Тижневий огляд: Папа і Апостольський Перстіл (23.06 – 29.06)
  • Пон, 30/06/2014 - 17:57

Понеділок. Уже традиційно, у понеділок, 23 червня, Святіший Отець Франциск відправив ранкову Божественну Літургію. У проповіді Папа наголосив на тому, що хто осуджує ближнього, помиляється й буде так само суджений. «Єдиним, хто судить є Бог і ті, кому Бог дає владу це чинити», – зайважив Папа, вказуючи на приклад Ісуса, який ми повинні наслідувати: «Ісус перед Отцем ніколи нікого не звинувачує! Навпаки, захищає! Він є першим захисником, а після Себе посилає другого – Святого Духа». А той, хто любить осуджувати ближнього, той, за словами проповідника, наслідує «князя цього світу, який постійно ходить за людьми, щоб звинувачувати їх перед Небесним Отцем». «Якщо бажаємо іти дорогою Ісуса, то замість обвинувачами ми повинні бути захисниками інших перед Отцем», – підсумував Понтифік.

Вівторок. Справжній християнин звіщає не себе, а Господа Бога. На цьому наголосив Папа Франциск у свої ранковій проповіді, виголошеній у вівторок, 24 червня, коли за новим стилем відзначалося свято Різдва Івана Христителя. Святіший Отець визначив три елементи покликання святого Івана Предтечі: приготувати прихід Месії, розпізнати, хто є Господом та маліти, щоб зростав Ісус. Папа наголосив, що кожен «християнин не звіщає себе самого, звіщає когось Іншого, приготовляє дорогу Іншому – Господеві. Християнин повинен вміти розпізнавати, повинен знати, як відрізнити істину від того, що нею лише здається істиною, але нею не є, бути людиною розпізнавання. Християнин повинен бути людиною, яка вміє понизитися, щоб зростав Господь, зростав у серцях і душах ближніх».

Середа. Минулої середи, 25 червня, під час загальної аудієнції Святіший Отець Франциск продовжив цикл навчань про Церкву. Папа наголосив, що ми не є християнами в індивідуальному порядку, але «наша християнська ідентичність полягає у приналежності. Ми є християнами, тому що належимо до Церкви». За словами Понтифіка, «якщо ми віримо, вміємо молитися, пізнали Господа та можемо слухати Його слово, відчуваємо Його близькість та розпізнаємо Його в ближніх», то це тому, що цієї вірою хтось вже жив перед нами і нам її передав. Папа зауважив, що коли замислимося над цим, що ми отримали віру від предків, від батьків, від попередників, то на думку відразу спадають численні дорогі серцю обличчя рідних, катехитів, духівників. «Ось цим і є Церква – великою родиною, в якій нас приймають і в якій вчимося жити, як віруючі та учні Господа Ісуса», – додав він. «Дорогі друзі, – підсумував Папа, – просімо у Господа Бога, за заступництвом Непорочної Діви Марії, Матері Церкви, благодаті ніколи не піддатися спокусі вважати, що можемо не рахуватися з іншими, що можемо не рахуватися з Церквою, що можемо самі здобути спасіння…»

Святий Престіл чітко виступив на захист сім'ї на форумі Ради з Прав Людини в ООН. Папський дипломат, Архиєпископ Сільвано Томазі, зазначив, що багато країн нині трактують сім'ю як проблему. Різні сили намагаються знищити її як пережиток минулого і перешкоду на шляху емансипації особистості та створення більш вільного, більш егалітарного і щасливого суспільства.

Допомагати Папі підтримувати інших, – так Архиєпископ Анджело Бечу, субститут Святого Престолу, охарактеризував мету збору пожертв, який щорічно проводиться у всіх парафіях світу у свято святих апостолів Петра і Павла 29 червня. «Це акт любові до Папи і Церкви. Звичайно, існує багато благодійних ініціатив, і ми повинні радіти цьому. Але збір пожертв для Наступника св. Петра виділяється тим, про яких піклується Папа і Церква в усьому світі», – наголосив Архиєпископ Бечу.

Четвер. У четвер, під час ранкового Богослужіння, Папа Римський Франциск зосередив свою увагу на думці, що народ іде за Ісусом, бо бачить у Ньому Доброго Пастиря. Своїми словами Ісус запалював серця людей, заохочував їх до того, щоб шукати великих і добрих речей. У ті часи були також й інші вчителі, однак, вони своїм навчанням не потягали людей так, як це робив Христос. Це ставалося тому, що слова Учителя з Назарету проникали до глибини душі і запалювали серця слухачів. Ісус зближався до людей, «лікував серце народу», розумів труднощі їхнього щоденного життя. Спаситель «не встидався розмовляти з грішниками, Він виходив, щоб їх зустріти… Він відчував радість, Йому подобалось йти зі Своїм народом», – наголосив Папа Франциск, додаючи, що причиною усього цього було те, що Ісус є Добрий Пастир, голосу якого вівці слухаються і слідують за Ним.

Мир є надійним лише тоді, коли вирощується багатьма руками. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у четвер, 26 червня, учасників 87-ї Асамблеї Ради організацій, які допомагають Східним Католицьким Церквам (R.O.A.C.O.). Від 23 до 26 червня у Ватикані відбувалися засідання цієї Ради, на порядку денному якої, серед іншого, була підтримка УГКЦ, тому в них брали участь також Блаженніший Святослав Шевчук, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, та архиєпископ Томас Е. Ґалліксон, Апостольський Нунцій в Україні.

