Тижневий огляд: Папа і Апостольський Перстіл (12.05 – 18.05)
  • Чтв, 22/05/2014 - 09:21

Понеділок. Хто ми такі, щоб закривати двері перед Святим Духом, запитав папа Франциск під час ранкової Євхаристії 12 травня. Папа наголосив, що Бог віддав управління Церквою "в руки Святого Духа". "Святий Дух - це жива присутність Бога в Церкві і те, що спонукає Церкву, щоб вона йшла. Завжди далі, через кордони, завжди вперед. Святий Дух зі своїми дарами управляє Церквою. Не можна зрозуміти Церкву Ісуса без Утішителя, якого Господь для цього нам посилає", - сказав Папа. Папа Римський Франциск закликав просити Бога про благодать послуху Святому Духу, який промовляє в серцях, у життєвих ситуаціях, в житті Церкви і християнських спільнот.

Опівдні, 12 травня, в залі ім. Папи Павла VI відбулась зустріч Святішого Оця зі студентами та ректорами Папських Колегій Риму. Папа Франциск звернувся до студентів з України та Близького Сходу, які були поміж кількома тисячами учасників: «Бажаю запевнити вам свою духовну близькість в ці хвилини страждань, я справді близький з вами у молитві. У Церкві – багато страждань!»

Вівторок. Божі речі не можна зрозуміли лише розумом, необхідно відкрити серце Святому Духові. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час Служби Божої в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані 13 травня. Він підкреслив, що віра є Божим даром, але людина його не може отримати, якщо живе «відірваною» від Божого люду, тобто від Церкви.

Папа Римський Франциск молиться за пошук мирних шляхів врегулювання кризи в Україні - лист до в.о. Президента України, Голови Верховної Ради України О.Турчинова.

Середа. Господь завжди приходить нам на допомогу, щоб підтримати нас у нашій слабкості, а чинить це через особливий дар. Цими словами Папа Франциск, під час загальної аудієнції у середу, 14 травня, розпочав чергове повчання про дари Святого Духа, присвятивши свою катехизу дарові сили. «Але не слід думати, – зауважив Папа, – що дар сили необхідний лише у виняткових випадках чи в особливих ситуаціях. Цей дар повинен становити характерну ознаку нашого християнського буття, серед звичайності щоденного життя». Адже ми щодня потребуємо сили, щоб долати життєві випробування. Слід пам’ятати також, що Господь завжди дає сили і не випробовує нас понад наші можливості.

На закінчення загальної аудієнції Святіший Отець закликав молитися за жертв вибуху на вугільній шахті в західній частині Туреччини, в результаті якого загинули понад 200 людей і ще кілька сотень перебувають під завалами. «Закликаю вас молитися за шахтарів, які вчора загинули на копальні Сома в Туреччині, й за тих, які ще заблоковані в шахті. Нехай Господь прийме померлих у свою оселю і дасть розраду їхнім близьким», – сказав Папа.

Зростаючий вандалізм щодо християнських місць в Ізраїлі, за словами посла цієї країни при Святому Престолі, не матиме ніякого впливу на майбутній візит Папи Франциска на Святу Землю. Про це запевнив Сіен Еврані в інтерв'ю італійській газеті «La Repubblica».

Четвер. Ісус не є просто самотнім героєм, Який впав з неба, щоб нас спасти, і забратися геть, Він є центральною точкою та остаточною ціллю історії, яку Бог творить зі Своїм людом. Ось чому християнин не може бути самотнім, він повинен прямувати вперед між пам’яттю та надією, бо без приналежності до громади віра стає штучною. Такими думками Папа Франциск поділився з вірними під час ранкової Святої Меси, яку він відслужив у четвер, 15 травня, в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти».

Книжка, що містить імпровізовані проповіді Папи, які він виголошував під час ранкової Літургії в каплиці Дому св. Марти, найкраще продавалася на Міжнародній виставці книжок у Турині.

