Тижневий огляд: Папа і Апостольський Перстіл (02.06 – 08.06)
  • Втр, 10/06/2014 - 16:54

Понеділок. У понеділок вранці, відправляючи Літургію в «Домі св. Марти» Папа Франциск сказав, що існує три колони, які з точки зору віри повинні підтримувати подружню любов, а прикладом цього є «три форми любові Ісуса» - до Отця, до Матері та до Церкви. І саме любов Христа до Церкви, Його нареченої, яка є прекрасною, святою, але також грішною, вказує на характерні ознаки цієї любові.

Протягом двох днів – 1 і 2 червня на олімпійському стадіоні у Римі відбулась зустрічі учасників Віднови у Святому Дусі, Католицького харизматичного руху. Учасники зустрічі мали нагоду зустрітися зі Святішим Отцем Франциском. Папа сказав, що харизматична віднова становить «велику силу на служінні звіщення Євангелія».

Вівторок. Отримавши звістку про IV Європейський православно-католицький форум, який проходить 2-6 червня 2014 в Мінську, «Папа Франциск побажав направити слова сердечного вітання на адресу Його Високопреосвященства Митрополита Павла, архиєпископа Тадеуша Кондрусевича, католицьких і православних братів в єпископстві, поважних доповідачів і всіх учасників форуму», йдеться в повідомленні, підписаному кардиналом Держсекретарем П'єтро Параліні.

Середа. Під час загальної аудієнції у середу, 4 червня, Папа Римський Франциск говорив про дар Святого Духа, яким є побожність. Святіший Отець ствердив, що цей дар вказує на нашу приналежність  до Бога і наш глибокий зв'язок з Ним, відносини, які надають сенс всьому нашому життю, відносини, які роблять нас незламними,  у єдності з Ним, навіть у найскладніших і неспокійних ситуаціях. Звершуючи проповідь Понтифік закликав: «Дорогі друзі, у Посланні до Римлян апостол Павло говорить: «Усі бо ті, що їх водить Дух Божий, вони - сини Божі. Бо ви не прийняли дух рабства, щоб знову підлягати боязні, але прийняли дух усиновлення, яким кличемо: „Авва! -Отче!” (Рим. 8:14-15 ). Просімо Господа, щоб дар Його Духа міг подолати наш страх і нашу невпевненість і зробити нас радісними свідками Бога і Його любові.»

Четвер. Церква не є заскорузлою, а – вільною. На цьому зосередив свою увагу Папа Франциск під час проповіді на Службі Божій у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані 5 червня. У проповіді Святіший Отець вказав на три групи осіб, які претендують називатись християнами: борці за однорідність, ті, що захищають власну думку та борці за власну користь. Для тих осіб Церква не є їхнім домом, вони лише її немов «винаймають». Багато кажуть, що вони є в Церкві, але вони у ній лише однією ногою, а другою ще не увійшли.

У четвер, 5 червня, Святіший Отець Франциск прийняв Килікійського Католикоса Вірменської Апостольської Церкви Арама І. Зустрічі розпочалася приватною розмовою, після якого в Климентинському залі Апостольського палацу відбулося представлення супроводу католикоса, прозвучали промови й відбувся обмін подарунками.

Папа Франциск зустрівся з учасниками з’їзду представників єпископатів і національних керівників душпастирства циган, який проходить у Римі. Дводенна праця форуму, організована Папською радою в справах душпастирства мігрантів та подорожуючих, відбувається за участю делегатів з 26 країн Америки, Азії і Європи. Понтифік відзначив важливість солідарності Церкви з циганами, а також діяльність національних і міжнародних організацій на користь поліпшення рівня життя цього народу.

П'ятниця. Священики ніколи не повинні забувати, що Ісус Христос є їхньою «першою любов’ю», за якою потрібно завжди йти слідом. На цьому наголосив Папа Франциск під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 6 червня, звертаючись до всіх співбратів у священстві. Проповідник вказав на те, що у житті слід часто запитувати себе про свою власну любов, про те, чи я сьогодні закоханий так само, як першого дня, чи я щасливий з тим, кого обрав, чи може тепер ігнорую цю особу? Такі запитання, на думку Папи, слід ставити не лише у подружньому житті, але й у священичому. Папа звернув увагу на найважливіший аспект діалогу Ісуса з Петром, коли Христос закликає слідувати за Ним. «Якщо ми, – наголосив проповідник, – відповіли Христові і пішли за Ним, то навіть у найважчих життєвих хвилинах Він нас не залишить; Його слова: “Йди за Мною”, є нашою гарантією, нею є Його сліди». Підсумовуючи, Святіший Отець побажав, що усі єпископи та пресвітери завжди пригадували собі оту першу любов – бажання бути пастирями.

Папа Франциск привітав учасників урочистого святкування 70-річчя висадки союзницьких військ у Нормандії, яке проходить 6 червня 2014 року у французькому Давілі. Тут зібралися державні лідери та політики з багатьох країн світу, а також представники Церкви та інших релігійних громад. У посланні, підписаному кардиналом Держсекретарем П'єтро Пароліном, наголошується, що Святіший Отець віддає почесті військовослужбовцям, які покинули свої рідні країни і висадилися на березі Нормандії, щоб боротися проти нацистського варварства.

