Важкі питання

  • Четвер, Жовтень 31, 2013 - 00:04

    ПИТАННЯ: Хотілося б знати, чи правильно ми сприймаємо Бога. Отже, в Новому Завіті Бог відкрив нам Себе в трьох особах: Бог-Отець, Син і Дух Святий. Три особи є Одним Богом, а Один Бог є кожною з них. Чи можливо в цьому випадку називати Бога Триєдиним чи Трійцею (від слова «три»)? Чи не є це данина язичницькому багатобожжю?

  • Вівторок, Жовтень 22, 2013 - 10:09

    ПИТАННЯ: Хотілося б дізнатися, в чому полягає сенс благословення і які його наслідки.

    ВІДПОВІДЬ: Благословення − це акт богопочитання, за допомогою якого ми закликаємо Бога, щоб Він передав нам Свої дари.

    Благословити значить «говорити благо, говорити добре про Бога»: визнаючи Його чудеса і чудеса, явлені Ним у святих, особливо в Діві Марії, ми просимо Його про милосердя.

  • Вівторок, Жовтень 22, 2013 - 09:50

    ПИТАННЯ: Чи гріх вирішувати свою долю ворожінням? Наприклад, якщо я не можу прийняти яке-небудь рішення, чи можна написати різні варіанти на листочках і витягнути, супроводжуючи це молитвою і просячи Бога відповісти?

    ПИТАННЯ: Вирішення будь-яких питань і сумнівів з допомогою гадання − це практика, засуджена Церквою. Але перш за все вона була засуджена в Святому Письмі.

  • Понеділок, Жовтень 21, 2013 - 18:42

    ПИТАННЯ: Чи обов'язково молитися вголос, в тому числі на Службі Божі?

    ВІДПОВІДЬ: З приводу усної молитви Катехизм Католицької Церкви стверджує: «Усна молитва є невід'ємною приналежністю християнського життя. Ісус вчить апостолів, яких приваблювала мовчазна молитва їх Вчителя, усній молитві: «Отче наш». Він молився не лише богослужбовими молитвами синагоги; Євангелія показують нам, як Він підносить голос для того, щоб висловити Свою особисту молитву, від ликуючого благословення, зверненого до Отця, до скорботи в Гетсиманії» (2701).

  • Середа, Жовтень 16, 2013 - 15:11

    ПИТАННЯ: Чи не суперечить молитва Вервиці словам Господа: «Молячись, не говоріть зайвого, як ті погани, бо думають, що в багатослівності своїй будуть почуті»?

  • Вівторок, Жовтень 15, 2013 - 01:45

    ПИТАННЯ: Чи можна приходити на Службу Божу не в неділю, а в понеділок? Справа в тому, що і в суботу, і в неділю мені доводиться працювати цілий день.

  • Четвер, Жовтень 10, 2013 - 09:24

    ПИТАННЯ: Святий апостол Павло говорить: «Щоб уникнути розпусти, кожен чоловік нехай має дружину, і кожна жінка хай має свого чоловіка» і «краще одружитися, ніж розпалюватися». Навіщо ж тоді стільки піднесених слів про християнський шлюб, якщо це всього лише засіб боротьби з блудом?

  • Понеділок, Жовтень 7, 2013 - 22:42

    ПИТАННЯ: Чи можуть повсякденні гріхи бути відпущені прочитанням молитви «Отче наш»?

    ВІДПОВІДЬ: Як ми вже не раз говорили, відповідаючи на питання про Таїнство Примирення, тяжкі (смертні) гріхи відпускаються тільки за допомогою Сповіді, в той час як наявність звичайних гріхів не позбавляє благодаті і не перешкоджає причащанню Святими Тайнами. Ці гріхи прощаються не лише в Таїнстві Покаяння, а й іншими шляхами: наприклад, коли ми вимовляємо акт покаяння на Службі Божій.

  • Понеділок, Жовтень 7, 2013 - 21:57

    ПИТАННЯ: Чи потрібно давати милостиню всім, хто просить?

  • Середа, Жовтень 2, 2013 - 14:59

    ПИТАННЯ: Я не раз стикався з літургійними дивацтвами священиків. Наприклад, вони додають якесь слово до Місалу або ж обмінюються світським привітанням з усіма присутніми. Як взагалі розпізнати справді серйозні помилки? Які відступи від встановлених правил можуть вплинути на дійсність Літургії?

