Тижневий огляд: життя УГКЦ (3 – 9 червня)
  • Втр, 11/06/2013 - 20:25

4 червня у Києвівідбулася прес-конференції, присвяченатемі посвячення Патріаршого собору Воскресіння Христового 17-18 серпня .У ній взяли участь Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) та Голова наглядової ради будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового, керівник організаційного комітету прощі з нагоди святкування 1025-річчя Хрещення України-Русі владика Йосип (Мілян).

 

Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав  висловив сподівання, що «державна програма ювілейного 1025-річчя Хрещення України-Русі незабаром буде оприлюднена і віддзеркалюватиме суто київський характер святкувань, відповідно до історичної правди».

 

З  нагоди свята очікується прибуття до Києва більше як десять тисяч греко-католиків з усього світу:Канади, США, Південної Америки, Австралії, країн Європи, а також офіційних осіб із різних держав.

 

Також на прес-конференції Блаженніший Святослав (Шевчук)повідомив, що від 11 до 18 серпня 2013 року в Києві відбуватиметься чергова сесія Священного Синоду, на який прибудуть українські католицькі владики з усього світу.

 «Центральною темою цьогорічного Синоду буде «Нова євангелізація в Українській Греко-Католицькій Церкві». Ми міркуватимемо над тим, як більш ефективно проповідувати Боже Слово в сучасній культурі. Адже поняття нової євангелізації включає в себе успішне душпастирство з сучасними методологіями в наших парафіях, необхідні засоби, як промовити до тих людей, які є охрещені, але неналежним чином практикують свою віру. Особливу увагу хочемо звернути на тих, які сьогодні ще не охрещені, але чекають, щоб Церква промовила до них Божим Словом і допомогла їм стати християнами. Це три аспекти, над якими роздумуватимуть члени Синоду», − зазначив Глава Церкви.

 

Цього ж дняБлаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зустрівся із Радою UCESM(Унії Конференцій Європи Старших Настоятелів та Настоятельок Монаших Орденів). UCESM включає в себе представників монашого життя з 27 країн Європи.

 

5 червня в Україну прибувкардинал Курт Кох, президент Папської ради сприяння єдності християн та співголова змішаної Міжнародної комісії з богословського діалогу між Католицькою і Православною Церквами.В аеропорту Бориспіль кардинала Курта Коха зустрів Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський Нунцій в Україні.

 Спілкування, до якого долучився Блаженніший Любомир Гузар, Архиєпископ-емерит УГКЦ, відбулося в заміській резиденції Предстоятелів УГКЦ, що в Княжичах.

 Під час розмови Блаженніший Святослав розповів президенту Папської Ради зі сприяння єдності християн про екуменічну перспективу в Україні та про міжконфесійне спілкування, яке відбувається в межах Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій. 

 

Наступного дня  у Свято-Духівській церкві Києво-Могилянської академії презентували книжку кардинала Курта Коха “Християни в Європі. Нові шляхи передавання віри”.Захід відбувся за участю автора. 

У презентації взяв участь Блаженніший Святослав Шевчук, Глава Української Греко-Католицької Церкви.

 

6 червня 2013 р. в приміщенні Українського Католицького Університету відбулася конференція присвячена справі беатифікації та канонізації святих під назвою «Святі ХХ ст. між нами».Зустріч була організована Місією «Постуляції та беатифікації святих УГКЦ» та Інститутом Історії Церкви УКУ. Учасниками конференції стали постулятори, учасники Трибуналів, а також історики з Львівської та Івано-Франківської митрополії та інші зацікавлені у відкритті Процесів особи. Серед запрошених були: + Богдан (Дзюрах), ректор адміністратор УКУ о. д-р Богдан Прах, проректор УКУ п. Олег Тургій.

 

7 червня Патріарший центр УГКЦ у Києві відвідав кардинал Курт Кох, президент Папської ради сприяння єдності християн.Гостя супроводжував Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський Нунцій в Україні. Презентували кардиналу Коху головний храм усіх греко-католиків Блаженніший Святослав та владика Йосиф Мілян, голова наглядової ради будівництва Патріаршого центру УГКЦ.

 

8 червня 2013 р.:

В Дрогобицькій Духовній Семінарії відбулися урочистості з нагоди закінчення навчання її 15 випускниками. З цієї нагоди в семінарійному храмі відслужили Архиєрейську Божественну Літургію, яку очолив преосвященний владика Ярослав, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні ректорату та викладачів семінарії. 

 

Під час ініціативи "Ніч Церков", яка тривала 7-9 червня у Львові, кардинал Кох разом з Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом Шевчуком, римо-католицьким архиєпископом Митрополитом Львівським Мечиславом Мокшицьким та архиєпископом Української Єпархії Вірменської Апостольської Церкви Григорісом Бунятяном молилися за єдність християн у Вірменській Катедрі (м.Львів). У молитві також взяли участь єпископ помічник Львівський владика Венедикт Алексійчук та владика Борис Ґудзяк єпископ єпархії Святого Володимира в Парижі. (ВІДЕО)

 

9 червня 2013 року, у Неділю Сліпородженого:

 Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, освятив храм Святого Миколая, що є при монастирі Згромадження сестер Пресвятої родини УГКЦ у Львові.Під час проповіді на Архиєрейській Літургії в Неділю сліпонародженого Предстоятель Церкви зауважив, що християни  повинні святкувати неділю як перший день нового тижня, тобто перший день нового створення. «Бо ми  в собі носимо ту силу, яка здатна перемінити, преобразити і просвітити все. А Христос у своєму воскресінні є тим світлом, що просвічує і освячує кожну людину, яка приходить на світ», – пояснив проповідник. Він наголосив на тому, що коли людина починає жити глибоко духовним життям, вона стає іншою. «Якщо людина щиро вірить у Бога, вона передає ту віру своїй родині, зокрема дітям. І така сім’я стає новою, бо вона переживає нове створення», – зазначив Верховний Архиєпископ УГКЦ.

 

Уперше з передвоєнних часів греко-католицька громада парафії Зіслання Святого Духа, селища Немирів, вітала у своєму храмі єпископа. Сюди з пастирським візитом прибув Преосвященнийвладика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський. Упродовж візиту єрарх очолив Архиєрейську Божественну Літургію, виголосив проповідь та  освятив новий дзвін.

Слово Митрополита Львівського на Неділю про Сліпонародженого

Також до вашої уваги – "Віра у Христове Воскресіння".  Про смерть для світу заради Христа розповідає настоятелька новіціату сестра Марія Гошівська – магістр новичок сестер-служебниць Господа і Діви Марії з Матара чернечої родини Воплоченного Слова.