Важкі питання

  • Середа, Грудень 16, 2015 - 14:07

    Запитання:
    Чи можна католикові брати участь у богослужіннях інших релігій?

  • Неділя, Грудень 13, 2015 - 00:33

    ПИТАННЯ:
    Чи можна після того, як народиться дитина, провести одночасно церемонію хрещення дитини і вінчання? Ми розписані, але, на жаль, у нас немає поки достатньо коштів, щоб влаштувати весілля.

    ВІДПОВІДЬ:
    Хоча ми і не знаємо всіх подробиць, з цього листа очевидна наступна ситуація: хрещені подруги живуть в цивільному шлюбі і чекають дитину. Через економічні труднощі вони хотіли б провести в майбутньому одну «церемонію» хрещення і вінчання.

  • Вівторок, Грудень 1, 2015 - 18:31

    ПИТАННЯ: Ми беремо активну участь у житті парафії, регулярно сповідаємося і причащаємося. Але ми не згодні з вченням Церкви про контрацепцію і не застосовуємо його в нашому подружньому житті. Наш шлюб не закритий для життя - у нас двоє дітей. З подивом ми дізналися, що контрацепція - смертний гріх. Як таке можливо? Як можна прирівнювати подружню контрацепцію до вбивства, злодійства, брехні чи інших тяжких гріхів? Якщо людина живе чесно і порядно, як можна її засуджувати за контрацепцію?

  • Понеділок, Листопад 23, 2015 - 22:10

    ПИТАННЯ: Якщо Папа Римський є Богом на землі, а зараз два Папи, значить, зараз і два Боги на землі?

    ВІДПОВІДЬ: На жаль, за деяким іншими листами ми зрозуміли, що це питання не містить в собі іронії, і деякі дійсно вважають, що католики шанують Папу Римського як «Бога на землі».

    Тому уточнимо передусім, що це не так. Приписувати якійсь людині Божественні властивості означало б поклонятися ідолу. Ми ж віруємо в єдиного Бога у Пресвятій Трійці, ніяких інших «богів» на землі немає і не може бути.

  • Понеділок, Листопад 23, 2015 - 22:05

    ПИТАННЯ: Чи є зараз в Католицькій Церкві «адвокат диявола»?

    ВІДПОВІДЬ: «Адвокат диявола» - це "народна назва", дана «поборникові віри» (Promotor fidei). Ця функція, введена в XVI столітті, відносилася до процесів беатифікації та канонізації. Особа, наділена цим титулом, повинна була приводити доводи, які б ставили під сумнів чесноти або чуда того чи іншого подвижника, - з тим щоб аргументи на захист його прославлення були досить сильними.

  • Понеділок, Листопад 23, 2015 - 21:58

    ПИТАННЯ: Чи правда, що часом навіть у священиків відбувається криза віри?

    ВІДПОВІДЬ: Звичайно, криза віри може торкнутися будь-якої людини.

    Різні сумніви і спокуси, яким піддаються віруючі, рятівні, оскільки вони спонукають нас звертатися до Господа з ще більшою довірою і зі смиренням, а також нагадують, що віра - це не наше досягнення, а дар: «Ніхто не спроможен прийти до мене, коли Отець, який послав мене, не приведе його»(Ів 6,44).

  • Понеділок, Листопад 16, 2015 - 19:46

    Запитання: Які нові форми євангелізації з'явилися в Католицькій Церкві останнім часом в умовах цифрових технологій і віртуального світу?

  • Понеділок, Листопад 9, 2015 - 22:00

    Питання: «А Ісус озвавсь до нього: Чому мене звеш Добрим? Ніхто не Добрий, крім Бога самого» (Мт. 19,17 пер.Огієнка). Якщо для нас Ісус – Господь і Бог, то значить і Добрийй. Що тоді мається на увазі?

  • Понеділок, Листопад 9, 2015 - 21:32

    ПИТАННЯ: Якщо подружжя, звертаючись до церковного суду, дають неправдиві відомості, і суд анулює їх шлюб, чи можуть вони потім вступати в новий шлюб?

    ВІДПОВІДЬ: Зрозуміло, якщо подружжя дають неправдиві свідчення, а судді, не знаючи про це, виносять відповідне рішення, то це рішення не відповідає істині. І навіть якщо винесено судження про недійсність їх шлюбу, перед Богом вони залишаються чоловіком і дружиною, і новий шлюб був би для кожного з них перелюбом.

  • Понеділок, Листопад 9, 2015 - 21:29

    ПИТАННЯ: Як ставитися до евтаназії тварин?

