Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.02 – 07.02)
  • Пон, 08/02/2016 - 23:35

З нагоди завершення Року богопосвяченого життя у Римі зібралися ченці та черниці з усіх куточків світу. 1 лютого 2016 р., в залі Павла VI у Ватикані богопосвячені особи зустрілись із Папою Франциском. Промовляючи до зібраних, Понтифік сказав: «Дякую вам за все, що ви, богопосвячені особи, чините, кожен згідно зі своєю харизмою.» Святіший Отець промовляючи від серця, поділився думками про «три важливі колони богопосвяченого життя», якими є «пророцтво, близькість та надія».

У своєму інтерв’юсловацькому виданню «Konzervatívny denník Postoj» Секретар Конгрегації східних Церков Архиєпископ Ціріл Васіль гостро розкритикував лицемірну та конформістську позицію Заходу стосовно російської агресії проти України та попередив про небезпеку для Європи через російську агресивну політику.

У вівторок, 2 лютого, Папа Франциск відслужив Святу Літургію з нагоди ХХ Всесвітнього Дня богопосвяченого життя, а також свята Стрітеня Господнього. Урочисте богослуження розпочалося процесійною ходою зі свічками, в якій взяли участь богопосвячені особи, що представляли діла милосердя для тіла і душі, здійснювані представниками різних форм богопосвяченого життя в усіх куточках світу. «Сьогодні перед нашими очима простий, смиренний і великий факт: Марія та Йосиф принесли Ісуса до Єрусалимського храму. Він є дитиною, як всі інші, але, одночасно, унікальною дитиною: Єдинородним Сином, Який прийшов задля всіх. Це Дитя принесло нам Божі милосердя й ніжність: Ісус – це обличчя Отчого милосердя. Саме цей образ Євангелія ставить перед нашими очима наприкінці Року богопосвяченого життя, прожитого з великим ентузіазмом. Він, немов ріка, тепер вливається у море милосердя, у це безмежне таїнство любові, яке досвідчуємо через надзвичайний Ювілей», – сказав Святіший Отець.

Словенський прем’єр-міністр Міро Церар 2 лютого розмовляв з Державним секретарем Ватикану кардиналом П’єтром Пароліні про мігрантську кризу в Європі.

Бог має батьківське серце, яке виходить за межі нашого обмеженого розуміння справедливості, щоби відкривати нам безмежні горизонти Свого милосердя. На це звернув увагу Папа Франциск, ділячись думками про милосердя і справедливість під час загальної аудієнції у середу, 3 лютого. «Святе Письмо представляє нам Бога, як безмежне милосердя, але також як досконалу справедливість… Може здаватися, шо це дві дійсності, які суперечать одна одній, але, насправді, це не так, тому що саме Боже милосердя веде до сповнення справжньої справедливості», – зауважив Святіший Отець. Папа зауважив, що всі слова пророків є закликом до навернення та пригадкою про те, що Бог не має уподобання у смерті лиходія, але прагне радше того, щоби він змінив свою поведінку і жив. «Таким є серце Бога, серце Батька, Який любить і прагне, щоб Його діти жили в добрі та справедливості, і як наслідок – в повноті та щасті. Серце Батька, Який виходить за межі нашого обмеженого поняття справедливості, щоби відкривати нас на безмежні горизонти Своєї справедливості», – наголосив Понтифік.

Цього ж дня Папа зустрівся із представниками Папської Фундації «Scholas Occurentes». Темою промови Святішого Отця була цінність освіти й виховання для гармонії особистості. Для формування, яке має на меті допомогти молоді відкривати повноту своєї особистості, слід допомагати відкривати якнайкращі життєві цінності, через які можна виразити власну креативність. Отож, навчання, але також спорт, мистецтво, музика: все це, як зауважив Папа, є тими засобами для того, щоб здійснювати виховання та формування людини з метою запобігання будь-яким формам виключення, чи то економічного, політичного чи культурного.

Найкращою спадщиною, яку можемо залишити іншим, є віра. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи, під час ранкової Святої Літургії, біблійну розповідь про смерть царя Давида. «Кожне життя має свій кінець», – зауважив він, додаючи, що ця істина хоч і є «щоденною дійсністю», не дуже нам подобається і ми намагаємося її обминати, в той час, як «думка про останній крок» є «світлом, яке освітлює життя».

