Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (03.04.17-16.04.17)
  • Пон, 17/04/2017 - 09:32

У суботу, 1 квітня 2017 р., Папа Франциск прийняв спільноту Папської Іспанської Колегії святого Йосифа в Римі з нагоди 125-річчя від її заснування. Промовляючи до священиків, які продовжують у Римі своє навчання, Святіший Отець коментував Ісусові слова з Його розмови з книжником, який запитував про найбільшу заповідь: «Любитимеш Господа Бога твого всім серцем твоїм, твоєю душею і всіма силами твоїми». «Любити всім серцем, – пояснив Наступник святого Петра, – означає любити без застережень і без двозначності, без фальшивих інтересів, не шукаючи особистого успіху, ні кар’єри. А душпастирське милосердя вимагає того, щоб вступати в контакт з іншою особою, намагаючись її зрозуміти, приймаючи її та від щирого серця прощаючи».

Ісус, Який судить «милосердно» є сповненням закону. Ми не повинні «судити ближніх у своєму серці», але прощати. Думками про це Папа Франциск поділився під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 3 квітня 2017 р., коментуючи під час проповіді євангельську розповідь про те, як до Ісуса привели жінку, впійману на перелюбі, та читання зі Старого Завіту про несправедливо обвинувачену Сусанну. Папа заохотив слухачів замислитися на злобою, з якою «наші особисті вади осуджують» ближніх. «Також і ми, – сказав він, – судимо у своєму серці інших людей, чи не так? Чи ми вже зіпсовані, чи, може, ще ні? Зупинімося й погляньмо на Ісуса, Який завжди судить милосердно».

Прийшов час покласти кінець торгівлі людьми, що є жахливою «формою рабства» і «ганебним лихом» людства. Про це написав Папа Франциск у посланні до 17-тої Конференції, присвяченої боротьбі з торгівлею людьми, що проходила у Відні 3 і 4 квітня 2017 р. за ініціативою ОБСЄ в рамках Альянсу протидії торгівлі людьми. Послання Святішого Отця зачитав отець Майкл Черні, заступник Секретаря Відділу у справах мігрантів Дикастерії сприяння цілісному розвиткові людини, що брав участь у конференції. У посланні йдеться про те, що віруючих будь-якої релігії надзвичайно вражають повідомлення про те, що торгівля людьми існує в кожній країні і є одним з найбільш процвітаючих бізнесів у всьому світі. «Це одна з форм рабства, злочин проти людяності, грубе порушення прав людини, жахливе лихо, що заслуговує ще більшого засудження, коли йдеться про дітей», – написав Папа.

Хрест не є прикрасою, оздобленою дорогоцінним камінням, яку виставляють напоказ,  його не слід носити тільки як символ релігійної приналежності, але треба дивитися на нього як на знак Божої любові, розп’ятої заради нашого спасіння, наголосив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси, відслуженої 4 квітня 2017 р., в резиденції «Святої Марти» у Ватикані. Святіший Отець запропонував учасникам богослуження зробити іспит совісті саме щодо хреста, щоб перевірити, як кожен з нас носить у повсякденному житті цей єдиний справжній «засіб спасіння». Звертаючись до євангельського читання того дня, а саме Євангелії від святого Івана (Ів 8,21-30), Його Святість вказав, що Ісус тричі попереджав фарисеїв, що вони помруть у своїх гріха, бо вони мали закрите серце і не зрозуміли Господньої таємниці. І це призвело до трагічних наслідків, зазначив Папа.

Визріле та сформоване у християнстві поняття людської особи допомагає прямувати до повністю людяного розвитку, адже особа – це взаємини, а не індивідуалізм, гідність, а не визискування, свобода, а не примус. На цьому наголосив Святіший Отець Франциск, зустрічаючись у вівторок, 4 квітня 2017 р., з учасниками міжнародної конференції, приуроченої 50-річчю енцикліки «Populorum progressio» (Поступ народів) блаженного Папи Павла VI, яка відбувалася у Ватикані 3 і 4 квітня з ініціативи Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини. Як зауважив Глава Католицької Церкви, об’явлення Бога в Христі, включаючи і Його жести зцілення, визволення і примирення, які ми «сьогодні покликані повторювати стосовно численних поранених», вказує на «шлях і спосіб служіння, яке Церква має намір запропонувати світові». В Його світлі можна зрозуміти, що означає «цілісний» розвиток, який «не ображає ні Бога, ні людину». «В цьому значенні, – додав він, – саме поняття особи, що зродилося й дозріло в християнстві, допомагає прямувати до повністю людяного розвитку.

