Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (01.05.17-07.05.17)
  • Пон, 08/05/2017 - 20:10

«Нехай же святий Йосиф дасть молоді здатність мріяти, ризикувати задля здобуття великих речей, які Бог задумав для нас», – таке побажання було поширене через аккаунт Папи в Твіттері у понеділок, 1 травня 2017 р., коли Церква вшановує пам’ять святого Йосифа Робітника, Небесного покровителя всіх трудівників.

У проповіді під час ранкової Святої Меси, відслуженої у віторок 2 травня 2017 р., в каплиці ватиканської резиднеції «Святої Марти» Папа Франциск сказав, що Церква дуже страждає задля замкнених сердець, сердець з каменю, які не хочуть слухати, сердець, які знають тільки мову засудження. Звертаючись до уривка з Діянь Апостолів, в якому розповідається про мучеництво святого Стефана, який прозвучав під час богослуження, Святіший Отець вказав, що Святий Стефан, є «свідком слухняності» так, як Ісус, і саме за це його переслідували. Папа запросив замислитись над різними способами нерозуміння Божого Слова.

В історії Божого люду Єгипет був знаком надії та притулку, і також сьогодні він може стати знаком надії з огляду на братерство. Думками про це Папа Франциск поділився під час загальної аудієнції у середу, 3 травня 2017 р., підбиваючи підсумки нещодавньої Апостольської подорожі. Пригадавши, що подорож до Єгипту відбулася після чотирикратного запрошення – від цивільної влади та від мусульманського, коптського православного й католицького лідерів, Глава Католицької Церкви склав їм подяку за виявлену гостинність, а всьому єгипетському народові – за «участь та щирість, з якими вони пережили цей візит Наступника святого Петра». «Президент та влада доклали надзвичайних зусиль для того, щоб ці події могли відбутися якнайкраще, щоб могли стати знаком миру для Єгипту та всього регіону, що, на жаль, страждають від конфліктів і тероризму», – сказав він.

2-3 травня Архиєпископ Мечислав Мокшицький перебував з візитом у Ватикані, де був запрошений на обід до папи Бенедикта XVI, котрого наш архиєпископ привітав з ювілеєм 90-ліття від імені усієї нашої Церкви в Україні.

У четвер, 4 травня 2017 р., проповідуючи під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти», Вселенський Архиєрей звернув увагу на те, що перші вісім розділів новозавітної книги Діянь Апостолів описують усю історію Христової Церкви, яку можна підсумувати наступними словами: проповідь, хрещення, навернення, чуда, радість та гріх тих, які прилучились до Церкви для реалізації своїх приватних цілей, тобто таких добродіїв, що схожі на Ананію та Сафіру, які в кінцевому результаті обманюють церковну спільноту. Папа побажав, щоб Церква завжди була в русі, виходячи назустріч вірним, матір’ю, яка вислуховує і, в такий спосіб, дякуючи Святому Духові, знаходить відповідні слова, якими промовити до своїх дітей, а також завжди у радості, незважаючи навіть на важкі моменти та труднощі. 

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації у справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, які стосуються визнання мучеництва або чуд за заступництвом Слуг Божих, відкриваючи шлях до їхньої беатифікації, а також визнання геройського виміру чеснот інших Слуг Божих.

«Прошу вас, аби провідними для вас були апостольський та місіонерський критерії, з особливою увагою до ситуацій нужди, бідності, труднощів, з усвідомленням того, що також і їх сьогодні слід долати за допомогою адекватних рішень. Тоді стане можливим нести Євангеліє всім, належно цінувати людські ресурси, не заступаючи собою комунікацію місцевих Церков, й, одночасно, підтримуючи церковні спільноти, які цього найбільше потребують», – це одне із побажань, яке висловив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 4 травня 2017 р., учасників першої пленарної зустрічі Секретаріату з питань комунікації Святого Престолу, що проходила у Ватикані від 3 до 5 травня. Святіший Отець зазначив, що з радістю приймає учасників асамблеї, які вперше зібралися, аби поглибити взамопізнання та проаналізувати здійснені дотепер кроки відомства, створеного два роки тому з метою формування «нової комунікаційної системи Святого Престолу», як також для того, щоб замислитися над «актуальною та промовистою темою», якою є «цифрова культура».

