Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (02.04.18-08.04.18)
  • Втр, 10/04/2018 - 09:53

Справжнє сопричастя, дбання про спільне добро та суспільна справедливість неможливі без братерства та взаємоподілу. Таку думку висловив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице неба» у понеділок, 2 квітня 2018 р., у контексті того, що другий день Великодніх свят присвячений проведенню часу з родиною. «Ісус, – сказав Наступник святого Петра, – повалив мури поділів між людьми та відновив мир, починаючи плести мережу нового братерства. В цей наш час дуже важливо наново відкрити братерство таким, яким його переживали у первісних християнських громадах. Наново відкрити, як дати належний простір Ісусові, Який ніколи не вносить поділів, але завжди об’єднує».

Християни не ходять на Святу Месу лише для того, щоб виконати щотижневий обов’язок і більше про це не згадувати, але для того, щоб брати участь у Христових страстях і воскресінні, щоб жити дедалі більше по-християнськи. На це звернув увагу Папа Франциск, підсумовуючи під час загальної аудієнції у середу, 4 квітня 2018 р., цикл повчань про Святу Месу. Після молитви по Причасті Свята Меса завершується благословенням та відпущенням люду. «Виходимо з храму, щоб “іти в мирі”, несучи Боже благословення в щоденну діяльність, в наші домівки, в середовище праці, посеред всіх занять земного міста, “прославляючи Господа своїм життям”», – сказав Папа, наголошуючи, що якщо виходимо з церкви, обмовляючи ближнього, то «Свята Меса не ввійшла до серця». Бо щоразу, як виходимо після Святої Меси, ми повинні «виходити кращими, ніж ввійшли». «Оскільки дійсна присутність Христа в освяченому хлібі не припиняється після завершення Святої Меси, Євхаристія зберігається в кивоті для причащання хворих та тихої адорації Господа в Найсвятіших Тайнах; у дійсності, Євхаристійний культ поза Святою Месою, як у приватній, так і в спільній формі, допомагає нам перебувати у Христі», – сказав Папа, додаючи, що «плоди Святої Меси призначені для дозрівання в щоденному житті». Тож участь в Святій Месі – це зерно, яке зростає в щоденному житті й дозріває в добрих ділах.

Ввечері, 4 квітня 2018 р., через повідомлення у Твіттері Папа Франциск висловився щодо ситуації навколо маленького Альфі, англійського майже дворічного хлопчика, що перебуває в лікарні в Ліверпулі в стані коми, якому лікарі хочуть відключити систему вентиляції легень, яка підтримує його при житті.

Вранці, 5 квітня 2018 р., Папа Франциск прийняв у робочому кабінеті Апостольського палацу у Ватикані Президента Вірменії Сержа Сарґсяна, який опісля мав також зустріч з Державним Секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном, супроводжуваним архиєпископом Полем Річардом Ґаллаґером, Секретарем, відповідальним за стосунки з державами.

Цього ж дня Папа Франциск очолив у Ватиканських садах обряд посвячення статуї святого Григорія Нарекського (Ґріґора Нарекаці), вірменського монаха-письменника, якого три роки тому він проголосив Учителем Вселенської Церкви.

«Через енцикліку “Laudato si’” та різні звернення, а також скликаючи Синод Єпископів, присвячений проблемам Амазонії, виражаю своє сподівання на те, що наша людська історія зможе стати розквітом визволення, зростання, спасіння та любові», – сказав Папа Франциск, приймаючи у Ватикані в п’ятницю, 6 квітня 2018 р., Енрієн дю-Шапоне з Парижа, засновницю Центру досліджень розвитку в Латинській Америці, що займається опрацюванням моделей економічного розвитку та освітньо-формаційною діяльністю, разом зі сподвижниками. Святіший Отець підкреслив, що це добре «пробуджувати мистецтво співжиття у простоті, доброзичливості й братерстві», як також «виховувати в культурі пошани й зустрічі, яка єдина здатна будувати майбутнє, що відповідатиме рівню ідеалу людини».