Цього ж дня, у Ватикані відбулась зустріч Папи Франциска з наслідником британського престолу принцом Чарльзом та його дружиною Каміллою. Під час півгодинної приватної зустрічі, що відбулась в залі Павла VI, сторони обговорили кілька тем спільного зацікавлення.

У вівторок, 4 квітня 2017 р., у Ватикані оприлюднено лист Конгрегації Віровчення, підписаний Префектом та Секретарем, який стосується можливості отримати законний церковний шлюб у священиків, які належать до Братства святого Пія Х. У ньому пригадується, що вже віддавна відбуваються різні зустрічі та ініціативи, спрямовані на те, щоб повернути згадане братство, яке об’єднує послідовників архиєпископа Лефевра, до повного сопричастя. Зокрема, Святіший Отець надав усім священикам з цієї інституції повноваження уділяти розгрішення під час сповіді.

Про вміння спокійно слухати одні одних говорив Папа Франциск до делегації імамів з Великобританії, яких він прийняв у середу 5 квітня 2017 року перед загальною аудієнцією з прочанами. Лідерів мусульманських громад супроводжував кардинал Вінсент Нікольс, архиєпископ Вестмінстерський та кардинал Жан-Луї Торан, президент Папської Ради у справі міжрелігійного діалогу.

Причини надії слід виявляти не теоретично, не словами, але свідченням свого життя. На це звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 5 квітня 2017 р., коментуючи слова святого Петра про те, що Христові учні повинні бути готовими дати відповідь тим, які запитують про причини надії. Він зазначив, що перше Послання святого Петра дуже багате змістом, і його варто перечитувати кілька разів, аби збагнути його багатство. За словами Святішого Отця, згаданий текст здатний принести «втіху та мир, допомагаючи відчути, як Господь «постійно перебуває поруч і ніколи нас не залишає, особливо, під час важких і делікатних моментів нашого життя». Отож, у чому полягає «секрет» цього послання? В тому, відповідає Наступник святого Петра, що воно «вглиблюється своїм корінням безпосередньо у Пасху», допомагаючи нам «відчути все світло й радість, які випливають з Христових смерті та воскресіння».

Бог завжди вірний Своїй обітниці Союзу, Він був вірний з Авраамом та щодо спасіння людства через Свого Сина. На це звернув увагу Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у четвер, 6 квітня 2017 р., також заохочуючи вірних замислитись над особистою історією, щоб пригадати красу Божої любові в нашому житті, навіть серед труднощів та неприємних речей. У центрі проповіді Вселенського Архиєрея була постать старозавітного Авраама. Господь Бог уклав Союз із Авраамом, якого Святе Письмо називає також «батьком», адже саме від нього розпочинається народження того Божого народу, який сьогодні називається Церквою. Одними із головних характеристик праотця Авраама були довіра до Господа та послух Йому. Він був чоловіком глибокої віри та надії, який досвідчив теж того, що Господь не обманює й не розчаровує, що Він завжди дотримується Своїх обітниць. Глава Католицької Церкви закликав усіх зупинитись та поглянути на наше коріння, на нашого Отця, Який утворив з нас народ. Варто також призадуматись і над тим, що жоден із нас не є сам по собі, але є частинкою великого народу; що ми разом прямуємо вперед. Церква є тим народом, про який мріяв Господь Бог. Цей народ має батька віри, з якого він вийшов, та брата Ісуса, Який віддав Своє життя за нього, за те, щоб усі ми стали одним народом.

