Тижневий огляд: Папа і Апостольський Перстіл (03.03 – 10.03)
  • Втр, 11/03/2014 - 16:23

Понеділок. Вранці 3 березня, відправляючи Святу Літургію в Домі св. Марти, Папа Франциск закликав молитися за покликання, за те, щоб Господь Бог посилав священиків та черниць із серцями, які належать лише Йому, вільними від ідолопоклонства марноти, влади та гроша.

Цього ж дня Святіший Отець зустрівся з іспанськими єрархами в рамках візиту "ad limina Apostolorum". Папу турбує байдужість багатьох охрещених перед секулярною культурою, яка прагне виключити Бога з особистого та суспільного життя. Понтифік закликав іспанських єпископів відкрити нові можливості для проповіді Євангелія. Душпастирство покликань, переконаний Папа, це те, що кожен єпископ повинен вважати своїм головним пріоритетом. Кандидатам в священики потрібно гарантувати допомогу хорошої команди вихователів і компетентних викладачів.

Вівторок. Під час проповіді, у вівторок 4 березня, Папа Римський Франциск пригадав,що Хруст є невід’ємною частиною християнського шляху. Сьогодні, за словами Святішого Отця, багато християн зазнають переслідувань, навіть засуджені лише за те, що мають Біблію. «Але це – радісний шлях, – додав він. – тому що Господь не випробовує нас більше понад те, що ми можемо перенести. Християнське життя не є комерційною вигодою, не означає робити кар’єру. Це просто йти за Ісусом!» Але коли йдемо за Ісусом, то приходять переслідування. Тому Папа заохотив замислитися над тим, чи ми маємо бажання бути сміливим у свідченні Ісуса, а також скерувати свою думку до тих, які переслідувані за віру.

Середа. Проповідуючи під час загальної аудієнції у середу, Святіший Отець говорив про Великий піст. Понтифік пояснив, що Чотиридесятниця приготовляє нас до Пасхального Тридення, цього дуже важливого моменту, а тому є «інтенсивним періодом, поворотним моментом, який може посприяти зміні кожного з нас, наверненню», адже кожному з нас потрібно ставати кращими, змінитись на краще. Святіший Отець зауважив, що у цьому періоді Церква звертається до всіх з двома закликами: перший – дедалі більше усвідомлювати діло відкуплення, звершене Христом, а другий – із ще більшим зобов’язанням жити даром Хрищення. Підсумовуючи, Святіший Отець зазначив, що «суттєвими елементами» переживання Великого Посту є «вдячність Богові за таїнство Його розп’ятої любові, автентична віра, навернення та відкритість сердець для ближніх».

У католиків римського обряду Великий піст починається у середу, яка називається Попільною. У проповіді на Літургії Попільної середи Понтифік пригадав про три ключові елементи духовного шляху: молитва, піст, милостиня. Святіший Отець вказав, що ці духовні практики допомагають нам «збудитися» зі сну і зрозуміти, що ми не є Творцями, а лише створіннями.

Церква Південної Кореї вже почала готуватися до візиту Папи Франциска. Це підтверджує  нота місцевого єпископату. Корейські єпископи очікують Святішого Отця, який прибуде менш ніж за півроку – близько 13 серпня

Четвер. Покора, лагідність, великодушність – таким є християнський спосіб поведінки, дорога, яка проходить через хрест та веде до радості. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Літургії у четвер, 6 березня, в каплиці «Дому святої Марти». «Християнське життя без хреста не є християнським, але якщо також хрест є позбавлений Ісуса, то він не є християнським. Християнський стиль – це взяти хрест разом з Ісусом та прямувати вперед. Не без хреста, не без Ісуса», - вказав Папа.