Святіший Отець надіслав привітальну телеграму до учасників Азіатського конгресу сімей. Конгрес на тему «Сім'я в Азії – світло надії» проходить у філіппінській Манілі з 13 до 16 травня 2014. У спеціальній телеграмі за підписом Держсекретаря Ватикану кардинала П'єтро Пароліна Папа Франциск нагадав, що сім'я є основним осередком суспільства, де люди вчаться жити один з одним, незважаючи на свої відмінності.

15 травня Святіший Отець прийняв вірчі грамоти в нових послів Швейцарії, Ліберії, Ефіопії, Судану, Ямайки, ПАР та Індії, які виконуватимуть дипломатичну місію при Святому Престолі. Звертаючись до зібраних, Папа вказав,що торгівля зброєю і вимушена міграція – це два виклики, на які треба відповісти в процесі будування миру на планеті.

Цього ж дня у Ватикані Папа Франциск прийняв генерал-губернатора Нової Зеландії Джеррі Матепараі. Після зустрічі з Папою відбулася бесіда політика з кардиналом Держсекретарем П'єтро Пароліном.

П'ятниця. Щоб пізнати Ісуса Христа, не вистарчить вивчати про Нього, але необхідно молитися до Нього серцем, жити Ним і наслідувати Його. На цьому зосередив свою увагу Папа Франциск під час Святої Меси 16 травня. Проповідник ще раз заохотив вірних читати Святе Письмо, яке дуже часто в нашому домі вкрите порохом, оскільки дуже рідко беремо його до рук.

Субота. 17 травня у Ватикані Святіший Отець зустрівся з п'ятитисячною делегацією «Асоціації тихих працівників хреста», в яку входять священнослужителі та вірні миряни. Вони несуть допомогу і служіння в центрах для страждаючих. На зустрічі були присутні також 350 хворих в інвалідних візках. Понтифік відзначив приклад о. Луїджі Наварезе, засновника товариства, який нещодавно був проголошений блаженним. Звертаючись до присутніх, він зазначив, що «причин для болю дуже багато». Сам Ісус відчув у цьому світі смуток і приниження. «Він пізнав кожен прояв скорботи, моральної і фізичної. Він відчув голод і втому, гіркоту нерозуміння, Він був відданий на смерть і залишений, Його бичували і розп'яли», - нагадав Франциск. «Ваші страждання, як рани Ісуса, з одного боку, є перешкодами на шляху віри, але з іншого, перевіркою віри, знаком того, що Бог є Любов, що Він вірний, милосердний, Він втішає», - додав Папа. Він назвав хворих «активними учасниками євангелізації та визволення» і закликав молитися і жертвувати свої страждання за священиків і єпископів.

Єпископ Войцех Поляк, генеральний секретар єпископської конференції Польщі, 17 травня 2014 року був призначений Папою Франциском архиєпископом Митрополитом Гнезненським і примасом Польщі. 49-річний єрарх змінив на цій посаді архиєпископа Юзефа Ковальчика, чию відставку 17 травня прийняв Понтифік.

Неділя. Єдності всередині християнської громади присвятив свої роздуми перед молитвою «Цариця Неба» 18 травня Папа Франциск. «Сьогодні читання з Книги Діянь Апостолів говорить нам, що навіть в ранній Церкві виникали перші напруженість і розбіжності. - зазначив Понтифік - У житті є конфлікти, проблема в тому, як до них підходити.» «Обговорюючи, дискутуючи і молячись вирішуються конфлікти в Церкві. Обговорюючи, дискутуючи і молячись!», - наголосив Папа. Після молитви Франциск закликав пам'ятати про жертви повені, яка спустошила значну частину Балкан, особливо в Сербії та Боснії.

 

Радимо ознайомитись:

Апостольська адгортація «Радість Євангелія» Святішого Отця Франциска

15 цитат Папи Франциска про війну і мир

Кардинал Паролін чекає політичних плодів від подорожі Папи до Святої Землі

Акт посвячення світу Фатімській Богородиці