Церква прагне почути всю молодь, не виключаючи нікого. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи до юнаків і дівчат з дієцезій центральноіталійського регіону Лаціо, які у суботу, 8 квітня 2017 р., зібралися на молитовне чування в Папській базиліці Santa Maria Maggiore з нагоди ХХХІІ Всесвітнього дня молоді. Це була перша зустріч, яка зібрала молодь, разом з Наступником святого Петра, безпосередньо залучаючи її до шляху приготування до наступного Синоду Єпископів та Всесвітнього дня молоді в Панамі. Чування мало форму Літургії Слова, під час якої прозвучали уривки з Євангелії про відвідини Марією Єлизавети та про слова Ісуса, сказані на хресті до Матері та улюбленого учня – святого євангелиста Івана, свідчення молодої черниці та юнака, а також відбулося вшанування символів Всесвітніх Днів молоді – ікони Пресвятої Богородиці та хреста.

Ми не маємо іншого Господа, крім Ісуса, того Ісуса, Який увійшов до Єрусалиму під розмахування галузок, того Ісуса, Який був прибитий до хреста й помер серед двох розбійників. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час богослужень Пальмової неділі, яку він очолив на площі Святого Петра у Ватикані 9 квітня 2017 року. Перед початком Євхаристійного богослуження відбулося посвячення пальмових і оливкових галузок та пройшла урочиста процесія, що є спогадуванням славного в’їзду нашого Божественного Спасителя до Єрусалиму. Далі розпочалася Свята Меса, яка в латинському обряді має спеціальну назву – «Свята Меса Страстей Господніх». Під час неї читається Євангелія, яка розповідає про останню вечерю Ісуса з учнями, про молитву в Оливному саді, про зречення Петра, про ув’язнення, суд, розп’яття, смерть і поховання Ісуса Христа. Це також був день, коли на місцевому рівні відзначався Всесвітній День Молоді. Представники різних груп молоді взяли участь в процесії з галузками. «Це богослуження має подвійний смак, солодкий та гіркий, воно є радісним та сповненим болю, тому що в ньому вшановуємо Господа, Який входить до Єрусалиму і Якого учні прославляють, як царя, й, одночасно, урочисто виголошується євангельська розповідь про Його страсті. І саме тому наше серце відчуває болісний контраст, відчуваючи принаймні незначною мірою те, що повинен був відчувати Ісус у Своєму серці в той день, коли Він радів разом з учнями та плакав на Єрусалимом», – сказав Папа. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній», яким завершилася Свята Меса Страстей Господніх, Глава Католицької Церкви склав співчуття жертвам війн і терроризму, а  група польської молоді передала ровесникам з Панами символи Всесвітніх Днів Молоді: дерев’яний хрест та копію ікони Пресвятої Богородиці спасіння римського люду.

Біотехнології повинні служити для гідного життя всіх людей. Необхідна гармонія між науковими, економічними та етичними інстанціями. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи у понеділок, 10 квітня 2017 р., членів італійського Національного Комітету з питань біобезпеки, біотехнологій та наук, що стосуються життя. Створений 25 років тому при Раді Міністрів комітет має на меті підтримувати уряд у прийнятті та впровадженні рішень у згаданій сфері. Промовляючи до членів комітету, Глава Католицької Церкви наголосив, насамперед, на відповідальності, що є «невід’ємною віссю діяння людини». «Вашим завданням, – сказав він, – є не лише підтримувати гармонійний та цілісний розвиток наукових і технологічних досліджень, що стосуються біологічних процесів рослинного, тваринного та людського життя, від вас також вимагається передбачувати й запобігати негативним наслідкам, які може спричинити викривлене застосування знань та здатності маніпулювати життям».

Цього ж дня Папа Франциск зустрівся у Ватикані з групою дітей та підлітків, що перебувають на лікуванні у римській педіатричній лікарні «Bambino Gesù» (Дитятко Ісус), та є дійовими особами десятисерійного документального фільму під назвою «Діти Дитятка Ісуса». Фільм, знятий італійським національним телеканалом «RAI», розповідає історію дванадцятьох дітей та підлітків віком від 5 до 18 років, що борються із серйозними захворюваннями. Зйомки фільму тривали цілий рік, а його автори намагалися з делікатністю та правдивістю показати мужню боротьбу за життя цих дітей та молоді та підтримку їхніх сімей і медичних працівників. Генеральний директор телеканалу «RAI», Антоніо Кампо Далл’Орто, який також був присутній на аудієнції, зазначив, що «надія і радість, присутні в цих історіях, є універсальними почуттями, за які ми повинні боротися».

