Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (01.10– 07.10)
  • Чтв, 11/10/2018 - 11:21

Святіший Отець Франциск 1 жовтня прийняв на аудієнції членів Згромадження «Інститут Милосердної Любові», яке у Римі проводило Капітулу. Згромадження це було засноване 1828 року блаженним Антоніо Розміні. Приймаючи учасників  Капітули, Святіший Отець підкреслив, що святість не є чеснотою, призначеною для небагатьох, чи в особливі хвилини існування. «Всі можуть жити щоденною вірністю християнському покликанню, зокрема,  – богопосвячені особи… Святість – це шлях справжньої реформи Церкви, яка, як на це вказував блаженний Розміні, перетворює світ мірою того, як реформує себе саму».

Чудо, піклування й довіра. На цих трьох словах зосередив увагу Папа, приймаючи учасників IV Семінару з питань етики в управлінні сферою охорони здоров’я. Папа Франциск вказав учасникам зустрічі, організованої Папською Академією «За життя», що віра пацієнта в силу зцілення, увага до хворого, як до брата, що страждає, коли недужий відчуває, себе любленим, розвіває негативні думки про евтаназію.

У день літургічного спомину Ангелів-Охоронців в римо-католицькій Церкві, під час ранкової Святої Меси у Ватикані Папа підкреслив їхню роль, як захисників, охоронців, опікунів на шляху нашого життя і як відчинені двері до Бога.

Приймаючи в понеділок 1 жовтня французьких священиків з дієцезії Кретейля, Святіший Отець закликав їх свідчити силу Воскресіння й не боятись «дивитись на рани нашої Церкви», не оплакувати їх, але жертвувати Христові, бо тільки Він може їх зцілити. Папа вказав, що тепер Церква переживає важкі часи, бореться із супротивними вітрами, насамперед, задля провин деяких її членів. В такій ситуації священики не повинні забувати покірної вірності щоденному служінню, яким живе більшість священиків, яких Господь дав Церкві.

Папська Академія «За життя» представила перший важливий результат міжнародного проекту «Pal-Life», започаткований 2017 року за підтримки Папи Франциска. Під час конференції на тему «Нова культура паліативної опіки: Біла книга – рекомендації для праці», що відбулася наприкінці вересня цього року, Ватиканська Дикастерія представила документ, в якому зібрані рекомендації, спрямовані на поширення якіснішої культури паліативного лікування у світі.

Святою Месою, відслуженою на площі Святого Петра у Ватикані, 3 жовтня, Папа відкрив Синод Єпископів про молодь. Тема XV Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів, яка триватиме до 28 жовтня - «Молодь, віра і розпізнання покликання». Від УГКЦ у роботі Синоду приймають участь Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, та владика Браян (Байда), Єпарх Саскатунський (Канада), якого Синод Єпископів УГКЦ обрав делегатом від Української Греко-Католицької Церкви. Відкриваючи перше засідання Синоду, Папа наголосив, що Церкву мусимо мати за нашу матір та підкреслив, що плодом Синоду повинен стати не тільки Підсумковий документ, а конкретні пастирські пропозиції на користь молоді.

У четвер, на другій сесії Синоду серед основних були обговоренні такі питання: важливість діалогу між Церквою та молоддю, проблема відчуження молоді в сучасному світі, питання сексуальності, зв’язок між поколіннями, важливість спорту. Під час пообідньої сесії Синоду Єпископів йшлося про те, що молодь не повинна бути лише об’єктом, але також і суб’єктом звіщення Євангелія; щоб оновити в Церкві, у суспільстві та в політиці місійний протагонізм, аби нові покоління бути закваскою та світлом для світу, будівничими миру та цивілізації любові.

У проповіді під час ранкової Святої Меси в п’ятницю, 5 жовтня, Папа Франциск зазначив, що ми, які народилися в християнському суспільстві, ризикуємо жити наше християнство як «соціальну звичку». Адже, закінчується Свята Літургія і ми залишаємо Ісуса Христа в храмі, не беремо Його із собою у наші домівки, у наше щоденне життя. Якщо ми поводилося таким чином, то ми хоча є християнами, але живемо, як погани. Отож, слід зробити добрий іспит совісті, придивившись до того, яким є наше християнське життя.

В суботу зранку, 6 жовтня, Папа Франциск прийняв на приватній Аудієнції Його Високопреосвященство Клаудіо Ґуджеротті, титулярного Архієпископа Равелло, Апостольського Нунція в Україні. Святіший Отець хотів бути поінформований про різні питання, пов’язані зі ситуацією в Україні.

Понад 1300 паломників з Пряшівської архиєпархії в Словаччині беруть участь у подячному паломництві до Риму з нагоди 200-річчя її заснування та інших важливих ювілеїв. Приймаючи на окремій аудієнції 6 жовтня цих паломників, Папа заохотив їх наново відкривати й зберігати візантійську традицію.

Про активність та розвиток, про життєву послідовність і конкретність, про безцінність життя та правильне вживання соціальних мереж, про необхідність пам’ятати свої корені й спілкуватись з дідусями та бабусями говорив Святіший Отець під час зустрічі з молоддю, що відбулась у Ватикані в суботу, 6 жовтня. “Будьте молоддю, що прямує, що дивиться на горизонт, а не в дзеркало. Завжди дивіться вперед, будьте в русі, а не перебувайте на дивані”, – закликав Папа Франциск хлопців та дівчат.

Через Дикастерію служіння цілісному розвиткові людини Папа надіслав 100 тисяч доларів постраждалим внаслідок катаклізму в Індонезії.

Про Божий задум щодо тривалого подружжя між чоловіком та жінкою і про материнську близькість Церкви особливо до зранених подруж повчав Святіший Отець перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 7 жовтня. Папа наголосив, що в Божому задумові не було передбачено, що чоловік одружується з жінкою, а згодом, коли щось піде не так, то може її відпустити. Чоловік та дружина покликані доповнювати один одного, взаємно собі допомагати зростати у святості та прямувати до спасіння.

Радимо ознайомитись:

Про підсумки Акції «Папа для України» розповів Голова технічного секретаріату Єпископ Едвард Кава

Жовтень: щоденна молитва на вервиці в наміренні Церкви

#RosaryСhallenge набирає обертів