Тижневий огляд: переслідування християн (10 – 16 червня)
  • Срд, 19/06/2013 - 00:32

Відповідно до інформації за 10 червня читаємо, що близько шістдесяти локальних мусульманських фанатиків здійснили напад на духовну семінарію єпархії Дайнапур у Бангладеші. Нападники вивалили двері, вдерлися до будинку і поранили ректора о.Уззала, а також кількох семінаристів, які саме відпочивали після обіду.
 
Становище християн у Центрально-Африканській Республіці продовжує залишатися небезпечним. За інформацією Fides, повстанці угруповання «Селека» розграбували католицьку єпархію. Вкрали 28 автомобілів, 3 мотоцикли, спустошили аптеку, будинок францисканських монахинь.
 
У Франції пошкодили стіни інтер’єру католицької катедри. Цей випадок відбувся в місті Нант. Зловмисники знищили святилище і вівтар. На стінах храму виконавці злочину залишили надписи і емблеми, що свідчать про те, що вони симпатизують чи ідентифікують себе з нацизмом, сатанізмом, рухом Фемен чи прихильниками так званих гомосексуальних подруж.
 
12 червня повідомляється, що в порту Момбаса (Кенія) невідомі на мотоциклі кинули саморобну бомбу в церкву під час Служби. У результаті вибуху поранення отримали 7 осіб. У Найробі, в сомалійському районі Істлан, за повідомленням поліції, невідомі терористи кинули гранату, внаслідок чого постраждали 3 людини.
 
Минуло три роки після вбивства в Туреччині єпископа Луїджі Падовезе, однак, органи правосуддя не поспішають віднайти істину. Кримінальний суд Іскендеруна засудив вбивцю до 15 років позбавлення волі, але замовники залишилися непокараними.
 
У Шрі-Ланці росте релігійна напруга: група невідомих напала на католицький храм Святого Франциска Ксаверія в місті Ангулана, в єпархії Коломбо. Вандали зруйнували старовинну фігуру Пресвятої Діви Марії і осквернили дарохранительницю, намагаючись її підпалити. Зусилля поліції знайти винних досі безуспішні.
 
У Пакистані підручники, за якими навчаються діти в державних школах, виховують культуру презирства до християн. Комісія «Справедливість і мир» Єпископської конференції стурбована вмістом вивчених книг, що «сіють ненависть». Крім того, члени Комісії вказують, що школярі не-мусульмани у стінах навчальних закладів змушені слідувати ісламським розпорядженням.
 
Наступне засідання Ради організацій, які допомагають Східним Церквам (R.O.A.C.O.) відбуватиметься у Ватикані від 18 до 21 червня та буде присвячене умовам, в яких живуть християни в Єгипті та Іраку. Ця Рада діє при Конгрегації для Східних Церков та періодично збирає різні харитативні організми, які підтримують католицькі громади східного обряду, допомагаючи споруджувати місця культу, виділяючи стипендії для студентів, фонди для освітніх та соціальних структур.
 
У Шрі-Ланці відзначається зростання насильства щодо християнських громад. Загрози, напади, підпали церков найчастіше здійснюють буддійські монахи. Місцева влада майже нічого не робить, щоб захистити християн. Згідно з International Christian Concern, за останні кілька місяців в Шрі-Ланці закрили 18 церков.
 
Згідно з інформацією за 13 червня читаємо, що за образу ісламу і пророка Мухаммеда cуд засудив коптську жінку до штрафу в розмірі 14 000 доларів, хоча більшість свідків заперечує ці звинувачення. Засуджена 23-річна коптка працює вчителькою. Оскарження подав батько одного з її учнів. Образи ісламу і практики прозелітизму на користь християн вона нібито допустилася під час уроків у початковій школі в Аль Шеій Султан у Луксорі, на півдні Єгипту.
 
Апостольський вікарій північної Аравії наголосив, що одним з його головних завдань є поширення ідеї про релігійну толерантність. Католицька Церква в цьому регіоні не має завдання провадити місії серед мусульман, але лише вільно піклуватись про християн, а також працювати над створенням з’єднаної католицької спільноти. «Ми не просимо особливих прав для християн. Лише просимо про місце для молитви і можливість духовної формації наших вірних» – сказав єпископ Каміло Баллін.
При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів гіперпосилання на "КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ" обов'язкове.