Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.04 – 07.04.)
  • Срд, 10/04/2013 - 02:44

Понеділок.В понеділок, 1 квітня, на другий день святкування Паски, Святіший Отець Франциск зустрівся з вірними для спільного проказування молитви «Царице Неба». Перед молитвою Папа наголосив на тому, що Христос остаточно переміг зло, але нам, людям кожної епохи, слід «прийняти цю перемогу в своєму житті, в конкретній дійсності історії та суспільства». Для цього «Хрищення, яке робить нас Божими дітьми» та «Пресвята Євхаристія, яка єднає нас з Христом», повинні стати нашим життям, тобто, вилитися в нашу поведінку та наші рішення. Благодать цих Святих Тайн, особливо пов’язаних з Пасхою, «є надзвичайним потенціалом для оновлення особистого життя, життя в сім’ях, суспільних взаємин», - сказав Понтифік. Святіший Отець також вказав на те, що «втілювати в життя отримане Святе Таїнство: ось у чому полягає наш щоденний труд, але я б сказав, що також наша щоденна радість! Радість почуватися засобами Христової благодаті!»

Як інформує ватиканський прес-центр, 1 квітня 2013 р., відбулось паломництво Святішого Отця до гробу Святого Апостола Петра у супроводі кардинала Анджело Комастрі, Архипресвітера Ватиканської базиліки, кількох інших єпископів та монсеньйорів, та директорів Ватиканського некрополю, Пьєтро Дзандера та Маріо Боско. Папа Франциск пройшов вздовж всієї центральної вулиці некрополю, яка розташована під ватиканською базилікою та під ґротами, де поховані Вселенські Архиєреї, наближаючись до місця, де розташований гріб Святого Петра – саме під головним вівтарем та куполом базиліки Святого Петра.

Головний Рабин Риму Рікардо Ді Сеньї надіслав привітального листа Папі Францискові, вітаючи його та Римську Церкву з нагоди Великодня. В цьому листі він також відповів Папі на привітання, надіслані з нагоди свята Песах, тобто, єврейської Пасхи.

Вівторок. Вранці 2 квітня Святіший Отець відправив Літургію в каплиці Дому св. Марти у Ватикані, де зараз проживає. У Євхаристії взяли участь деякі члени Ватиканської жандармерії. У своїй проповіді Понтифік прокоментував уривок з Євангелія, в якому розповідається про зустріч воскреслого Христа з Марією Магдалиною. Папа пояснив, що перед обличчям Марії Магдалини «можемо також і ми просити про ласку сліз». «Це прекрасна ласка ... Плакати з будь-якої причини: з причин добра, наших гріхів, благодаті, радості теж» , – сказав він. За словами Папи, «сльози готують нас до того, щоб бачити Ісуса». І Господь дає нам цю благодать, дає всім нам, щоб ми могли сказати: «Я бачив Господа», не тому що мені об'явився, але тому що побачив «всередині серця». І в цьому свідчення нашого життя: «живу так, бо бачив Господа».

Вісім років тому, 2 квітня 2005 року, повернувся у Дім Отця блаженний Іван Павло II.

Середа. В середу Папа знову очолив св.Літургію в каплиці Дому св. Марти. У своїй проповіді Понтифік звернувся до історії учнів Христа, які після Його розп'яття нарікали і втратили надію на життя. Святіший Отець зазначив, що це характерно і для сучасних християн, коли трапляються труднощі. «Нарікати – це погана річ, – сказав Понтифік – не тільки тоді, коли ми нарікаємо на інших, але також і коли інші нарікають на нас», - пояснив він і додав, що нарікання відбирає в людини надію на майбутнє, звужує перспективи і таким чином замикає від світу за стінами, які неможливо подолати. Потрібно довіряти Богові, сказав Папа, бо Він завжди супроводжує нас на нашому шляху, а також і в найбільш складні моменти.