«Значна кількість бідних має особливу відкритість на віру, вони потребують Бога, й брак духовної опіки в цій ситуації становить найгіршу дискримінацію», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 7 квітня 2018 р., з членами священичої гілки «Товариства Прадо». Це світське товариство папського права, яке об’єднує священиків та мирян, було засноване 1860 року в Ліоні, Франція, блаженним Антуаном Шеврієром, а його члени посвячуються духовній та матеріальній підтримці убогих. Святіший Отець звернув увагу на те, що цей духовний досвід став для блаженного Антуана Шеврієра «джерелом його апостольської ревності» і побажав його духовним послідовникам, щоб це справджувалося також і в їхньому «місіонерському динамізмові».

Цього ж дня у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск призначив Високопреподобного о. Абеля Сочку, ЧСВВ, дотеперішнього Апостольського Адміністратора Ньїредьгазької єпархії для католиків візантійського обряду в Угорщині, правлячим єпископом цієї єпархії.

Також цього дня у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск прийняв зречення, подане кардиналом Франческо Коккопальмеріо, Головою Папської Ради інтерпретації законодавчих текстів, у зв’язку з досягненням граничного віку. Його наступником Святіший Отець призначив архиєпископа Філіппо Яноне, дотеперішнього додаткового секретаря цієї Папської Ради.

Цього ж дня Папа Франциск зустрівся в залі Павла VI у Ватикані з молоддю з північноіталійської дієцезії Бреші, яка здійснила паломництво до Ватикану. Святіший Отець пояснив, що мрія Христа – це те, що в Євангеліях називають Божим Царством, що означає «творити велику сім’ю братів і сестер, Отцем яких є Господь Бог, Який любить усіх своїх дітей і радіє, коли хтось із загублених дітей повертається додому». За словами Його Святості, гріх вбиває внутрішнє життя людини, і тільки Христос може визволити нас від цього зла, однак, для цього потрібна наша співпраця. Він закликав молодь звертатися до Господа словами наступної молитви: «Ісусе, прости мені, дай мені серце, подібне до Твого серця, покірне й повне любові». «Таким було серце Христа. Так любив Христос. Так жив Христос», – підкреслив Папа, закликаючи присутніх юнаків і дівчат віднаходити радість у читанні Святого Письма, в участі в Святій Літургії, в мовчазному перебуванні наодинці з Богом, чи в адорації перед Пресвятою Євхаристією.

«Не зважаючи на його невірство, ми повинні бути вдячними святому Томі за те, що він не задовольнився почутим від інших про те, що Ісус був живим, ні тим, щоб Його побачити у тілі, але захотів заглянути всередину, руками доторкнутися до Його ран, знаків Його любові», – сказав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у неділю, 8 квітня 2018 р., очолив на площі Святого Петра у Ватикані. Святіший Отець зазначив, що в євангельському уривку неодноразово звучало слово «бачити». Але Євангелія не описує Воскреслого, звертаючи увагу лише на одну деталь: Ісус показав Свої руки та бік. Учні розпізнали Його через рани. Також і Тома хотів «побачити знаки від цвяхів на Його руках», аби повірити. Папа звернув увагу на те, що являючись учням після воскресіння, Ісус дав Своїм апостолам дар Духа, щоб прощати гріхи. І для того, щоб відчути цю любов, доторкнутися до Ісусового милосердя, необхідно розпочати саме з цього: дозволити себе простити. Й подібно до того, як апостоли ховалися за замкненими дверима, так і в нашому житті зустрічаються двері, що стають на перешкоді прощенню. Під час зустрічі Папа також висловив слова співчуття та  заявив про соліданість з ромами та жертвами бомбардувань у Сирії.

 Радимо також прочитати:

13-а річниця з дня смерті Івана Павла ІІ

Відеопредставлення молитовного намірення Папи на квітень

Папа: Церкві потрібні святі, а не супергерої

Папа привітав східних християн з Великоднем