В суботу 1 квітня, Папа призначив Монс. Джон Кеннеді головою дисциплінарного відділу при Конгрегації доктрини віри, що займається розглядом скарг щодо сексуального зловживання з боку духовенства та о. Ханса Золлнера радником Конгрегації в справах духовенства.

Прес-центр Ватикану повідомив у вівторок 11 квітня 2017 р. про Звичайну Публічну Консисторію, під час якої Папа Франциск підпише канонізаційні декрети та вкаже дату майбутньої канонізаці 37 блаженних, які найближчим часом будуть проголошені святими Католицької Церкви. Консисторія розпочнеться літургією Третього Часу, яку очолить Святіший Отець.

«Пшеничне зерно, коли не впаде на землю і не завмре, залишиться саме-одне; коли ж завмре, то рясний плід принесе». Ці Христові слова лягли в основу роздумів Папи Франциска про надію, якими він поділився з учасниками загальної аудієнції, що у середу, 12 квітня 2017 р., відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. Він пригадав, що минулої неділі ми спогадували вхід Ісуса до Єрусалиму під радісні вигуки учнів і великого натовпу, «що покладав на нього різні надії». Як зазначив Святіший Отець, чимало з них очікували від Христа чуд і великих знаків, проявів могутності та звільнення від окупантів. «Чи хтось з них уявляв, що через короткий проміжок часу, цей Ісус буде, натомість, принижений, засуджений та вбитий на хресті?», – запитав він, додаючи: «Земні надії руйнуються перед хрестом. Але ми віримо, що саме у Розп’ятому наша надія відродилася». Наступник святого Петра підкреслив, що «нові надії, які народжуються під хрестом» є надіями, «що тривають вічно». Що ж це за надія, нам допомагають зрозуміти Ісусові слова, сказані саме після урочистого в’їзду до Єрусалиму, про зерно, яке приносить плід, коли помре. «Якщо воно залишиться замкненим у собі, то нічого не трапиться; якщо ж воно розломиться, відкриється, то дасть життя паросткові, далі – рослині, а рослина принесе плід», – сказав він, додаючи: «Ісус приніс у світ нову надію та зробив це у формі зернятка: Він став настільки малесеньким, немов зерно пшениці, залишивши Свою небесну славу, щоб прийти до нас. Він дійсно “впав у землю”. Але цього було замало. Щоби принести плід, Ісус жив любов’ю аж до кінця, дозволивши смерті розбити Себе, як зернятко піддається розпадові під землею. І саме там, в крайній точці Його пониження, що є найвищою точкою любові, проросла надія».

«Дух Господній на мені, бо Він мене помазав. Послав мене нести Добру Новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю» (Лк. 4, 18), – цими словами з Євангелії від святого Луки Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси у ватиканській базиліці у Великий Четвер, 13 квітня 2017 р., що є Літургією на яку збирається духовенство усієї римської дієцезії для посвячення мира. Проповідник наголосив, що Христос приходить у світ, щоб звіщати Добру Новину бідним, тому, у свою чергу, ті, які у своїх гріхах стали Божими помазаниками через помазання прощенням і помазання олією місії, мають завдання вчиняти також інших Божими помазаниками. Тому, священик, як й Ісус Христос, звіщає радісну вістку про Спасителя всім своїм життям: радісною проповіддю, якою торкається серця слухачів тим словом, яким сам Господь торкнувся його у молитві. Як і кожен учень, священик повинен виконувати свою місію звіщення Доброї Новини про Христа в радості і виконувати її всім своїм єством. Радості Євангелія є особливими радостями, які вміщені у нові бурдюки. Далі Святіший Отець вказав на три ікони нових бурдюків, в яких, за його словами, вино Доброї Новини добре зберігається, не псується, не стає оцтом та щедро виливається. Першою іконою Доброї Новини є кам’яні посудини, які у Кані Галилейській були по вінця наповнені водою, що згодом, на слово Ісуса, перемінилась у добре вино.  Друга ікона Доброї Новини – це той глек із дерев’яним ковшем, який у спекотний день несла на своїй голові жінка-самарянка. Господь є тим Джерелом Живої Води, але не маючи чим зачерпнути, просить у жінки допомоги. Третьою іконою Доброї Новини є пробите Серце Ісуса Христа, яке всіх притягає до Себе. На думку Папи, від Нього ми повинні навчитись того, як звіщати радісну правду про Боже спасіння найбіднішим, і робити це з великою пошаною до них, аж до применшення та приниження самих себе. 