  • Четвер, Жовтень 29, 2015 - 15:15

    Запитання: Як Католицька Церква ставиться до апокрифів?

    Відповідь: Слово «апокриф» означає «прихований, сокровенний, таємний». Цим терміном в історії літератури позначається текст, який приписується певному автору, але при цьому справжнє авторство невідоме.

  • Четвер, Жовтень 29, 2015 - 10:33

    Запитання: Якщо регулярно щиро сповідатися і причащатися, чи забезпечене спасіння в такому випадку? Чи хоче Бог, щоб ми були впевнені у своєму спасінні? У різних об’явленнях Богородиця та Ісус гарантували людям спасіння, якщо будуть вшановувати, наприклад, медальйон Непорочного зачаття і образ Божого милосердя. Чи не суперечать ці обіцянки вченням Церкви? І як не впасти в крайнощі, наприклад, занадто велику впевненість або відчай у спасінні, і що це таке?

  • Субота, Жовтень 17, 2015 - 02:58

    ПИТАННЯ: Зараз багато що за людину роблять машини. Чи актуальна  зараз заповідь про те, що у святкові дні та в неділю треба утримуватися від роботи? Чи не уподібнюємося ми ортодоксальним євреям, які виконують все буквально в Шаббат? Якщо прання в наш час - не ручна робота, а діло 5 хвилин? Чи можна користуватися в неділю побутовими приладами? Чи це гріх?

  • Понеділок, Жовтень 12, 2015 - 15:48

    ПИТАННЯ: Як католику поводитися біля ліжка вмираючої людини?

    ВІДПОВІДЬ: Зрозуміло, не можна дати «універсальний» рецепт: кожна ситуація індивідуальна. Якщо є можливість запросити священика, то він уділить вмираючому останні Таїнства. Через благодать Таїнства Єлеопомазання хворий отримує силу для тіснішого єднання зі Страстями Христа. Страждання як наслідок первородного гріха наділяється новим змістом: воно стає участю у Христовому ділі спасіння. Воно наділяє вмираючих особливою міццю і стійкістю для останньої боротьби перед переходом в Дім Отця.

  • Четвер, Жовтень 8, 2015 - 00:15

    ПИТАННЯ: Чи сумісні теорія Дарвіна і Біблія?

  • Вівторок, Жовтень 6, 2015 - 00:59

    ПИТАННЯ: Коли католицькі священики не служать Святі Літургії?

    ВІДПОВІДЬ: Святі Літургії в латинському обряді не відбуваються в деякі дні літургійного року. Ці дні називаються «алітургічними». До них відноситься в першу чергу Страсна п'ятниця. У Страсну п'ятницю Євхаристія не здійснюється, хоча відбуваються інші богослужіння.

    У Амвросіанському обряді (це також латинський обряд, поширений в Міланській архиєпархії), всі п'ятниці Великого посту є алітургічними.

  • Вівторок, Жовтень 6, 2015 - 00:45

    ПИТАННЯ: Чи може християнин прожити життя, не вступаючи в шлюб і не складаючи чернечих обітниць? Чи таке покликання не передбачено?

  • Неділя, Жовтень 4, 2015 - 00:19

    ПИТАННЯ: Навіщо збираються Синоди Єпископів і яка їхня історія?

    ВІДПОВІДЬ: Синод Єпископів є постійним органом, заснованим блаженним Папою Павлом VI 15 вересня 1965 у відповідь на побажання Отців ІІ Ватиканського собору, з метою підтримувати справжній дух Собору.

    Слово «Синод» («збори») походить з грецької мови, і його первісне значення - «спільний шлях». Це відображає саму суть Синоду як інструменту єпископської колегіальності, як говорив святий Іван Павло II.

  • Вівторок, Вересень 29, 2015 - 18:34

    Питання: У чому полягає доктрина Церкви про війну і про службу в армії? Чи завжди вона була однаковою? Деякі священики говорять про альтернативну службу, інші закликають йти в армію і на війну.

    Відповідь: Позиція Церкви щодо військової служби проявлялася залежно від релігійної, громадської, політичної ситуації, в якій діяла Церква.

  • Вівторок, Вересень 15, 2015 - 10:28

    ПИТАННЯ: Чи правда, що у випадку небезпеки для життя можна вкрасти?

    ВІДПОВІДЬ: Красти ніколи не допустимо. Всі заборонні заповіді (не вбий, не перелюбствуй, не вкради, чи не побажай дружини або майна ближнього), - дійсні завжди і за будь-яких обставин.

Сторінки