Цього ж дня на аудієнції для членів 87-ї пленарної асамблеї Конгрегації Східних Церков Святіший Отець прийняв Блаженнішого Святослава (Шевчука), Главу УГКЦ. Блаженніший Святослав розповів Понтифіку про ситуацію в Україні, тисячі біженців та сотні поранених і вбитих. За його словами, Папа Франциск запевнив, що молиться за Україну і робить все можливе, щоб у нашій країні запанував мир і спокій.

26 червня Папа Франциск зустрівся з групою молодих астрономів, які брали участь у літній школі організованій при Ватиканській обсерваторії. «Протягом майже цілого місяця ви були зайняті не тільки вивченням галактик, під керівництвом експертів у цій сфері, але також ділилися вашими культурними і релігійними традиціями, даючи прекрасне свідчення діалогу і гармонійного співіснування», - зазначив Папа. Він нагадав про важливість дружби і побажав, щоб усі народи мали можливість доступу до наукової формації і досліджень. «Хочу, щоб всі народи могли користуватися плодами науки», сказав Понтифік.

У четвер 26 червня, у прес-центрі Ватикану проведено прес-конференцію, присвячену презентації Робочого документу - Instrumentum laboris, на основі якого будуть відбуватись праці Третьої Загальної Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів.

П'ятниця. Щоб виявити людині Свою ніжну любов, Господь Бог потребує, щоб особа стала малою перед Творцем. Це була провідна думка проповіді Папи Франциска, яку він виголосив у п’ятницю, 27 червня. Проповідник наголосив, що любов Бога до людини не є пасивною: Він не чекає, але подає, Він не говорить, але діє. Святіший Отець зазначив, що існують дві ознаки любові. Першою є те, що любов – це більше давати, ніж отримувати; а друга характеризує любов не так у словах, як у вчинках. Щоб зрозуміти Божу любов, людині необхідно стати малою. Якщо ми вважаємо себе сильними і великими, то ніколи не досвідчимо ніжності Господа Бога. «Не бійся, Я з Тобою, Я візьму тебе за руку…», – на думку Папи, ці слова Ісуса дають нам можливість зрозуміти таємничу любов Бога до людини. Сам Ісус дав нам приклад того, як потрібно понизитися перед Богом-Отцем, щоб отримати Його любов. Другим особливим знаком Божої любові є те, що Він нас першим полюбив. Він завжди є першим, Він на нас чекає. Він завжди попереду, щоб прийняти нас у Своєму серці, у Своїй любові.

Субота. 28 червня Святіший Отець Франциск прийняв делегацію Константинопольського патріархату, яка прибула до Ватикану на празник святих Петра і Павла. Цього року її очолив митрополит Пергамський Йоанніс Зізіулас, Співголова Спільної міжнародної комісії в справі богословського діалогу між католиками й православними. Звертаючись до гостей, Папа зосередив свою увагу на єдності між християнами, вказуючи на те, що вона є Божим даром, з якого Господь дає нам ласку вже від тепер черпати, кожного разу, як силою Святого Духа ми дивимося одні на одних очима віри, визнаючи те, ким ми є у відвічних Божих планах, а не те, ким ми стали через історичні наслідки наших гріхів. Святіший Отець побажав, щоб праця Спільної міжнародної комісії в справі богословського діалогу між католиками й православними була виразом богослов’я, «здійснюваного навколішки».

Неділя. 29 червня Римо-Католицька Церква відзначала празник святих апостолів Петра і Павла. Цього ж дня палії отримали 24 нові Архиєпископи-Митрополити. У проповіді під час святкової Літургії, Святіший Отець на прикладі апостола Петра пояснив, що кожен християнин повинен повністю довіритись Богові, віддаючи Йому усі свої слабкості і страхи.

Промовляючи до вірних перед молитвою «Ангел Господній», Папа Франциск зупинився на постатях верховних апостолів Петра і Павла. «Вже з найдавніших часів Церква Риму відзначала святих Апостолів Петра й Павла в одному святі, того самого дня, 29 червня, – сказав Папа. – Віра в Ісуса Христа вчинила їх братами, а мучеництво вчинило, що вони стали одним цілим. Святі Петро й Павло, такі відмінні один від одного з людського погляду, були особисто вибрані Господом Ісусом і відповіли на поклик, віддаючи все своє життя». Папа Франциск підкреслив, що празник святих Петра й Павла збуджує в нас велику радість, бо бачимо велике діло Божого милосердя в серцях цих двох людей, які були грішниками. Господь Бог прагне наповнити також і нас Своєю благодаттю, як це вчинив з Петром і Павлом.

Після молитви «Ангел Господній» опівдні у неділю, Папа Франциск поновно звернувся із закликом до діалогу в Іраку.

З інавгурацією папи Франциска щомісячний дохід Апостольської Елемозінарії збільшився на 50% за рахунок видання пергаментів з апостольським благословенням Святішого Отця. Крім того, за цей період, в порівнянні з попередніми, стало набагато більше пожертвувань, повідомив Великий папський Елемозінарій, архиєпископ Конрад Краєвський. У попередні роки середній дохід від пергаментів становив близько 250 тис. євро. «Увага людей до бідних і знедолених під час цього понтифікату стала набагато більша. Приводом стали заклики папи до милосердя», - сказав єрарх. Франциск призначив його на нинішню посаду в серпні 2013р.

Радимо ознайомитись:

Подробиці візиту Папи до клініки «Джемелі»

Папа Франциск – найвпливовіший користувач «Твіттера»

Папа Франциск про розпізнавання покликання

Нові блаженні отець Маріо Верґара та катехит Ісидор Нгей Ко Лат