Тижневий огляд: переслідування християн (14.01 – 20.01.)
  • Срд, 23/01/2013 - 00:00

14 січня повідомляється, що близько тисячі сирійських християн опинилися в пастці в невеликому селі в районі на північ від Алеппо, де йдуть затяжні бої між урядовими військами і силами повстанців. Поставки продовольства і палива в селі Яафубіх припинені.

 

Влада Ханоя продовжує руйнувати будівлю кармелітського монастиря, стверджуючи, що його територія є власністю держави. Суперечка за нерухомість триває з травня 2011 р. Влада запланувала побудувати на монастирській землі лікарню.

 

Християнське товариство українців в Італії звернулося з заявою-протестом до всіх засобів масової інформації Італії, в якій засудило чергову провокацію руху FEMEN, що мала місце під час молитви «Ангел Господній» в неділю на площі Святого Петра у Ватикані.

 

Католицькі єпископи Мексики закликали місцеву владу активізувати пошуки зниклого священика, відомостей про якого немає вже від 27 грудня. Отець Сантьяго Альварес Фігероа є одним з трьох священиків, які відповідають в єпархії Самора за покликання та душпастирство молоді.

 

У хорватських ліберальних ЗМІ розгорнулася кампанія проти Преосвященного Владики д-ра Валентина Позаіча. Висмикнувши фразу з його промови на круглому столі, який відбувся у Загребі 9 січня, де Владика вказав на потребу люстрації в Хорватії, порівнявши цю потребу до потреби визвольної акції 1995 року у Війні за Незалежність, ліберальні ЗМІ та окремі міністри діючого Уряду Хорватії роздмухують істерику, що начебто Владика закликав до державного перевороту, або насильницької революції.

 

Згідно з інформацією за 16 січня читаємо, що кримінальний суд міста Бені-Суейф (115 км на південь від Каїра) засудив Надію Мухаммед Алі і її шестеро дітей, які перейшли з мусульманства в християнство до 15 років в'язниці. Семеро інших учасників «злочину» були засуджені до п'яти років позбавлення волі.

 

У Колумбії повстанці з «Армії національного визволення» вбили вдову протестантського пастора на очах у її дітей і батька. Алісія Кастілья була розстріляна через 2 роки після вбивства її чоловіка тими ж повстанцями. Місцева влада відмовилася допомагати родині з похоронами.

 

Християни безслідно зникають в комуністичному Лаосі. Про цю серйозну проблему вже не раз заявляли лідери християнських громад Лаосу. Організація «Всесвітня християнська солідарність» направила президенту країни Тюммалі Сайнясону відкритий лист із закликом домогтися роз'яснень за фактами зникнення християн.

 

Католицький храм Святого апостола Матея в Белфасті був сильно пошкоджений в результаті вибуху саморобної бомби, що розглядається, як спроба спровокувати нові зіткнення між католиками і протестантами в Північній Ірландії. У Белфасті відзначається зріст напруженості вже з початку грудня минулого року, коли міська рада прийняла рішення зняти британський прапор з будівлі мерії.

 

 У Нігерії під час Різдвяних свят бойовики «Боко Харам» вбили 42 християнина. Цей рік став вже третім за рахунком, коли терористи влаштовують напади на християн під час Різдва.

 

За свідченням священиків і громадських лідерів Єгипту, десятки тисяч коптів-християн покидають країну в результаті революції і подальшого захоплення влади політиками-ісламістами. Копти, які проживають в Сполучених Штатах Америки, кажуть, що вони не справляються з потоком одновірців, прибуваючих з таких міст, як Каїр і Олександрія. Вони покинули батьківщину, тому що в Єгипті панує атмосфера страху і невпевненості.

 

За даними 17 січня відомо, що  рада школи в місті Філліпсберг (штат Нью-Джерсі) вирішила відсторонити від викладання вчителя Уолтера Тутку за порушення політики школи, а саме, поширення релігійної літератури серед учнів і відсутності нейтралітету в питаннях релігії. За даними місцевих ЗМІ, Уолтер Тутка процитував під час уроку учневі, котрий  відставав в навчанні, Євангеліє від Матея.

 

У Єгипті натовп мусульман зруйнував будинок коптської парафії. Вийшовши з мечеті села Фаноус,  130 км від Каїра, сотні мусульман з молотками, виспівуючи ісламські пісні, попрямували до коптської парафії. Копти будували 2-поверхову будівлю, на 1-му поверсі якої повинна була розташовуватися приймальня, а на 2-му - дитячий садок. Руйнування майна, що  належить християнам, в Єгипті відбувається регулярно. Як правило, відповідальність за це ніхто не несе.

 

18 січня з’явилися кілька повідомлень, зокрема про те, що у китайській провінції Шаньсі вища католицька семінарія змушена закритися. Згідно із заявою єпископа Джона Хо Ченга, що належить до «офіційної» Церкви, семінарія протягом 2 років страждає від проблем з фінансуванням і деяких інших, тому заняття в ній «відкладаються на 2 роки» з метою проведення перевірок.

 

Суданська влада зрівняла з землею християнський храм недалеко від Хартума. Церква належала громаді південно-суданських християн.

 

Судова «голгофа» обвинувачуваної в «богохульстві» пакистанської християнки Рімші Масіх триває. Fides пише про апеляцію, подану адвокатами звинувачення у Верховний суд в Ісламабаді - третю і останню судову інстанцію.

 

В Хорватії триває розв’язана ліберальною владою антихристиянська кампанія, спрямована не тільки проти Католицької Церкви, але й проти релігії загалом.

 

У Колумбії знову стався напад на католицького священика. 55-річний Франциско Хосе Велес-Ечевері був убитий в своєму будинку в місті Бугу (Вале-дель-Каука, 250 км від Боготи).

 

Загребський кардинал Йосип Бозаніч прийняв на аудієнції голову найбільшої опозиційної партії Хорватії, Хорватської демократичної спільноти (HDZ), Томіслава Карамарка на його прохання. В ході зустрічі сторони висловили спільне занепокоєння ситуацією, яка склалася у цій країні, особливо спробами теперішньої влади накидання цілому хорватському суспільство атеїстичного та гіперліберального світогляду.

 

20 січня повідомляється, що у Киргизії Комісія у справах релігій у співпраці з Державним комітетом національної безпеки близькі до введення нових санкцій з метою подальшого обмеження релігійних практик в країні. Нові директиви знаходяться серед поправок до правового Кодексу за злочинами цивільного та адміністративного характеру. Зокрема, розширено список видів діяльності, що підлягають кримінальному переслідуванню або «потенційному» покаранню на рівні закону.