Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.03– 11.03)
  • Втр, 13/03/2018 - 21:36

Папа Франциск і надалі проводить «п’ятниці милосердя», намагаючись щомісяця відвідати якусь установу, де може засвідчити свою близькість до людей, які часто живуть в умовах суспільного виключення та маргіналізації. У п’ятницю, 2 березня, супроводжуваний архиєпископом Ріно Фізікеоллою, Президентом Папської Ради сприяння новій євангелізації, що організовує ці ініціативи, Святіший Отець відвідав осередок для ув’язнених жінок, що мають неповнолітніх дітей.

Мене хвилює, що в суспільствах досі існує певна ментальність вищості чоловіків над жінками, мене бентежить те, що в самій же Церкві служіння, до якого покликаний кожен, у випадку жінок іноді перетворюється у слугування. Про це Папа Франциск написав у листі до іспанської письменниці Марії Терези Компте Ґрау, авторки книги «Diez cosas que el papa Francisco propone a las mujeres» (Десять речей, які Папа Франциск пропонує жінкам), яка 7 березня була представлена у Мадриді.

Медсестри і медбрати, які є «перехрестям тисяч стосунків, що вимагають уваги компетентності та підтримки», є незамінними. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до представників Італійської Федерації професійних об’єднань молодшого медичного персоналу (що нараховує майже 450 тисяч осіб і є найбільшою професійною Федерацією в Італії), які у суботу, 3 березня, зібрались у ватиканському залі Павла VІ.

У неділю, 4 березня, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа прокоментував уривок з Євангелія про вигнання торговців з храму. Прожити своє життя не в шуканні власної користі й інтересів, але на більшу славу Бога, що є любов’ю. До цього нас, на думку Папи Франциска, спонукає подія вигнання торговців.

Релігія та віра – не спектакль. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у понеділок, 5 березня, розповідь з Другої Книги Царів про зцілення сирійського воєначальника Наамана та Ісусові слова про те, що «жодного пророка не приймають у його батьківщині». Святіший Отець пояснив, що під час Великопосного шляху Церква спонукає нас замислитися над наверненням мислення, а не лише над наверненням вчинків і почуттів.

5 березня Папа Франциск прийняв у Ватикані Канцлера Австрійської Республіки Себастьяна Курца, який опісля мав розмову з кардиналом П’єтро Пароліном. У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що під час щирих розмов відзначено існуючі добрі двосторонні стосунки та плідну співпрацю між Святим Престолом та Австрією, підкреслюючи важливість захисту життя й сім’ї та підтримки спільного добра суспільства, насамперед, коли йдеться про найслабші верстви населення.

У понеділок, 5 березня, Папа Франциск також прийняв у Апостольському палаці у Ватикані єпископів В’єтнаму, які прибули з візитом «ad limina». Темою братерської бесіди були виклики, які стоять перед євангелізацією в Азії. Під час бесіди заторкувалися різні теми, а останніми словами-побажанням Папи було: «Несіть В’єтнамській Церкві радість євангелізування». Святіший Отець говорив про постать єпископа, як пастиря, що пахне вівцями, заохочував посилювати молитовне життя та споглядання, а також неодноразово повторював слово «близькість» – близькість з Богом, близькість до людей та, особливо, близькість зі священиками.

6 березня Папа Франциск прийняв на аудієнції кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації в справах проголошення святих, під час якої затвердив оприлюднення декретів цього відомства, які стосуються триваючих процесів. Першим у цьому переліку є визнання чуда за заступництвом блаженного Папи Павла VI, що відкриває шлях до його канонізації. Ще чотири декрети стосуються визнання чуд за заступництвом блаженних, які вже скоро будуть проголошені святими. Це сальвадорський єпископ Оскар Арнульфо Ромеро Ґалдáмес, Архиєпископ Сан-Сальвадору, італійські священики Франческо Спінеллі та Вінченцо Романо, німецька черниця Марія Катеріна Каспер.

Євхаристійна молитва була темою катехизи Папи Франциска, виголошеної під час загальної аудієнції у середу, 7 березня, що відбувалася в залі Павла VI у Ватикані. Святіший Отець нагадав, що за Святу Літургію не платимо: якщо хочемо, складаємо пожертву. Глава Католицької Церкви наголосив, що «ніщо й ніхто» не є забутим в Євхаристійній молитві, як на це вказує прикінцеве славослов’я. «І якщо знаю якихось людей, родичів, друзів, які перебувають в потребі чи перейшли з цього світу до іншого, можу їх в цей момент у собі тихенько поіменно згадати, або ж написати їхні імена, щоб були сказані», – зауважив Папа. А тому, хто запитує: «Скільки коштує, щоб ці імена потрапили туди», – він відповідає: «Нічого!». По завершенні якої Святіший Отець перейшов до базиліки Святого Петра, аби привітатися з вірними, які не помістилися в залі. Опвний текст проповіді Папи ви можете прочитати за посиланням.