Святіший Отець прийняв на приватній аудієнції колишню опозиціонерку з М’янми, яка водночас є лауреаткою Нобелівської премії миру – Аун Сан Су Чжі. На сьогодні вона є міністром закордонних справ М’янми. Після цієї зустрічі Ватикан повідомив про налагодження повних дипломатичних відносин з цією азійською країною, де до цього часу Папу представляв лише апостольський делегат. Тепер у М’янмі буде відкрито апостольську нунціатуру. В спеціальному комюніке наголошується, що в такий спосіб обидві держави прагнуть розвинути «зв’язок взаємної приязні».

Папа Франциск прийняв на аудієнції єпископів Куби, які приїхали в Рим з візитом ad limina. Зустріч з Папою, зазначив монс. Діонісіо Гарсіа Ібаньєс, Архиєпископ Сантьяго-де-Куба, має величезне значення для цієї країни: на Кубі побували вже три Єпископа Риму, і після кожного з цих візитів там відбувалися важливі зміни. На даний момент Куба очікує змін у відносинах з США, уточнив Архиєпископ, а також економічних і суспільних змін, невіддільних одне від одного.

Також і сьогодні в Церкві можна зустріти людей, які використовують суворість для того, щоб покривати свої гріхи. На це звернув увагу Папа Франциск в ранковій проповіді у п’ятницю, 5 травня 2017 р., коментуючи біблійну розповідь про навернення святого Павла при воротах Дамаску, який із суворого переслідувача перетворився у лагідного та терпеливого проповідника.

Оберігати пам’ять та розвивати надію. З такими побажаннями Папа Франциск звернувся до спільноти Папської Румунської Колегії, приймаючи її у п’ятницю, 5 травня 2017 р., з нагоди 80-річчя інституції. За його словами, це нагода подякувати Богові та всім попередникам, які дбали про розвиток колегії та формування майбутніх пастирів. «Шлях, яким прямуєте, включається в історію, що вас випереджує, й, одночасно, наповнений очікуваннями щодо прийдешнього Румунської Греко-Католицької Церкви», – сказав він.

У суботу, 6 травня 2017 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення, подане Главою Мелхітської Греко-Католицької Церкви Блаженнішим Григорієм ІІІ Лахамом, Патріархом Антіохійським. Згідно з приписами права, Адміністратором цієї Церкви до обрання нового патріарха стає Архиєпископ Жан-Клемент Жанбарт, Архиєпископ Алеппо, найстарший за свяченнями член Постійного Синоду.

Цінувати час перебування у Римі для того, щоб використати численні нагоди для духовного і культурного зростання, які воно дає, закликав Папа Франциск швейцарських гвардійців, зокрема, новобранців, зустрічаючись з ними, їхніми родичами та гостями з батьківщини у суботу, 6 травня 2017 р., кілька годин перед урочистим складенням присяги. За його словами, присутність родичів і друзів є «виявом як любові швейцарських католиків до Апостольської Столиці, так і християнського виховання та доброго прикладу, якими батьки передали дітям віру».

Цього ж дня Папа Франциск прийняв у Апостольському палаці у Ватикані Президента Швейцарської Конфедерації Доріс Лойтхард, яка опісля зустрілася з архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами.

Слід перемогти культуру знищення, яка називає «матір’ю» бомбу та показує по-телебаченні лише зло, бо це збільшує рейтинги. Думками про це Папа Франциск поділився, спілкуючись у суботу, 6 травня 2017 р.. з учнями італійських шкіл, які цими днями брали участь в різних маніфестаціях в Римі на тему миру і захисту прав людини. Організатором заходу була Національна координаційна рада місцевих організацій за мир і права людини у співпраці з різними освітніми установами та Дикастерією Святого Престолу сприяння цілісному розвиткові людини.

