Важкі питання

  • Вівторок, Листопад 15, 2016 - 13:05

    ПИТАННЯ: Чому цей Рік Милосердя називається ювілейним? Хто зі Святіших Отців, скільки разів і коли вже оголошував Рік Милосердя?

    ВІДПОВІДЬ: У католицькій традиції Ювілей є знаменною релігійною подією. Це рік прощення гріхів і відпущення кари за гріхи, рік примирення між противниками, навернення до Бога і покаяння в таїнстві сповіді; це благодатний час солідарності, надії, справедливості, інтенсивного служіння Богові в радості та мирі з іншими людьми. Ювілейний рік – це перш за все рік Христа Життєдавця, що дарує благодать для всього людства.

  • Понеділок, Листопад 7, 2016 - 18:13

    ПИТАННЯ: Чи може помилятися Вселенський собор, зокрема, чи можна запідозрити в помилці Другий Ватиканський собор?

  • Понеділок, Листопад 7, 2016 - 18:09

    ПИТАННЯ: В яких випадках вчення і рішення Католицької Церкви богонатхнене?

  • Понеділок, Листопад 7, 2016 - 16:35

    ПИТАННЯ: Чи може Папа бути єретиком і хто повинен це визначити і скинути його, якщо він є верховною владою в Церкві?

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 19:28

    ПИТАННЯ: Як розуміти в Книзі Буття, що Каїну, який вбив свого брата, Бог зробив знак, щоб його не вбив той, хто  зустріне його? Адже він з Авелем були першими дітьми Адама і Єви. Чи це означає, що крім Адама і Єви Бог на іншому місці створив інших людей?

    ВІДПОВІДЬ: Перш ніж перейти до відповіді на конкретні запитання, необхідно сказати кілька слів про те, як взагалі слід читати Книгу Буття.

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 19:15

    ПИТАННЯ: Чи є єретиками католики, які підтримують легалізацію абортів?

    ВІДПОВІДЬ: В енцикліці «Evangelium vitae» - «Євангеліє життя» - святий Папа Іван Павло II стверджує, що знищення невинного людського життя в материнській утробі завжди є вбивством. В останні десятиліття це було підтверджено і даними генетики та ембріології, так що навіть людина невіруюча або агностик може усвідомити неприпустимість аборту незалежно від прихильності до вчення Церкви.

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 18:54

    ПИТАННЯ: Якщо людина не може стати на коліна на Службі Божій в силу хвороби або віку, то як краще вчинити в цьому випадку?

    ВІДПОВІДЬ: Згідно із Загальними настановами до Римського міссалу, жести, що здійснюються священнослужителями і народом під час Меси, «повинні мати на меті те, щоб все богослужіння сяяло гідністю і шляхетною простотою, а значення різних його частин сприймалося істинно і повно і сприяло участі в ньому всіх» ( 42).

  • Понеділок, Жовтень 24, 2016 - 17:15

    ПИТАННЯ: Часто від протестантів можна почути, що католики порушують заповідь Христову нікого не називати отцем, називаючи отцями своїх священиків. Чи це правда?

    ВІДПОВІДЬ: Від багатьох членів протестантських деномінацій можна почути закид в сторону католиків, мовляв, Ісус заборонив називати будь-кого отцем, а ви своїх священиків називаєте отцями, ай-ай-ай, заповідь Божу порушуєте. Але насправді це закид викриває тільки те, що ті що цей закид ставлять, не розуміють Біблію, яку так «авторитетно» тлумачать.

  • Вівторок, Жовтень 18, 2016 - 10:27

    ПИТАННЯ: Якщо ми проводимо відпустку в некатолицьких країні, і до найближчої католицької церкви далеко, чи звільняємося ми від обов'язкової участі в недільній Літургії?

  • Понеділок, Жовтень 17, 2016 - 21:32

    ПИТАННЯ: Чи існують привиди? Що вони означають? Якщо привиди пов'язані з місцем їх смерті, значить, вони є всюди, навіть коли ми їх не бачимо? Які це душі - ті, що в раю, чи ті, що в пеклі?

    ВІДПОВІДЬ: Коли ми чуємо про привидів, не потрібно забувати, що мова може йти не тільки про реальні факти, а й про галюцинації. Під час галюцинацій людина проектує на реальність образ, вироблений самонавіюванням. Образ може бути  настільки інтенсивним і реальним, що людина в стані з точністю його описати і не сумнівається в тому, що вона його бачила.