3 квітня, на загальній аудієнції Святіший Отець повернувся до циклу проповідей присвячених Року віри. Свою катехизу Папа присвятив словам із «Символу віри»: «Воскрес у третій день згідно з Писанням». «Це коротке визнання віри проголошує Пасхальну Таємницю, разом із першим об’явленням Воскреслого Христа Петрові і Дванадцятьом: Смерть і Воскресіння Ісуса є серцем нашої надії. Без цієї віри у Смерть і Воскресіння Ісуса, наша надія буде слабкою, ми навіть не матимемо надії», - сказав Понтифік. Папа закликав усіх християн відважно свідчити про свою віру у Христа Воскреслого так, як це робили побожні жінки і апостоли. «Дозвольмо, щоб нас просвітлювало Воскресіння Христа, щоб нас перемінювала Його сила, щоб через нас знаки смерті уступили шлях для знаків життя у світі! Я бачу, що на Площі є багато молоді! Молоді хлопці та дівчата, до вас я скеровую слова, щоб ви несли цю впевненість, що Господь Живий і супроводжує нас на нашому життєвому шляху! Несіть цю надію, будьте вкорінені в цій надії, надії, яка йде з Небес! Вкорінюйтесь і несіть цю надію! Ваше свідчення Христа несе надію цьому світові, стомленому війнами і гріхами! Вперед, молоде!», - на завершення закликав Святіший Отець.

Архиєпископ Зигмунд Зімовскі голова Папської Ради душпастирства працівників сфери охорони здоров'я у своєму посланні на VI Міжнародний день боротьби з аутизмом звернув увагу на те, що в сучасному суспільстві люди, які страждають аутизмом, сильно відчувають самотність, «яка все більше присутня в сучасній системі охорони здоров'я, досконалій у своїй "технічності ", але все більше позбавленій ефективного виміру».

Четвер. Папа Франциск висловив глибоку стурбованість і близькість з жителями Аргентини у зв'язку з проливними дощами, в результаті яких загинуло близько 60 осіб і кілька тисяч залишилися без даху над головою.

4 квітня о 15.00 римського часу  профіль Папи Франциска в «Твіттері» досягнув рекордної кількості користувачів: рівно 5 млн. 656 тис. осіб.

Важливим результатом назвав Ватикан прийняття ООН безпрецедентної угоди про торгівлю конвенціональною зброєю. Це перша міжнародна угода, що регулює торгівлю конвенціональною зброєю, обсяг продажів якої оцінюється в 70 млрд доларів на рік. Після того, як вона набуде чинності, ця угода стане першим міжнародним документом, який встановлює стандарти міжнародної торгівлі зброєю дотримуючись прав людини, задля запобігання військових злочинів і захисту цивільного населення.

П’ятниця. У п’ятницю вранці Святіший Отець відправив Літургію для працівників ватиканської аптеки та sediari pontifici (мужчин, які прислуговують в папському домі). В проповіді Папа наголосив на тому, що жодна магія чи карти таро не дадуть нам спасіння, лише єдиний Ісус Христос, а до Нього провадить Святий Дух і Марія.

Голова Конференції єпископів Південної Кореї, Архиєпископ Петер Канг У-іл попросив Папу Франциска звернутися до керівників Кореї, Росії, США і Китаю, щоб вони серйозно зайнялися проблемою миру на Корейському півострові, оскільки війна в цій частині світу стане катастрофою для всього людства.

Субота. 6 квітня під час ранкової Літургії в каплиці Дому св. Марти Папа Франциск закликав з відвагою свідчити про віру. Понтифік закликав щодня просити Бога про сильну віру, про те, щоб зростати в ній, щоб вона робила сміливими і щоб Господь допомагав у ті моменти, коли треба публічно говорити про неї. «Це була б прекрасна щоденна молитва: щоб Господь допоміг нам зберігати віру, розвивати її, бути чоловіками і жінками віри», – закінчив Святіший Отець.

Папа Франциск прийняв на приватних аудієнціях префекта Конгрегації Доктрини Віри Архиєпископа Герхарда Людвіга Мюллера і кардинала Леонардо Сандрі, який очолює Конгрегацію для Східних Церков.

В суботу у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив о. Хосе Родріґеса Карбалльо, дотеперішнього Генерального Настоятеля Францисканського Ордену Братів Менших, Секретарем Конгрегації в справах Інститутів богопосвяченого життя та Товариств апостольського життя, надаючи йому разом з архиєпископською гідністю титулярний осідок Белькастро.

