Тижневий огдяд: переслідування християн (28.07 – 03.08)
  • Срд, 06/08/2014 - 09:21

28 липня повідомляється, що у Хайфі проходить демонстрація ізраїльських арабів на підтримку операції «Нерушима скеля» в секторі Гази. Більше двохсот людей взяли участь у цій акції. Організатором демонстрації виступило об'єднання арабів-християн. Один з організаторів заявив, що у всіх країнах Близького Сходу християни піддаються переслідуванням з боку радикальних ісламістів. 

Відповідно до інформації за 29 липня читаємо, що дві жінки з Фінляндії, які працювали в християнській благодійній організації в Афганістані з 1997 р., були розстріляні в Гераті, третьому за чисельністю місті країни.

В Нігерії ісламісти кинули вибуховий пакет в натовп людей, які виходили з Літургії у церкві св. Карла міста Кано. Вибух забрав життя 5 осіб і покалічив вісьмох. Хоча відповідальність за теракт наразі на себе не взяло жодне угрупування, поліція припускає причетність ісламських фундаменталістів з угрупування Боко Харам, які в останні тижні особливо активізували свою криваву діяльність.

27 липня під Іловайськом донецькі терористи викрали протестантського пастора Олександра Коблєва.

Минулий, 2013 рік, був «чорним» для релігійної свободи у світі, встановивши рекордні показники з примусового переміщення релігійних меншин, які стали жертвами насильства та переслідувань. Такий висновок знаходимо у щорічному рапорті Державного Департаменту США, присвяченому цій тематиці, який цими днями оприлюднено у Вашингтоні.

Виступаючи на закритті літньої дискусійної школи GAIDPARK-2014 у Підмосков’ї, Глава синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв вчергове вербально напав на українських греко-католиків, звинувативши їх в розпалюванні саме зараз міжконфесійного конфлікту на заході України. Окрім цього митрополит Алфєєв фактично спробував протиставити УГКЦ і Вселенську Спільноту Католицької Церкви, заявивши, що у РПЦ немає конфліктів з Католицькою Церквою, окрім локального конфлікту з УГКЦ на українському заході.

30 липня з’явилося повідомлення про те, що вже минув рік з моменту викрадення о. Паоло Даль’Оліо. Італійський єзуїт викрадений у Сирії ймовірніше ісламістськими екстремістами, однак з 29 липня 2013 р. про нього немає жодної інформації. Навіть невідомо чи він досі живий.

Згідно з інформацією за 31 липня читаємо, що священика УПЦ КП Юрія Іванова, захопленого донецькими терористами, вдалося визволити з полону. Нині він перебуває у безпечному місці. Перед викраденням до отця навідувалися сепаратисти і вимагали, щоб він від свого імені викликав архиєпископа Донецького УПЦ КП Сергія, очевидно,  з метою подальшого викрадення.

Терористичне угрупування «Ісламська держава Іраку і Леванту» (ІДІЛ) знайшло собі нового ворога. Лідер угруповання Абу Бакр аль-Багдаді опублікував звернення, в якому погрожує завоювати «Рим і весь світ». Проголосивши народження ісламського «халіфату», Аль-Багдаді закликав усіх мусульман в світі об'єднатися під його керівництвом і приступити до нових звершень.

Мелькітський патріарх Григорій III Лахам виступив проти пропозиції Франції полегшити прийом біженців-християн з Іраку. «Нам не потрібні ті, хто нас прийме. Нам потрібні ті, хто нам допоможе залишитися в нашій країні», - заявив Григорій III. Міжнародне співтовариство має підтримувати населення Близького Сходу в його боротьбі проти тероризму. Патріарх Григорій III звинуватив західні країни в невдалій політиці на Близькому Сході.

Муніципалітет Ла-Карлотті, Кордова, очолюваний соціалістами, оголосив конкурс на участь організацій у ярмарку з нагоди традиційних урочистостей свята Христа Милосердного. Однією з умов є «заборона на стендах релігійної та політичної атрибутики», в т. ч. образів Самого Покровителя свята - Ісуса Милосердного. Парадоксальна умова унеможливлює участь у релігійному святі релігійних організацій.

3 серпня повідомляється, що у смт. Вакуленчук, Чуднівського р-ну, Житомирської області невідомі вандали розмалювали образливими гаслами паркан та знищили намальовану дітьми карту України, «відділивши Галичину, Волинь, Закарпаття і Буковину від решти України» та написавши на цій «відділеній» частині, з якої домальовано, що капають краплі крові, «УНІАТИ», протиставивши у цей спосіб греко-католиків решті України.