Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (03.02 – 09.02)
  • Срд, 12/02/2014 - 20:00

Понеділок. Не вживати Бога і людей для самозахисту в хвилинах труднощів, а завжди обирати шлях вручення себе Господеві закликав Папа Франциск під час проповіді на ранковій Літургії у понеділок, 3 лютого, у якій він коментував біблійну розповідь про те, як Авесалом повстав проти свого батька Давида. Святіший Отець зауважив, що приклад Давида може допомогти і нам, що також часто переживаємо хвилини темряви і випробування: «Відрадно почути й побачити ці три наставлення: мужа, який любить Бога, любить свій народ і не торгується ними, мужа, який знає, що є грішником і чинить покаянння, мужа, який впевнений у своєму Бозі та ввіряється Йому. Давид є святим, ми вшановуємо його, як святого. Просімо, щоб він навчив нас такого наставлення у поганих хвилинах життя», – сказав Папа Франциск.

Середа. ООН звинуватила Ватикан у застосуванні правил, які  уможливили священикам домагання дітей, і закликала надати документацію, що стосується злочинців і осіб, які приховували злочини. У документі критикують позицію Церкви щодо гомосексуалізму, контрацепції та абортів, домагаючись перегляду її політики, щоб забезпечити права дітей і доступ до медичної допомоги. Відповідаючи на це, Прес-служба Ватикану повідомила, що Святий Престіл докладно проаналізує зауваги Комітету ООН з прав дитини згідно з принципами міжнародного права. Апостольська Столиця зауважує, що в деяких пунктах заключних зауважень Комітету ООН з прав дитини в Женеві можна побачити спроби втрутитися у вчення Католицької Церкви про гідність людської особи. Водночас, Святий Престіл підтверджує свою підтримку охорони та захисту прав дитини.

Четвер. У четвер під час Святої Меси у ватиканській резиденції Папа Франциск запропонував зібраним на спільному Євхаристійному Богослужінні призадуматись над таємницею людської смерті. Поштовхом до цих роздумів стало перше літургічне читанням цього дня, де розповідається про смерть царя Давида, після життя, відданого на служіння своєму народові. Святіший Отець вказав на те, що цар Давид помер між своїм народом, тобто у Церкві, помер із миром у серці, усвідомлюючи, що смерть лише перехід від земного життя до вічного. Третім аспектом, який Давид залишив після смерті є спадщина, тож Папа закликав усіх залишити після себе добру спадщину, спадщину людяності та свідчення християнського життя.

У четвер, 6 лютого, у Ватикані оприлюднено перше послання до молоді Папи Франциска, який продовжив традицію, започатковану блаженним Іваном Павлом ІІ та підтриману Бенедиктом XVI. «Блаженні вбогі духом, бо їхнє царство небесне» (Мт 5,3), – ці Христові слова з Нагірної Проповіді стали темою послання Папи Франциска на ХХІХ Всесвітній День Молоді, який цього року відзначатиметься у Квітну Неділю, 13 квітня. У своєму посланні Папа закликав молодь «заражати» весь світ тією радістю, яку вони знаходь, слідуючи за Ісусом, «мати мужність жити в простоті», вчитися любити бідних.

6 лютого на папській аудієнції новий посол Єгипту при Апостольській Столиці склала вірчі грамоти на руки Папи Франциску. 58-річна Вафаа Ашраф Мохаррам Бассім одружена і має троє дітей

П’ятниця. 7 лютого, на Святій Літургії у каплиці «Дому Святої Марти» Папа Франциск наголосив на тому, що бути християнином – це не привілей, який можна використовувати для своєї особистої користі, а завдання покірно звіщати Євангеліє Ісуса Христа іншим і при цьому не зловживати своїм християнським статусом. Свою проповідь Папа Франциск побудував на біблійному уривку цього дня, де розповідалось про мученицьку смерть Івана Предтечі. Він наголосив, що справжній учень Спасителя повинен йти шляхом покори, за прикладом Івана Христитела. На закінчення Вселенський Архиєрей підкреслив, що Іван Христитель є іконою учня Христового. Святіший Отець заохотив усіх призадуматись над тим, яким учнем Ісуса є кожен із нас, а також замислитись над тим, коли саме відбулася моя зустріч з Ісусом, яка наповнила моє серце радістю. Він заохотив повернутись до місця цієї зустрічі і далі прямувати шляхом разом з Ісусом, на якому Він мусить рости, а ми – маліти.