Наприкінці загальної аудієнції, що відбулася у середу, 7 березня, в залі Павла VI у Ватикані Папа Франциск скерував свою думку до Південної Кореї, відбулись Паралімпійські Ігри, які, за його словами, «показують, як спорт може зводити мости між країнами, що перебувають в стані конфлікту, й зробити дійсний внесок у перспективи миру між народами». Далі Папа нагадав, що наступної п’яниці він очолить в базиліці Святого Петра покаянну літургію з нагоди вже традиційних «24 годин для Господа».

Християнське навернення включає також дбання про створіння та відповідальність за нього. Про це Папа Франциск написав у вітанні учасникам конференції, яка в середу відбулася в Папському Григоріянському Університеті на тему: «Радикальне екологічне навернення після “Laudato Si’”. Відкриваючи внутрішню цінність всіх створінь». Святіший Отець заохотив поширювати «глибше цінування дару нашого спільного дому» та закликає «звіщати світові прекрасну істину» про те, що кожне створіння є «об’єктом ніжності Небесного Отця».

Визволення убогих, утиснених та переслідуваних є інтегральною частиною місії Церкви; сьогодні, як і в минулому, Господь доручає це завдання Своїй Церкві. На цьому наголосив Папа Франциск, звертаючись у четвер, 8 березня, до учасників Пленарної Наради Міжнародної католицької комісії у справах мігрантів, очолюваної кенійським кардиналом Джоном Нзю, що від 6 до 8 березня відбувалася в Римі.

Ми не можемо створювати покликання, але можемо свідчити про поклик милосердного Бога, звернений до нас. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи у четвер учасників Конференції Ректорів німецькомовних духовних семінарій. Глава Католицької Церкви зауважив, що покладаючись на спадщину власного досвіду, слід також визнати, що «народжуються нові та відмінні культурні форми, які не вписуються у відомі нам моделі». Це означає, що потрібно «скинути із себе деякі звички, до яких ми прив’язані» та «займатися тим, що нам ще незнане».

Бути свідками милосердя та уважними й смиренними слухачами молоді та Божої волі, шануючи сумління та свободу каяників закликав Папа Франциск молодих і майбутніх священиків, які брали участь e тижневому курсі про сповідництво, організованому Апостольською Пенітенціарією, приймаючи їх у п’ятницю, 9 березня.

Не є легко дозволити любити себе по-справжньому, бо ми схильні претендувати на заслуги. Думками про це Папа Франциск поділився під час покаянного богослуження, яке він очолив у п’ятницю в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди ініціативи «24 Години для Господа». Як підкреслив проповідник, Божа любов «завжди є більшою від того, що ми можемо собі уявити» й поширюється, «виходячи за межі будь-якого гріха, який наше сумління може нам закинути». Це любов на знає ні меж, ні границь, для неї не існує тих перешкод, «які ми звикли встановлювати перед людиною, боячись, що її прихід відбере у нас свободу».

Ставати через життя Святими Тайнами свідками Божого милосердя, яке є покликанням відкривати красу того, що Він нас любить. Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся до членів Асоціації «Джерело Милосердя», приймаючи їх у суботу, 10 березня. Звертаючись до представників асоціації, які прибули до Ватикану, Святіший Отець заохотив їх бути витривалими у «постійності та регулярності молитви».

Хоч в нашому житті присутні слабкість та гріхи, це не повинно ставати причиною відчаю, адже Бог більший від наших обмежень, від нашої слабкості, гріхів та невірності. На цьому наголосив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 11 березня, зазначаючи, що віра дає нам «велику та справжню надію на Бога Отця, багатого милосердям».

Майбутнє глобального світу полягає в тому, щоб жити разом. Цей ідеал вимагає зводити мости, тримати відкритим діалог і ніколи не переставати зустрічатися. На це звернув увагу Папа Франциск, зустрічаючись 11 березня зі Спільнотою святого Егідія з нагоди 50-річчя цього мирянського руху. Зустріч відбулася в базиліці Санта-Марія-ін-Трастевере, де чотири роки тому Святіший Отець вже зустрічався з убогими, що є друзями Спільноти

Радимо ознайомитись:

У березні Папа закликає молитись за дар розпізнавання

Шістдесят років тому Папа Франциск вступив до Товариства Ісусового