Чому Святий Престіл досі не створив комісії із захисту дітей пояснив о. Федеріко Ломбарді в опублікованому 6 березня електронному листі журналістці «Associated Press» Ніколь Уінфілд. Вона звинуватила Папу Франциска, що у своєму недавньому інтерв'ю «Corriere della Sera» він нібито зайняв оборонну позицію щодо зловживань у Церкві. Глава Прес-служби Святого Престолу вважає очевидним, що «Папа Франциск шанує і цінує» те, що у боротьбі з сексуальними зловживаннями щодо неповнолітніх зробив Бенедикт XVI і «хоче це продовжувати». Вживання заходів щодо винних, визнання провини духовенства, супровід жертв, оновлення правових стандартів, моніторинг та профілактика – це «дорога, відкрита Бенедиктом XVI», зазначив о. Ломбарді.

П'ятниця. На Святій Літургії у п’ятницю, Святіший Отець зауважив, що життя віри тісно пов’язане із життям милосердної любові до бідних, без якої все те, що визнаємо устами, буде лицемірством. Папа підкреслив, що фарисеї та книжники перетворили дотримування заповідей у формальність, перемінивши релігійне життя в етику, забувши про коріння, тобто, «історію спасіння, вибрання та завіту». За словами Святішого Отця, «найважчим постом» є «піст добра». Це піст, приклад якого нам показав Милосердний Самарянин, який схилився над пораненим подорожнім, на відміну від священика, який побачивши бідолаху, оминув його, можливо, боячись заразитися. Щоб зрозуміти, чи готовий хтось до такого посту, Папа пропонує дати відповідь у своєму серці на наступне запитання: «Чи я вмію приголубити хворих, похилих віком, дітей, чи може я втратив відчуття ласки?»

7 березня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з делегацією Всесвітньої Ради Церков. Він назвав зустріч «черговим важливим етапом у давніх і плідних взаєминах» між Католицькою Церквою та екуменічною асоціацією та подякував за роботу «у підтримці християнської єдності». Проте, Понтифік наголосив, що не треба зупинятися на досягнутому, не варто дозволити собі відпочити на задоволеності прогресом останніх десятиліть.

Субота. Вірні миряни, в силу Хрещення, є головними діячами євангелізації та розвитку людини: про це пише Папа Франциск в посланні до учасників симпозіуму керівників церковних мирянських асоціацій. Тема симпозіуму, організованого Римською єпархією та Латеранським університетом, - «Місія мирян в місті». В силу загальної приналежності до Церкви та участі в її місії - пояснює Папа - важливо не протиставлятися парафіям церковні асоціації, які є ресурсом для Церкви і діють в найрізноманітніших сферах суспільного життя. Асоціації мирян, підкреслює Папа Франциск, покликані зберігати «живий зв'язок з єдиним пастирським планом в єпархії і в парафіях, щоб не тлумачити Євангеліє лише частково і не відокремлюватися від Матері Церкви».

Неділя. У неділю, перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа прокоментував уривок з Євангелії, де описуються спокуси Ісуса в пустелі. «Ісус рішуче відкидає всі ці спокуси і підтверджує тверду волю слідувати шляхом, встановленим Отцем, без будь-яких компромісів з гріхом і світською логікою. Зверніть увагу на те, як відповідає Ісус. Він не вступає в діалог з сатаною, як це зробила Єва у земному раю. Ісус прекрасно знає, що з сатаною не можна вступати в розмову, тому що він дуже хитрий. Тому замість того, щоб вести діалог, як зробила Єва, Ісус воліє сховатися в Слові Божому і відповідає силою цього Слова. Давайте пам'ятати про це: у хвилини спокус не вести ніяких розмов з сатаною, але шукати захисту в Слові Божому!», закликав Понтифік. На завершення Святіший Отець сказав: «Дорогі брати і сестри, Великий Піст є сприятливою можливістю для всіх нас пройти шлях навернення, чесно зіставляючи себе з цією сторінкою з Євангелія. Давайте відновимо обіти нашого Хрещення: відкиньмо сатану і всі його діяння, - бо він спокусник, - щоб іти шляхами Бога і «прийти до Великодня в радості Духа»».

Радимо ознайомитись:

Послання Святішого Отця Франциска на Великий піст 2014

Франциск підвів підсумки першого року свого понтифікату