  • Понеділок, Жовтень 17, 2016 - 15:21

    ПИТАННЯ: Скільки віруючих вже пройшло через Двері милосердя? Чи є якась статистика?

  • Вівторок, Жовтень 11, 2016 - 14:00

    ПИТАННЯ: Коли допускається стриманість у шлюбі при відсутності дітей?

    ВІДПОВІДЬ:

    Природні методи планування сім'ї - єдино допустимий спосіб планування для подружжя-християн - передбачають більш-менш тривалі періоди стриманості, коли чоловік і жінка, бажаючи відповідально підійти до народження дітей, відкладають зачаття, утримуючись в сприятливі для зачаття дні.

  • Вівторок, Жовтень 11, 2016 - 13:28

    ПИТАННЯ: Чи буде дійсна Свята Меса, якщо священик переставить слова або обмовиться і не виправиться, відправляючи Месу?

    ВІДПОВІДЬ:

    Літургійні зловживання і застереження, в силу яких Таїнство може стати недійсним, відносяться до матерії і формі самого Таїнства.

    Матерія в цілому полягає в деяких матеріальних елементах, незамінних для здійснення Таїнства. Для Євхаристії таку матерію становить пшеничний хліб і виноградне вино. Якби, наприклад, священик замість пшеничного хліба використовував кукурудзяний або рисовий, то Таїнство було б недійсним.

  • Вівторок, Жовтень 11, 2016 - 11:54

    ПИТАННЯ: Чи правда, що існують курси екзорцистів?

    ВІДПОВІДЬ:

  • Вівторок, Жовтень 11, 2016 - 11:23

    ПИТАННЯ: Чи припустимо на Богослужінні мирянам читати Біблію з планшета або іншого  електронного пристрою?

    ВІДПОВІДЬ:

    Щоб дати оцінку використанню електронних пристроїв під час Меси мирянами, які хочуть уважніше стежити за літургійними читаннями, що проголошуються з амвона, можна привести тут роздуми авторитетних представників Церкви на споріднену тему - про використання під час Меси літургійних текстів і читань в електронному форматі.

  • Вівторок, Жовтень 4, 2016 - 20:16

    ПИТАННЯ: Чи може священик відмовити в сповіді, якщо той, хто кається не розуміє його мови? Нещодавно я опинився в ситуації, коли потребував сповіді, але жоден священик не говорив моєю мовою і жоден з них не погодився висповідати.

    ВІДПОВІДЬ:

    Перерахування тяжких гріхів є основним елементом Таїнства Покаяння. Священик, який в цьому Таїнстві виступає цілителем і суддею, не може виконати належним чином цю роль, якщо не розуміє сказаного, оскільки він в такому випадку не знає, які гріхи відпускає і що саме слід лікувати.

  • Понеділок, Жовтень 3, 2016 - 19:23

    Питання: Чи правда, що досить щиро  покаятись, щоб отримати Боже прощення без Сповіді, навіть якщо ціле життя грішилося і не розкаювалося? 

    Відповідь: Якщо людина щиро покаялася у своїх гріхах, то вона може отримати Спасіння. Але що означає щире покаяння? перша умова для того, щоб покаяння було дійсно щирим – людина мусить повністю відкинути гріх, тобто не тільки жаліти за вчиненим, але й бажати щоб цього взагалі не було.

  • Вівторок, Вересень 27, 2016 - 16:18

    Питання: Запитання про наркоманію: гріх починається, коли людина погоджується впустити зло у своє життя, прийнявши наркотик. Згодом людина не в силах боротися з цим гріхом, а частина її гріха вражає її близьких (які, наприклад, зі співчуття, щоб зменшити «ломки», самі дають наркотик або сприяють цьому). Виходить, що в сіті гріха потрапляють і близькі? Чи зменшується відповідальність людини, яка приймає наркотик, перед Богом за свій гріх згодом, коли паралізується її воля? Де межа гріха?

    Відповідь:

  • Понеділок, Вересень 26, 2016 - 21:08

    ПИТАННЯ: Як «розширити» своє серце?

    ВІДПОВІДЬ:

  • Четвер, Вересень 22, 2016 - 19:52

    ПИТАННЯ: «Возлюби ближнього твого, як самого себе»: хіба це не поняття, які взаємовиключаються? Чи не на різних  шальках терезів лежать? Адже любити самого себе - це значить бути егоїстом. Як примирити ці дві позиції?

    ВІДПОВІДЬ:

Сторінки