Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (3 – 9 червня)
  • Пон, 10/06/2013 - 20:25

У неділю, 2 червня 2013 р., увесь католицький світ об’єднався на одну годину в молитві перед Христом, утаєним у Пресвятій Євхаристії. Очолив Євхаристійну адорацію в базиліці Святого Петра Папа Франциск  о 17-й годині римського часу. Адорація Найсвятіших Тайн одночасно проводилася в катедральних і в багатьох парафіяльних та монастирських храмах світу. Тема цього молитовного заходу, яку обрав ще Папа Венедикт XVI була  «Один Господь, одна віра». Згідно з бажанням Папи Франциска, особливими наміреннями адорації була молитва за Церкву. Дияконське служіння під час цієї молитви звершував диякон Львівської архиєпирхії УГКЦ Любомир Филипчак, який перебуває на навчанні в Римі та проживає в Папській Українській Колегії святого Йосафата. http://catholicnews.org.ua/sites/default/files/imagecache/main_size/news/pictures/1_0_697850.jpg

 

Під час ранкової Євхаристії у Домі св. Марти, яку відслужив  в понеділок, 3 червня, Понтифік присвятив свою проповідь роздумам  про "зіпсованих" християн, які приносять багато зла Церкві. Пропонуємо вашій увазі дану проповідь Папи Франциска: http://catholicnews.org.ua/frantsisk-zipsovani-khristiyani-prinosyat-bagato-zla-tserkvi#point

 

Також Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Республіки Кабо-Верде Жорже Карлуша Франсека. Під час зустрічі згадувалися хороші відносини, які існують між Святим Престолом і цією західноафриканською країною, підкреслювалася також важлива роль Церкви та її структур у проектах освітнього та благодійного характеру, які сприяють підвищенню рівня життя населення африканської країни. Особлива увага зверталася на швидке підписання конкордату між Святим Престолом і Кабо-Верде, що   заплановано на 10 червня 2013р. Церемонія підписання відбудеться в столиці країни.  Кабо-Верде стане першою західноафриканською республікою, яка підпише конкордат з Апостольською Столицею.

 

«Дозвольте, щоб Святий Дух провадив вас. Не бійтеся ризикувати, як і він цього не боявся. Слухняність Святому Духові, любов до Церкви, і вперед! Господь зробить все інше», – побажав Папа Франциск паломникам з північноіталійської дієцезії Берґамо, які прибули на прощу до Риму з нагоди 50-річчя упокоєння свого відомого земляка – блаженного Папи Івана ХХІІІ, в миру – Анджело Ронкаллі. З цієї нагоди єпископ Берґамо Франческо Бескі відслужив Святу Месу в базиліці Святого Петра у Ватикані, наприкінці якої до паломників прийшов Святіший Отець.

 

У вівторок, 4 червня, стало відомо, що Папа Франциск передав на допомогу постраждалим в результаті землетрусу в Сушані в Китаї 30 тис. доларів. Ця трагічна подія мала місце 20 квітня, а число жертв перевищило 200 чоловік. Після  цієї катастрофи Святіший Отець звернувся із спеціальним посланням з виразом солідарності з особами, що стали жертвами катаклізму.

 

Також Папа Франциск затвердив вісім декретів, що стосуються беатифікаційних процесів.  Перші чотири декрети – це визнання мучеництва вірних, вбитих з «ненависті до віри» під час громадянської війни в Іспанії. Це 18 монахів бенедиктинців, четверо монахів кармелітів, дієцезальний священик, 64 монахи з Згромадження Братів Маріїстів, чотири монахині з Згромадження Слугинь Марії, Опікунок хворих та двоє мирян.  Іншими чотирма декретами отримали визнання «геройських чеснот» португальський єпископ Жоао де Олівейра Матос Ферейра, італійський священик Ніколо Мацца, італійська монахиня Марія Джулій Кростароза й іспанська монахиня Тереса від святого Йосифа Тода-і-Хункоса.

 

Під час ранкової Святої Меси, яку Папа  очолив в резиденції «Дім Святої Марти», у своїй проповіді  Папа звернув увагу на те, що Христос вимагає від того, хто йде за Ним, прямолінійної мови, «слова істини з любов’ю», а не вживати так звану політкоректну мову, схильну до лицемірства.

 

В середу, 5 червня, Папа Франциск зустрівся з харитативними організаціями з Близького Сходу. Святіший Отець відзначив стурбованість Святого Престолу з приводу сирійської кризи та страждань місцевого народу. Папа Франциск висловив вдячність католицьким доброчинним організаціям, діяльність яких є «вираженням сопричастя» і «свідченням» та звернувся до міжнародної спільноти із закликом, поряд з шуканням шляхів для розв’язки конфлікту, подбати і про гуманітарну допомогу для біженців.

 

Під час ранкової Євхаристії у Домі св. Марти Святіший Отець  розважав над драматичною ситуацією старозавітних Товії і Сари. Понтифік вважає, що скаржитися Богові на свої страждання – це не гріх, а молитвасерця, яка доходить до Господа. "Є люди в екстремальних ситуаціях – зазначив Папа – немов у нетрях існування, і вони шукають вихід. Вони скаржаться", але "без блюзнірства". Святіший Отець закликав молитися за тих, хто живе в драматичній ситуації і страждає так, як Ісус на хресті.