    ВІДПОВІДЬ: Літургійні зловживання, відповідно до яких Таїнство може стати недійсним, стосуються матерії і форми самого Таїнства.

  • Вівторок, Жовтень 1, 2013 - 12:36

    ПИТАННЯ: Коли в Церкві почали служити Літургію так, як ми робимо це сьогодні? Як звершували Літургію на самому початку?

  • Вівторок, Вересень 24, 2013 - 12:20

    ПИТАННЯ: Чому католики, відкинувши хрещальну практику апостолів, стали хрестити в безіменного Бога, тоді як прощення гріхів при хрещенні всякий віруючий отримує в ім'я Ісуса Христа? Чи можливо, щоб Ісус Христос Своїм послідовникам спершу відкрив новозавітне ім'я Отця, потім, залишаючи землю, заповів народи хрестити в безіменного Бога?

  • Понеділок, Вересень 23, 2013 - 23:30

    ПИТАННЯ: Я поділяю думку Церкви про неприпустимість абортів, але дуже важко зрозуміти цю заборону у випадку зґвалтування...

    ВІДПОВІДЬ: Коли ми говоримо про аборт, ми завжди ведемо мову про долю конкретної людини, в даному випадку ще не народженої, беззахисної. Згідно з вченням Церкви, ніхто з нас не є господарем життя, а значить, в жодному випадку не припустимо навмисне знищувати зачату людину.

  • Вівторок, Вересень 17, 2013 - 22:02

    ПИТАННЯ: Чи допускає сучасна Церква приватну покаянну практику самобичування для своїх вірних і яке її офіційне ставлення до подібних практик ?

  • Понеділок, Вересень 9, 2013 - 23:04

    ПИТАННЯ: Невже ви не розумієте, що пропаганда проти контрацепції тільки збільшить кількість абортів? Захищаючись від небажаної вагітності, можна значно скоротити кількість абортів!

  • Понеділок, Вересень 9, 2013 - 22:53

    ПИТАННЯ: Чи гріх молитися за те, щоб Бог якнайшвидше закликав до Себе тяжко хвору людину, яка сильно страждає?

    ВІДПОВІДЬ: Ні, це не гріх. В описаному випадку, молячись за близьку людину, ми не бажаємо їй смерті як такої, а бажаємо їй позбутися непомірних страждань. Це не гріх, якщо ми продовжуємо піклуватися про цю людину, допомагати їй, забезпечуючи їй все необхідне для життя.

  • Понеділок, Вересень 9, 2013 - 18:12

    ПИТАННЯ: коли алкоголь і наркотики є матерією тяжкого гріха? Де межа? Адже помірне споживання спиртних напоїв не гріх. А вживання маріхуани раз на місяць, кажуть, покращує кровообіг. І до якої заповіді відноситься споживання алкоголю і наркотиків?

    ВІДПОВІДЬ: зловживання алкоголем і наркотичними речовинами суперечить п'ятій заповіді - «Не вбивай». Ця заповідь наказує також охорону здоров'я - як свого, так і інших людей.

  • Вівторок, Серпень 13, 2013 - 10:47

    ПИТАННЯ: Чому Бог ніколи не чує мої молитви і не відповідає на них?

    ВІДПОВІДЬ: Причини, чому наші молитви здаються нам непочутими, бувають різні. Молитва не потрібна для того, щоб давати Богові вказівки. Молитва служить для нашого повчання. Коли на наші молитви немає відповіді, ми повинні задатися питанням: що не так у моєму житті і що в ньому повинно змінитися?

  • Вівторок, Серпень 6, 2013 - 11:35

    ПИТАННЯ: Нас просять пояснити фразу, що прозвучала у відповіді на питання про індульгенції: «Індульгенція - це відпущення перед Богом тимчасової кари за гріхи, провина за які вже згладжена в Таїнстві Сповіді. Тобто - жертвувати індульгенцію за померлого, який не був на сповіді, - безглузде заняття? Наприклад, за нехрещену людину або за християнина, який не ходив до Церкви».

  • Середа, Липень 31, 2013 - 10:51

    ПИТАННЯ: Влітку мені часто доводиться виїжджати кудись на вихідні, не маючи можливості брати участь у Святій Літургії. Чи є це тяжким гріхом?

    ВІДПОВІДЬ: Припис брати участь у Службі Божі у недільні та святкові дні є строгим, тобто його невиконання − тяжкий гріх, щоб мати можливість надалі приступати до Святого Причастя, необхідно піти до сповіді і цей гріх визнати.

Сторінки