Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (02.11 - 08.11)
  • Втр, 10/11/2015 - 10:05

Вранці, 3 листопада, Папа Франциск очолив у базиліці Святого Петра заупокійну Месу за кардиналів і єпископів, які померли протягом цього року. «Нехай знайдуть вони в Бозі повноту радості у спілкуванні святих» молився Святіший Отець і, згадуючи їх пастирське служіння, закликав сучасних служителів Церкви оновити своє покликання, стаючи справжніми «слугами» в смиренній самопожертві, в наслідуванні Бога.

Під час катехези в рамках Загальної аудієнції у середу, 4 листопада 2015 року, Папа Франциск говорив про силу і важливість пробачення. Папа під звернув увагу на те, що родина є середовищем де вчимося взаємного пробачення, без якого жодна любов не може довго існувати. В молитві «Отче наш» Ісус вчить нас просити Отця, аби «простив нам наші провини, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Не можна жити без взаємного пробачення, особливо в родині. На завершення понтифік додав, що християнські родини можуть багато чого зробити для сучасного суспільства, а також для Церкви.

У місті Тірані завершився Глобальний Християнський Форум, який тривав від 2 до 4 листопада 2015 р., зібравши в столиці Албанії католиків, православних та протестантів, які роздумували над темою «Дискримінація, переслідування, мучеництво: спільно іти за Христом». Під час закриття зустрічі кардинал Курт Кох, Президент Папської Ради сприяння єдності християн, зачитав листа від Святішого Отця Франциска, в якому Глава Католицької Церкви висловлює стурбованість з приводу зростання дискримінації та переслідування християн у різних країнах світу.

Через  голландське інформагентство “Straatniuws”  було розповсюджене інтерв’ю з Папою Франциском, яке приготував 51-річний Марк, що продає газети на вулицях нідерландського Утрехту. «Я би хотів світу без бідних. Ми повинні боротися за це. Але я також віруючий і знаю, що всередині в нас завжди присутній гріх. Завжди існує людська жадібність, брак солідарності, егоїзм, що призводять до бідності. Тому мені важко уявити картину світу без бідних», – такою була одна з відповідей Папи Франциска на запитання в рамках інтерв’ю.

Церква покликана служити, отож, нехай єпископи та священики долають спокусу «подвійного життя», не прив’язуючись до матеріальних дібр. До цього заохотив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, яку він очолив у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 6 листопада 2015 р. Причому проповідник наголосив, що слід остерігатись тих, які занадто прив’язані до грошей, чим спричиняють велику шкоду Церкві.

Захист людського життя та підтримка сім’ї повинні завжди перетинатися в соціальному заанґажуванні християнина, разом із солідарною підтримкою в ситуаціях соціального занепаду, всюди, де існують люди, обкрадені з власної гідності. Такими думками поділився Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 6 листопада 2015 р., представників Центрів Допомоги Життю, які діють під патронатом італійського «Руху за життя».

Пенсія - це право, яке повинно завжди захищатися, зазначив Папа Франциск 7 листопада 2015 р. під час аудієнції для співробітників і керівників італійського Національного інституту соціального забезпечення, з нагоди 100-річчя цієї установи. У своїй промові Папа розкритикував економічну модель, яка "поглинає ресурси для отримання завжди більшого доходу", зневажаючи гідність людей.

7 листопада в Італії вийшов диск із проповідями Папи Римського Франциска в музичних аранжуваннях. Альбом "Wake up!" ("Прокинься!").

Ісус вказав, що мірилом справедливості не є кількість, але повнота дару. На цьому наголосив Папа перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 8 листопада 2015 р., на яку на площі святого Петра у Ватикані зібрались десятки тисяч прочан. Коментуючи євангельську притчу про бідну вдову, він підкреслив, що ми повинні любити Бога усім серцем так, як вона. Насамперед, Святіший Отець звернув увагу на те, якими не повинні бути послідовники Христа, а потім подав зразковий ідеал християнина. Святіший Отець наголосив, що перед обличчям потреб ближнього маємо поділитись чимось істотним, а не тим, що маємо в надлишку. Ми покликані присвятити ближньому свій час, послужити своїми талантами, а не використовувати їх виключно для особистих цілей.

«Досконала любов проганяє страх, жадібність та поневолення: молоді лідери повинні віднайти дорогу», – семінар на таку тему 7-8 листопада 2015 року організувала Папська Академія Соціальних Наук. Канцлер ПАСН єпископ Марсело Соррондо Санчеса повідомив, що через рік після симпозіуму на тему «Молодь проти проституції та торгівлі людьми», академія знову зібрала молодих людей, щоб взяти участь семінарі, спрямованому на поглиблення усвідомлення надзвичайного стану на світовому рівні, пов’язаному з формами сучасного рабства.

Ватикан рішуче прямує шляхом прозорості та доброго адміністрування. Так Директор Ватиканського Прес-Центру о. Федеріко Ломбарді, ТІ, відповів на вихід у світ двох книжок, автори яких у світлі зарезервованих документів, намагають стверджувати протилежне. О. Ломбарді зауважує, що частина вміщеної у публікаціях інформації вже є відомою, можливо, не так детально. Але слід відзначити, що оприлюднені документи стосуються, в основному, інформації, зібраної з доручення самого ж Святішого Отця з метою аналізу та приготування відповідної реформи для покращення адміністративної практики у Ватикані та Апостольській Столиці.

Організація Об'єднаних Націй покликана невпинно захищати свободу думки, совісті і віросповідання: про це заявив постійний спостерігач від Апостольського Престолу при ООН монс. Бернардіто Ауса. Архиєпископ виступив з нагоди 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, яка була присвячена питанням розвитку та захисту прав людини. Ватиканський прелат підкреслив необхідність відродження системи прав людини: в їх основі повинно знаходитися право на життя, яке Папа Франциск визначив як право на саме існування людської природи.

Ватиканська жандармерія затримала винних у витоку секретних документів Святого Престолу.

Кай Дікманн,  головний редактор "Bild Zeitung", розповів про свій візит до Бенедикта XVI: "Світлий погляд, усмішка, жодної ознаки втоми".

Собор Вишгородської Богородиці УГКЦ, що на Київщині, зарахований до базилік Вселенської Церкви. Папа надав право особливого відпусту тим, які прийдуть до храму в прощі, та молитимуться перед копією ікони Вишгородської ікони Божої Матері.

Радимо також прочитати:

Інтерв’ю з експертом Папської Ради у справах сім'ї о. Пьотром Мазуркевічем про синодальні рішення

Повний текст листа Папи Бенедикта XVI до італійського математика атеїста Одіфредді

Школа молитви Бенедикта XVI (6)