Попередніми роками ми мали нагоду призадуматись над двома аспектами, які стосуються християнського покликання: запрошенням «вийти поза себе самих», щоб могти слухати Господній голос, та важливістю церковної спільноти, як привілейованого місця, у якому Боже покликання народжується, живиться та виявляється», – цими словами Святіший Отець розпочав своє послання з нагоди 54-го Всесвітнього Дня Молитви за Покликання, що відзначалось 7 травня 2017 року, додавши, що цього разу він бажає зупинитись над темою «місійного виміру християнського покликання». «Той, хто дозволив, щоб Божий голос його привабив, і пішов за Ісусом, дуже швидко знайде у собі самому нестримне бажання нести Добру Новину братам та сестрам через євангелізацію та служіння милосердної любові. Всі християни є місіонерами Євангелія!» – наголосив Папа Франциск, вказуючи на те, що учень Спасителя не отримує дар Божої любові для особистого задоволення, але перемінений дотиком радості з приводу того, що відчуває себе любленим Богом, бажає поділитись тією радістю з іншими. «Радість Євангелія, що наповнює життя спільноти учнів є місійною радістю (Радість Євангелія, 21). 

Священик, який дуже детально вивчав богослов’я, може здобув кілька дипломів, але не навчився нести Христового хреста, не придатний для служіння. Він може бути добрим академіком, викладачем, але не священиком. На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси в неділю, 7 травня 2017 р., на якій він уділив пресвітерське рукоположення десятьом дияконам. Під час проповіді Святіший Отець пригадав, що Ісус обирає декого з-поміж Своїх учнів для того, щоб «прилюдно здійснювали у Церкви священиче служіння в Його ім’я для добра всіх людей». Не для того, «щоб робити кар’єру», але щоб «здійснювати це служіння», – наголосив він. Вказуючи на обов’язок священика живити Божий люд навчанням правд віри, Папа заохотив новоопресвітерів послуговуватися, наслідуючи Господа, «простою мовою», що досягає серця, а слова підтверджувати прикладом свого життя.

Слідувати за Ісусом, Добрим Пастирем, єдиним надійний провідником, Який надає сенс нашому життю. До цього заохотив Папа Франциск у катехизі перед проказуванням молитви «Царице неба» разом з тисячами прочан, зібраними на площі Святого Петра у Ватикані у неділю 7 травня 2017 року. Четверта неділя Пасхи у Церкві латинського обряду має назву «неділі Доброго Пастиря» і в Євангелії цієї неділі (Ів 10,1-10), за словами Святішого Отця, Ісус представлений двома образами, які доповнюють один одного: образом пастиря і образом дверей у кошару. Єпископ Риму мовив: «Ісус, Добрий Пастир і двері для овець, є проводирем, влада Якого виявляється в служінні. Для того, щоб керувати, Він віддає життя і не вимагає від інших пожертвувати своїм життям для Нього. Такому провідникові можна довіряти, як довіряють вівці, що слухаються голосу свого пастиря, бо знають, що з ним підуть на добрі й рясні пасовища. Достатньо лише одного знаку, одного заклику, і вони йдуть за ним, слухаються його, прямують, ведені голосом того, кого відчувають як дружню присутність, одночасно сильну й ніжну, яка направляє, охороняє, втішає та зцілює. Папа підкреслив, що відчувати себе любленими Ісусом – це прекрасний досвід. Він запросив замислитись чи ми відчуваємо себе любленими Ісусом? Для Нього ми ніколи не чужі, а друзі й брати. Однак, не завжди легко розрізнити голос Доброго Пастиря, тому треба бути уважними.

 Радимо також прочитати:

Молитовне намірення Папи на травень 2017

Папа: відеопредставлення молитовного намірення на травень 2017 року

Відбулись святкування 150-річчя Італійської Католицької Акції та 30-річчя Міжнародного Форуму Католицької Акції

Acriter et Fideliter: Швейцарська гвардія Папи Римського

Метою реформи медіа є краще лужити Церкві