій події довершилося єднання неба і землі. У цій події Бог зійшов на землю, щоб людина могла вийти на небо. Там, де між небом і землею була темна безодня, спричинена гріхом людини, сьогодні з’явився ясний Ангел — Божий посланець, а водночас Господня слава оповила убогих пастирів у полі. То ж «Небо і земля нині торжествують, Ангели, люди весело празднують»!

  • Четвер, Грудень 14, 2023 - 16:48
    У подіях, пов’язаних з народженням Спасителя, показано логіку Божого діяння у світі, а саме, що Бог віддає перевагу убогим, останнім, маргіналам, тим, що перебувають на периферіях – географічних, духовних і суспільних. Ця Божа логіка червоною ниткою проходить через усе Святе Письмо, а в пастирях отримує свій особливий вияв.
  • Середа, Грудень 13, 2023 - 22:51

    Перенесімося у дусі з вертепу, де лежить Новонароджений Спаситель світу, на поле в околицях Вифлеєму. На сцені Різдва з’являються нові дійові особи: «Були ж у тій стороні пастухи, що перебували в чистім полі та вночі стояли на сторожі коло своїх отар» (Лк. 2, 8). Чому саме пастухи стали першими свідками народження Христа Спасителя? — над цим питанням можна застановлятися багато і з різних перспектив.

  • Вівторок, Грудень 12, 2023 - 21:58

    Тут Ангели чудяться,
    Рожденного бояться
    А віл стоїть трясеться,
    Осел смутно пасеться.
    Пастиріє клячуть
    Бога в плоти бачуть
    Тут же, тут же, тут же, тут же, тут.

Сторінки