У суботу, 6 лютого, Святіший Отець Франциск зустрівся із членами молитовних груп святого отця Піо з П’єтрельчіни, що заповнили площу Святого Петра у Ватикані, прибувши з усіх куточків світу. Між ними були також працівники «Дому полегшення страждань» – лікарні, заснованої згаданим святим. «Краса Господнього прощення та милосердя – це наука, яку ми повинні вивчати кожного дня, бо вона – прекрасна», – наголосив Папа Франциск.

По обіді, Папа Франциск провів кілька хвилин на приватній молитві перед реліквія рами отця Піо та отця Леопольда Мандіча, а тоді приєднався до вірних, які проказували молитву на вервиці.

Влада Туреччини повернула свого посла при Апостольському Престолі до Ватикану. Туреччина відкликала свого посла з Ватикану у минулому році у знак протесту проти висловлювань Папи Франциска стосовно геноциду вірмен в Оттоманській імперії в часі І Світової війни.

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» в неділю опівдні, Папа Римський Франциск звернувся до вірних з традиційним коротким повчанням. Суттю християнської місії є не прозелітизм, але поширення відроджуючої і безкорисливої Божої любові, щоб кожен мав змогу зустрінутись з ніжністю Небесного Отця, сказав Папа, коментуючи розповідь святого євангелиста Луки про покликання апостолів при Галилейському озері, що відбулося «в контексті щоденного життя». Розважаючи по-людськи, Симон вважає, що між грішником та Святим повинна існувати дистанція. «Але насправді, саме стан грішника вимагає того, щоб Господь не віддалявся від нього, подібно до того, що лікар не може віддалитися від хворого», – зазначив Святіший Отець. «Такою є логіка, що скеровує місію Ісуса та місію Церкви: вийти на пошуки, “рибалити” людей, але не з метою прозелітизму, а для того, щоби повернути всім повноту гідності та свободи через відпущення гріхів. У цьому – суть християнства: поширювати безкорисливу та відроджуючу Божу любов з наставленням прийняття та милосердя щодо всіх.»

«Зі щирою стурбованістю слідкую за трагічною долею цивільного населення, заторкнутого сповненими насильства сутичками у дорогій Сирії та змушеного залишити все і втікати від жахіть війни», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 7 лютого, висловивши побажання, щоб «їм з великодушною солідарністю було надано необхідну допомогу для того, щоб забезпечити виживання та гідність». Також Святіший Отець привітав «мільйони чоловіків та жінок» з прийдешнім новим роком за місячним календарем, відомого також, як китайський новий рік. Крім того, Папа Франциск пригадав, що цього дня Італійська Церква відзначала День життя, цьогорічна тема якого була: «Милосердя спричиняється до розквіту життя». Єпископ Риму висловив свою підтримку італійському єпископатові, закликаючи «різні інституціональні, освітні та суспільні організації до оновленого заанґажування на підтримку людського життя від зачаття до його природного згасання».

7 лютого в храмі Різдва Святої Богородиці УГКЦ, що в Хмельницькому, відбулася історична подія – проголошення Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ. З цієї нагоди відбулася урочиста Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав разом із владиками Синоду єпископів, за участю Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті, Апостольського Нунція в Україні.

Радимо ознайомитись:

Папські молитовні намірення на лютий. Відеозвернення Папи з поясненням намірень.

Послання Святішого Отця Франциска з нагоди ХХІV Всесвітнього дня хворого 2016

Школа молитви Бенедикта XVI (14)

Щодо майбутньої зустрічі Святішого Отця Франциска та Патріарха Кіріла:

Спільне комюніке Апостольської Столиці та Московського Патріархату

Речник Апостольської Столиці розповів про зустріч Папи Франциска та Патріарха Кіріла

Головний редактор «Эхо Москвы»: Кіріл їде на зустріч з Папою, як кур’єр Кремля

Секретар Конгрегації Східних Церков: Ми мусимо зупинити гендеристів та лібералів, які руйнують суспільство