Тірана: речники єпископатів Європи дискутують про війну та синодальність
  • Птн, 10/06/2022 - 15:29

В столиці Албанії розпочалася триденна зустріч керівників прес-служб і речників єпископатів, які входять до Ради Єпископських Конференцій Європи.

«Зусилля на користь миру та синодальний шлях: яка Європа?» – на таку тему від 9 до 11 червня 2022 року в м. Тірані, столиці Албанії, відбувається зустріч керівників прес-служб і речників єпископатів Європи. Це буде перша така зустріч, проведена за фізичної участі, після перерви, спричиненої пандемією. На порядку денному такі питання як прийняття біженців з України та мігрантів, синодальний процес, демографічна зима, захист життя і центральність людської особи. Про те, як відбуватиметься обговорення зазначених тем і що спонукало зосередити свою увагу саме на цьому в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican Nesw розповів о. Антоніо Амміраті, генеральний віце-секретар і речник Ради Єпископських Конференцій Європи.

Прийняття біженців – нагода ділитися вірою і традиціями

Відповідаючи на запитання про те, чому до порядку денного внесено питання, пов’язані з війною в Україні, священик зазначив, що на зустрічі такого характеру неможливо ігнорувати те, що відбувається в одній із європейських країн. Ситуація вимагає, «аби зрозуміти, якою Європа вийде з цього та яка роль Церкви в цьому процесі».

«Багато біженців знайшли гостинність у сусідніх країнах, отож існує потреба в тому, щоби забезпечити їм прийняття та численні послуги, необхідні для нормального життя та інтеграції, але насамперед, надати їм духовну та душпастирську підтримку, яку в ситуаціях такого характеру важко гарантувати. Це вимагає зрозуміти виклики, які стоять перед Церквою в тому, щоби приймати не тільки українців, але всіх людей, які стукають до дверей Європи», – сказав о. Антоніо Амміраті, висловивши переконаність у тому, що ця ситуація може стати шансом для того, щоб «зібрати разом різні духовні традиції, чуття віри, притаманне різним європейським народам». І тоді гостинність «стає моментом взаємообміну вірою, традиціями та духовним досвідом».

Великий ентузіазм синодального процесу

Якщо ж йдеться про синодальний процес, започаткований Папою у жовтні минулого року і кульмінацією якого стана асамблея у Ватикані в жовтні року наступного, то за словами речника Ради Єпископських Конференцій Європи, після загальної презентації кожен учасник зустрічі представить досвід свого єпископату, розповідаючи про те, які місцеві Церкви переживали перший етап. Відповідаючи на запитання про те, як у Європі пройшов цей етап, о. Амміраті сказав, що «з великим ентузіазмом та активною участю». «Європейські єпископські конференції мають різний ритм, але на яв виходить справжній взаємообмін досвідом, і з цього спільного слухання будуть сформовані конкретні пропозиції для континентального етапу, який збере нас у Празі 12-15 лютого 2023 року», – сказав він.

Виклики перед Церквою в Європі

Ділячись думками про те, які виклики стоять перед Церквою в Європі, генеральний віце-секретар Ради Єпископських Конференцій зазначив, що ми виходимо з пандемії, яка обумовить життя майбутніх поколінь, як також наслідки війни, які ще довго відчуватимуться по всій території континенту. «Отож, виклик полягає в тому, щоби наголосити на центральності людської особи, на тому, що всі мають право жити в мирі на землі, на якій вони народилися, і могти будувати своє майбутнє», – сказав він, підкреслюючи, що відправною точкою повинна стати «центральність людської особи, захист життя та інвестування в сім’ю, що може стати ядром демографічного, соціального та економічного зростання». А далі, в світлі цього, старатися зрозуміти, «як зробити якнайкращим служіння, яке Церква надає в Європі».