Тижневий огляд: Папа і Апостольський Перстіл (24.03 – 30.03)
  • Чтв, 03/04/2014 - 02:16

Понеділок. Запорукою нашого спасіння є не самовпевненість, що випливає із дотримування заповідей, але смирення. Про це навчав Папа Франциск, проповідуючи у понеділок вранці під час Святої Меси. «Якщо ми хочемо спастися, то повинні обрати дорогу покори», – наголосив Святіший Отець. Але Папа пояснив, що християнська покора не означає казати: «Я нічого не вартий», приховуючи за цими словами свою гордість. Християнська покора «означає говорити правду». А вона полягає в тому, що кожен з нас є грішним, і в тому, що Бог нас спасає.

24 березня Папа Франциск прийняв учасників Пленарної зустрічі Папської Ради душпастирства служби охорони здоров’я, тема якої почерпнута з Апостольського Листа блаженного Івана Павла ІІ Salvifici doloris (Спасенного Болю), звучить: «Чинити добро стражданням та чинити добро страждаючому».

Вівторок. У вівторок, 25 березня, Римо-Католицька Церква відзначала свято Благовіщення. Проповідуючи під час святкової Літургії, Папа Римський Франциск пояснив наслідки гордості прародичів Адама і Єви та покори Пречистої Діви Марії. «Адам і Єва піддалися намовлянням сатани, повіривши що можуть стати, як Бог, і цього вистачило, аби втратити рай. Але Господь Бог не залишає їх самотніми на новому шляху, даючи обітницю відкуплення... Господь іде поруч зі Своїм народом, – вів далі Святіший Отець. – А чому Він був поруч Свого народу з такою терпеливістю? Для того, щоб пом’якшити наші серця.» «Погляньмо на ікону Адама і Єви, погляньмо на ікону Марії з Ісусом, погляньмо на шлях історії з Богом, Який йшов поруч зі Своїм людом, і закличмо: Дякую, о Господи, за те що сьогодні промовляєш до нас, за те, що Ти дарував нам спасіння! Сьогодні день, щоб подякувати Господеві», - сказав на завершення Понтифік.

Середа. На загальній аудієнції в середу Папа закликав вірних молитися за покликання і за духовенство. Святіший Отець розпочав цикл роздумів над Таїнствами Рукоположення та Подружжя. Святіший Отець зауважив, що Рукоположення, яке має три ступені – єпископський, пресвітерський та дияконський – є Святою Тайною, яка вчиняє здатним виконувати служіння, яке Господь Ісус доручив Апостолам, тобто «пасти Його стадо силою Святого Духа та відповідно до стилю Його серця». Тобто з любов'ю. Висвячені служителі є продовженням у часі присутності Ісуса, а їхнє служіння має три аспекти. Першою характеристикою є те, що «рукоположені є поставлені на головування у спільноті». Другою характеристикою, що випливає з цієї сакраментальної єдності з Христом, є «любов до Церкви». А про третій аспект священства Святіший Отець говорив у світлі повчання святого Павла, скерованого до його учня апостола Тимотея, не занедбувати, а навпаки, оживляти дар Божий, який був даний через покладання рук. «Коли священиче чи єпископське служіння не черпає необхідної поживи з молитви, слухання Божого слова, щоденного служіння Пресвятої Євхаристії та частого приступання до Святої Тайни Покаяння, то воно неминуче втратить автентичний сенс цього служіння та радість, яка випливає з глибокої спільності з Ісусом», – наголосив Папа.

Маленька мексиканська дівчинка звернулася до Папи напередодні зустрічі з Президентом США Бараком Обамою. Джерсі Варгас прибула до Ватикану взяти участь у загальній аудієнції з Папою Франциском. Вона перестрибнула бар'єр, на площі св. Петра і побігла до Папи попросити його виступити проти депортації нелегальних іммігрантів наступного дня на зустрічі з Бараком Обамою.

Четвер. У часи Ісуса був правлячий клас, який віддалився від народу, залишив його і був нездатний на інше, крім наслідування власної ідеології та заглиблення в корупцію, зазначив Папа Франциск у своїй проповіді під час ранкової Літургії 27 березня. Тому коли об'явився Месія, вони Його не визнали, і навіть більше, звинуватили в тому, що Він зціляє силою сатани. Папа наголосив, що «особи, які помилилися дорогою», пручалися порятунку через Божу любов, відкинули її і стали адептами «теології обов’язку», а не «теології віри і свободи». За словами Святішого Отця, Великий піст нагадує про те, що Бог любить всіх і тому необхідно «докласти зусиль, щоб відкритися» Йому.

У четвер, 27 березня, Папа Франциск прийняв у Ватикані Президента Сполучених Штатів Америки Барака Обаму. Приватна розмова між Святішим Отцем та Президентом США тривала коло 50 хвилин, після чого відбулася традиційна церемонія обміну подарунками та представлення делегацій. Згодом Президент США розповів журналістам про перебіг зустрічі.

П'ятниця. Господь Бог постійно на нас чекає і завжди прощає, тому що Він – «Бог милосердя». Коментуючи під час ранкової Святої Меси у п’ятницю читання з Книги пророка Осії, Папа Франциск наголосив, що Бог сумує за нами, коли ми віддаляємося від Нього.

28 березня Святіший Отець Франциск прийняв учасників курсу про сповідництво, організованого Апостольською Пенітенціарією, який від 24 до 28 березня, відбувався у Римі в приміщенні цієї дикастерії. Звертаючись до зібраних, Папа наголосив, що священик-сповідник повинен остерігатися як ригоризму, так і надмірної поблажливості.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці Президента Греції Каролоса Папоуліаса,

Навернутися – це не справа однієї миті, це – старання, яке триває усе життя. На цьому наголосив Папа Франциск, який у п’ятницю, 28 березня, очолив в базиліці Святого Петра у Ватикані обряд покути та поєднання для більшої кількості каянників з індивідуальною сповіддю та розрішенням, який був частиною ініціативи «24 години для Господа». У проповіді Папа Франциск пригадав, що під час Чотиридесятниці Церква, від імені Бога, знову закликає до навернення. «Це, – зауважив він, – заклик змінити життя. Навернутися не є питанням якогось моменту чи періоду року, це зобов’язання, яке триває ціле життя». Адже ніхто з нас не може стверджувати, що не є грішником.

Неділя. Проповідуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній», Папа прокоментував уривок з Євангелії, де розповідається, як Ісус зцілив чоловіка сліпого від народження. «Наше життя іноді подібно сліпому, який відкрився на світло, відкрився на Бога, відкрився на Його милість. Іноді, на жаль, трохи схоже на фарисеїв: з висоти нашої гордості ми засуджуємо інших, навіть Господа!», - сказав Понтифік. «Сьогодні ми покликані відкритися на світло Христа, щоб приносити плоди в нашому житті, щоб усунути вчинки, що не є християнськими, - продовжував Папа, -  ми всі християни, але всі маємо іноді нехристиянську поведінку; поведінку, яка є грішною. Тому ми повинні покаятися з цього і відкинути таку поведінку, щоб рішуче крокувати дорогою святості, якої початок в таїнстві Хрещення.» на завершення Святіший Отець закликав: «Доручімо Діві Марії нашу мандрівку постом, щоб і ми, як зцілений сліпець, з благодаттю Христа змогли "прибути до світла", крокувати вперед у світлі і відродитися до нового життя.»

Радимо ознайомитись:

Програма паломництва Папи до Святої Землі