 

Також пропонуємо Вашій увазі промову Папи Франциска на загальній аудієнції: http://catholicnews.org.ua/promova-papi-frantsiska-na-zagalnii-audiyentsiyi-5062013-r-p#point

 

 

 

В четвер, 6 червня, Папа Римський прийняв заступника міністра закордонних справ Ізраїлю Зєев Елькіна, з яким обговорив юридичні аспекти декількох проблем, які вже багато років розглядаються на ізраїльсько-ватиканських переговорах. Прес-служба Зєев Елькіна повідомила, що, можливо, незабаром ці переговори успішно закінчаться. Після закінчення зустрічі Зєев Елькін запросив Папу до Ізраїлю. Папа Римський подякував за запрошення і сказав, що відвідування Святої Землі входить у його плани.

 

В цей день у Ватикані повідомили про те, що протягом літнього періоду, який у папському розпорядку, зазвичай, розпочинається в липні, після святкування престольного празника Ватиканської базиліки – свята Верховних Апостолів Петра і Павла, скасовано всі приватні та спеціальні аудієнції за участю Святішого Отця. Протягом липня не відбуватимуться також загальні аудієнції, проведення яких відновиться у середу, 7 серпня. В неділю, 14 липня, недільне проказування молитви «Ангел Господній» з Папою відбудеться в літній резиденції у Кастель Ґандольфо. Від 22 до 29 липня Папа Франциск перебуватиме у Бразилії з нагоди 28-го Всесвітнього Дня молоді. Від 8 липня припиняється започаткована Папою Франциском традиція участі в ранкових Святих Месах різних груп ватиканських працівників.

 

Приймаючи у цей день провід, персонал та студентів Академії, Святіший Отець, звертаючись до майбутніх нунціїв, зазначив, що вони «приготовляються до особливо зобов’язуючого служіння», яким є безпосередня участь в служінні Наступника святого Петра, «його харизмі єдності та сопричастя, його дбанні за всі Церкви». Праця в папських представництвах, за його словами, вимагає «великої внутрішньої свободи». Мати релігійну свободу, – зазначив Папа, – це означає звільнитися від особистих проектів», тобто, від власної уяви про те, як переживати своє священство, від самостійного програмування свого майбутнього.

За словами Святішого Отця, які він говорив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси, ідолопоклонство є підступним, і всі ми «маємо своїх прихованих ідолів», але шлях до Божого царства вимагає «відкривати» їх та «знищувати». Вони бувають прихованими «в нашій особистості, в нашому способі життя» та спричиняються до того, «що ми не є вірними в любові».

 

На аудієнції голові вірмен-католиків патріарху Нерсесу Петросу XIX Папа Римський Франциск заявив, що першим актом геноциду в XX столітті став злочин проти вірмен і  безкарність цього злочину проти вірмен породила нові геноциди.

 

У п’ятницю, 7 травня, в урочистість Пресвятого Ісусового Серця, набожність до якого займає важливе місце в єзуїтській духовності, Святіший Отець зустрівся з учнями, колишніми учнями, випускниками та персоналом єзуїтських колегій Італії та Албанії.

 

Під час проповіді в Домі Святої Марти Святіший Отець особливо наголосив на тому, щоб ми дозволили Господу Богу дарувати нам Свою любов. Справжня любов повинна «ставати близькою до ближнього», подібно, як любов доброго самарянина.

 

8 червня, в суботу,  Папа  Франциск зустрівся з президентом Італійської Республіки Джорджо Наполітано, який прибув до Ватикану зі своїм першим офіційним візитом. Франциск висловив подяку Джорджо Наполітано за візит і теплий прийом, який надали йому італійці після обрання на Престіл св. Петра. "Вони мені дали можливість  знову відчути себе вдома ", − сказав Святіший Отець.

 

В неділю, 9 червня, стало відомо, що католицькі єпископи з найбільш розвинених країн світу звернулися до лідерів "великої вісімки", які 17-18 червня зберуться на зустрічі в Північній Ірландії. У своєму листі вони закликали звернути особливу увагу на проблеми бідних і беззахисних. Єрархи запропонували збільшити частину грошей з податків на допомогу найбільш вразливим верствам населення.

 

Також пропонуємо Вашій увазі повний текст промови Папи Франциска на молитві “Ангел Господній”: http://catholicnews.org.ua/promova-papi-frantsiska-na-molitvi-“angel-gospodnii”-9062013#point

 

Папська Рада "Cor Unum" видала повідомлення після дводенної зустрічі на тему військового конфлікту в Сирії. Повідомляється, що понад 400 тис. сирійців отримали допомогу з боку католицьких організацій у загальному розмірі 25 млн. євро в Сирії та у прикордонних з нею країнах: Лівані, Йорданії, Туреччині та Іраку, де сконцентрована найбільша кількість біженців.