«Папа представляє Ісуса, тож хочу зробити те, що чинив Він», – сказав Святіший Отець Франциск у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси «на Господній Вечері», що її у четвер, 13 квітня 2017 р., очолив у каплиці в’язничного комплексу в Паліяно поблизу Риму. Під час богослуження, яким розпочинається Пасхальне Тридення, Папа обмив ноги 12 засудженим, двоє з яких відбувають довічне покарання, а інші повинні вийти з в’язниці між 2019 та 2073 роками. Серед них було троє жінок та мусульманин, який готується прийняти Хрищення. Коментуючи євангельський уривок, в якому розповідається про останню вечерю Ісуса з апостолами перед Страстями, Наступник святого Петра підкреслив, що Ісус знав, що Його зраджено, що Його буде видано тієї ночі. І каже євангелист: «Полюбивши своїх, що були у світі, полюбив їх до кінця». «Бог любить саме так: аж до кінця. І віддає життя за кожного з нас та пишається цим, бажає цього, бо Він любить. Любити до кінця: це не є легко, тому що всі ми є грішниками, всі маємо обмеження, вади, різні речі. Всі ми вміємо любити, але ми не такі як Бог, Який любить, не дивлячись на наслідки, любить до кінця», – сказав проповідник, зазначаючи, що Ісус дає приклад: бувши «Главою», вмиває ноги Своїм учням.

У п’ятницю 14 квітня 2017 р., римський Колізей традиційно став місцем Хресної Дороги, яку очолював Папа Франциск. На закінчення він проказав молитву, в якій засудив «ганьбу» та звістив «надію» людства. Молитва, яку виголосив Папа Франциск після Хресної дороги  2017 в Колізеї

У католицькій Церкві латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослуження, зване «Пасхальним чуванням». Церква згадує цю святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю усіх святих чувань». Це найбільше, найсвятіше, найдавніше, найважливіше та найбагатше змістом чування усього літургічного року. Чуваємо, щоб вказати те, що живемо у чекання Господнього пришестя, у надії, що здійсниться новий і остаточний перехід, позначений вічністю. У Пасхальному чуванні виражається наш перехід від смерті й гріха до нового життя в Христі. У Велику Суботу, 15 квітня 2017 р., Папа Франциск очолив в базиліці Святого Петра у Ватикані Святу Месу Пасхального чування, під час якої виголосив проповідь.

У неділю Пасхи, 16 квітня 2017 р., опівдні, Папа Франциск виголосив з лоджії ватиканської базиліки Святого Петра у Ватикані, послання «Urbi et Orbi» (Містові Риму та світові)

 

 Радимо також прочитати:

Молитовні намірення на квітень 2017 у відеопосланні Папи Франциска

Послання Папи Франциска на ХХХІІ Світовий день молоді 2017 року

Апостольське послання «Sanctuarium in Ecclesia» (Санктуарій у Церкві) 

Папа: Блаженні Іспанські мученики – героїчні свідки Христа та Його Євангелія

Важкі питання. Про приступання до Причастя розлучених, які вступили в новий позашлюбний зв'язок і «Amoris Laetitia»

На офіційну оцінку явищ в Меджугор'є потрібно ще почекати

«Cooperatores Veritatis». Збірка богословських праць на ювілей Венедикта XVI

Глава УГКЦ привітав Папу-емерита Венедикта XVI з 90-річчям

Архиєпископ Генсвайн розповів, як Бенедикт XVI святкуватиме 90-ті уродини

Вийшли друком «Папський щорічник 2017» та «Щорічник статистики Церкви за 2015 рік», приготовані Центральним Бюро статистики Церкви

За ініціативою Папи в Римі відкрили пральню для бездомних