Святіший Отець направив вітання з нагоди 200-річчя з моменту заснування Корпусу карабінерів - одного з підрозділів італійської жандармерії. 6 червня 2014 року  на площі св. Петра відбулася урочиста Євхаристія з цього приводу, яку очолив архиєпископ Санта Марчана, військовий ординарій в Італії. У літургії взяли участь кілька десятків тисяч карабінерів разом із членами своїх родин і близькими. Після Служби Божої  на ватиканську площу вийшов  Папа, який звернувся до присутніх із зверненням.

6 червня Папа Франциск зустрівся з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе. У ході бесіди були порушені питання екології, роззброєння і миру на азіатському континенті. Папа і прем'єр-міністр говорили також про участь Японії в проектах щодо сприяння розвитку, перш за все в Африці.

Субота. Святіший Отець Франциск зустрівся із президентом Мексики Енріке Пенья Ньєто. Після зустрічі з Папою Енріке Пенья Ньєто також зустрівся з кардиналом Держсекретарем П'єтро Пароліном і главою ватиканської дипломатії Архиєпископом Домініком Мамберті. Під час зустрічей говорили про певні аспекти життя Мексики, такі, як багато реформ, оголошених там, особливо зміни в конституції, що стосуються релігійної свободи. Говорили також про еміграцію, викорінення бідності та безробіття й ініціативи щодо боротьби з насильством і торгівлею наркотиками. Папа з президентом Мексики обмінялися думками щодо поточної регіональної та міжнародної ситуації.

Неділя. Душе Святий, джерело правдивого миру, призови людей, здатних пройти нелегким і благородним шляхом діалогу, справедливості і примирення», – це прохання дару миру українською мовою прозвучало під час «Молитви вірних» на святковому Євхаристійному богослуженні, яке в неділю очолив Папа Франциск з нагоди П’ятидесятниці. Його прочитала сестра Анастасія Заброцька, СНДМ, а хор Сикстинської капели відповів: «Прийди, Духу Святий». Під час проповіді Святіший Отець зазначив, що «прославлений Христос», Який сидить по правиці Отця, «не перестає здійснювати Свою обітницю, посилаючи на Церкву животворящого Духа, Який нас навчає, творить пам’ять та вчиняє здатними говорити». «Святий Дух навчає нас, Він є внутрішнім вчителем. Він провадить нас вірним шляхом через життєві ситуації», – сказав Папа, додаючи, що Святий Дух навчає нас іти за Христом, адже більше ніж викладачем якогось вчення, Він є вчителем життя. «Святий Дух пригадує нам, пригадує все те, що сказав Ісус. Він є живою пам’яттю Церкви…Християнин без пам’яті не є справжнім християнином, він зупинився на половині шляху, він є в’язнем моменту», – додав Наступник святого Петра, побажавши, щоб Святий Дух оживив у кожному християнську пам’ять. Говорячи про третій аспект дії Святого Духа Папа зауважив, що Він, насамперед, вчиняє нас здатними розмовляти з Богом у молитві, адже молитва є даром благодаті. Він також вчить нас спілкуватися з людьми шляхом «братерського діалогу», розпізнаючи в них «братів і сестер». Крім того, Святий Дух спонукає нас промовляти до людей шляхом пророцтва, вчиняючи нас «смиренними і слухняними каналами Божого слова».

У неділю 8 червня 2014 р., у празник П’ятидесятниці, перед проказуванням молитви «Царице Неба», Папа Франциск наголосив, що там, де «прибуває Святий Дух, усе відроджується і перетворюється. Подія П’ятидесятниці означає народження Церкви та її прилюдний вияв. При цьому вражають два факти: це Церква, яка дивує та бентежить людські плани». Далі Святіший Отець підкреслив, що Церква є живою, а тому завжди повинна викликати здивування. На думку Папи, Церква не може змиритись із тим, щоб бути нешкідливою, так би мовити бути «оздобою». Вона є Церквою, яка не вагається вийти назовні, назустріч людям, щоб благовістити те, що їй було довірене, навіть, якщо це послання непокоїть сумління, можливо, приносить проблеми, а, іноді, веде до мучеництва. Своє повчання Вселенський Архиєрей закінчив зверненням до Пречистої Діви Марії, яка на світанку П’ятидесятниці також була у світлиці. «Нехай же Вона – Мати Відкупителя та Мати Церкви – Своїм заступництвом виєднає нам оновлене Зіслання Святого Духа на Церкву і на світ», – закінчив Папа Францискю

До відваги миру закликав Папа Франциск під час вечірньої молитви про мир у Святій Землі та на світі. В зустрічі у Ватиканських садах узяли участь Патріарх Константинопольський і президенти Ізраїлю та Палестини. Зустріч розпочалася такими словами: «Нехай Господь обдарує вас миром! Ми зібралися в цьому місці, ізраїльтяни і палестинці, юдеї, християни й мусульмани, аби занести наші молитви про мир для Святої Землі та всіх її мешканців». Святіший Отець звернувся до президентів з теплими словами вітань. Папа також гаряче закликав усіх молитися за мир на Сході та в усьому світі. Тоді Понтифік проказав молитву, прохаючи про заступництво Діви Марії, дочки Святої Землі та нашої Матері. Зі словами звернень виступили також президент Шимон Перес  та Президент Палестинської автономії Махмуд Аббас.

Радимо ознайомитись:

Молитовні намірення Папи на червень.