Папа Франциск подякував королю Бахрейну за землю для будівництва католицької церкви, яку той подарував католикам. Церкву збудують у  столиці Бахрейну – Манамі. Церкву назвуть на честь Покровительки Бахрейну, Матері Божої Арабії. Її будівництво викликало відкритий конфлікт між королем Хамадом бен Халіфом і мусульманськими священнослужителями, які заявили, що на Аравійському півострові у країні з мусульманською більшістю, не можна будувати католицькі храми.

Субота. 8 лютого 2014 р. в ході зустрічі з кардиналом Анджело Амато, префектом Конгрегації з канонізації святих, Папа Франциск затвердив декрети, що стосуються визнання мучеництва і героїзму чеснот кількох кандидатів до беатифікації. Йдеться про п'ять осіб: італійського отця Конвентуальних францисканців Франческо Діра, смерть Павла Юн Джі-чжуна, мирянина, і 123 його соратників, мексиканського єпископа Хесу Марії Ечаварія і Агірре, італійського францисканця Фаустина Гіларда та іспанської монахині із Конгрегації сестер Божої любові Марії Росії від Ісуса Розп'ятого.

Зцілювати рани минулого та співпрацювати з вчорашнім ворогом в будуванні завтрашнього дня не є легко, але це єдина дорога в майбутнє миру та розвитку. На це звернув увагу Папа Франциск, зустрічаючись з шрі-ланкійськими паломниками, представниками емігрантських спільнот Італії, які у суботу, 8 лютого, здійснили прощу до Риму, щоб віддати шану Пресвятій Богородиці з нагоди 75-ї річниці посвячення Їй своєї батьківщини.

Компанія Harley-Davidson з нагоди 110 річниці від заснування подарувала Папі Франциску мотоцикл 1585cc Dyna Super Glide Custom A. Святіший Отець передав свій подарунок благодійній католицькій організації Caritas римської дієцезії, а та вирішила продати його на аукціоні, щоби зібрати кошти для відновлення притулку і їдалень для убогих залізничного вокзалу Терміні. Початковою ціною мотоцикла було 15 тис. євро, а проданий він був за 241 500 тис. євро.

Неділя.. На порозі канонізації блаженного Івана Павла ІІ Папа Франциск зустрівся з єпископами Польщі, які прибули до Ватикану з візитом «Ad limina apostolorum». На зустрічі із Вселенським Архиєреєм серед польських єпископів були також два владики Української Греко-Католицької Церкви у Польщі: Володимир Ющак, ЧСВВ, єпарх Вроцлавсько-Ґданський, та Євген Попович, єпископ-помічник Перемисько-Варшавський. Святіший Отець закликав єпископів звертати особливу увагу на душ пастирство сімей, молоді та знедолених.

Перед спільним промовлянням молитви «Ангел Господній», Папа Римський Франциск привітав організаторів та всіх спортсменів Олімпіади в Сочі. Звертаючись опівдні до прочан Святіший Отець коментував Христові слова до учнів, записані в Євангелії від Матея: «Ви – сіль землі... Ви – світло для світу». «Це, – зауважив він, – нас вражає, якщо замислимося над тим, до кого Ісус промовляв ці слова. Ким, у дійсності, були ці учні? Це були рибалки, прості люди... Але Ісус дивиться на них Божими очима, і його ствердження можна зрозуміти лише, як наслідок Блаженств. Він немов каже: якщо будете убогими духом, лагідними, чистими серцем, милосердними... то будете сіллю землі та світлом світу!» Папа пригадав про те, що єврейський закон приписував класти трохи солі до кожного жертвоприношення, що було символом завіту. А світло для Ізраїльського народу була символом месіанського об’явлення. «Отож, християни, новий Ізраїль, отримують місію щодо всіх людей: своєю вірою та милосердною любов’ю вони можуть спрямовувати, освячувати та вчиняти людство плідним. Всі ми, охрищені, є учнями-місіонерами, і ми покликані ставати для світу живим Євангелієм» , – наголосив Наступник святого Петра.

Радимо ознайомитись:

Префект Конгрегації Віровчення: Сепаратистські тенденції завдають школи Церкві

ООН наполягає, щоб Церква дозволила дітям займатися сексом та робити аборти

Інтровіньє: Рапорт ООН у справі педофілії – напад на Церкву