Неділя. Опівдні 7 квітня, Святіший Отець зустрівся з десятками тисяч римлян та гостей міста на площі Святого Петра для спільного проказування молитви «Царице Неба». На початку Папа привітався з вірними «Мир вам!», додаючи, що це не просто вітання, чи побажання, це дар, який Христос дає Своїм учням після того, як Він пройшов через смерть і пекло. Разом зі Своїм миром Ісус дарував апостолам Святого Духа, щоб вони могли поширювати у світі прощення гріхів, – те прощення, яке може дати лише Бог, і яке коштувало Йому Крові Сина. Дух Воскреслого Ісуса проганяє страх із серця апостолів і спонукає їх вийти зі Світлиці, щоб нести Євангеліє в світ. «Нам теж треба сміливіше свідчити про віру у Воскреслого Христа! Ми не повинні боятися бути християнами і жити по-християнськи! Ми повинні мати цю мужність йти і проповідувати Воскреслого Христа, тому що Він є нашим миром, Він зробив цей мир Своєю любов’ю, Своїм прощенням, Своєю кров’ю, Своїм милосердям», - сказав Понтифік.

7 квітня в базиліці св. Івана на Латерані, яка є катедрою єпископа Риму, відбувся урочистий інгрес Папи Франциска на римську катедру. У церемонії взяли участь тисячі жителів Вічного міста, а  також кардинали, єпископи та священики. Також в Літургії взяли участь 15 інвалідів, які представляли усе суспільство людей з особливими потребами Рима. Понтифіка вітав кардинал Агостіно Валліні, папський вікарій для Римської єпархії та архипресвітер базиліки. У своїй проповіді Папа закликав вірних довіритись Божому милосердю: «Бог терплячий з нами, тому що Він нас любить, а той, хто любить – той розуміє, сподівається, дає впевненість, не залишає, не руйнує мости, вміє прощати. Пам’ятаймо про це в нашому житті християн: Бог нас завжди чекає, навіть коли ми віддаляємося від Нього! Він – завжди поруч, і якщо ми повертаємося до Нього, Він готовий обійняти нас». Святіший Отець наголосив на тому, що Бог не втомлюється прощати нам наші провини, Він сподівається на нашу мужність прийти і віддати Йому тягарі наших гріхів. «Дорогі брати і сестри, дамо огорнути нас милосердю Бога; будемо уповати на Його терпеливість, на те, що Він завжди дає нам час; маймо мужність повернутися в Його дім, перебувати в ранах Його любові, даючи Йому любити нас, зустрічаймо Його милосердя в Таїнствах. Відчуймо Його ніжність, таку прекрасну, відчуймо Його обійми і станьмо у відповідь здатними на милосердя, терпеливість, прощення, любов», - сказав Понтифік на завершення.

Кардинал Сантос Абриль-і-Кастело впевнений, що ЗМІ «навмисно спотворюють образ співробітників Римської курії». Він підтвердив, що більшість працівників Курії мають «велике почуття обов'язку допомоги Папі».

«Абетка Йозефа Ратцінгера» – книжка з такою назвою, яку підготував до друку Архиєпископ Роберт Цолліч, Архиєпископ Фрайбурга, голова Єпископської Конференції Німеччини, нещодавно побачила світ у Ватиканському книжковому видавництві. Вона є своєрідним словником назв та концепцій, які висвітлюють думку одного з найвидатніших богословів нашого часу – Йозефа Ратцінгера-Бенедикта XVI. «Любов», «діалог», «Європа», «Учительський уряд Церкви», «Страждання», «Сенс життя» – це деякі із 164-ох термінів та понять, пояснення яких на основі витягів з праць та повчань вислуженого Папи можна знайти в цій книзі.

Запрошуємо вас у своїх молитвах долучитись до молитовних намірень Папи на квітень.

Радимо ознайомитись:

Календар літургійних урочистостей Папи Франциска.

Інтерв’ю Архиєпископа Томаса Е. Ґалліксона для РБК-Україна.

Кардинал Бергольойо: завдяки свідченню Папи Івана Павла ІІ я щодня молюсь вервицю

Бенедикт XVI та Папа Фрвнциск про Івана Павла ІІ.

Блаженніший Любомир Гузар про Івана Павла ІІ