Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.01 – 10.01)
  • Втр, 12/01/2016 - 18:00

З 2 по 4 січня у у францисканському санктуарії в Ґреччіо на християнський табір зібралася молодь. У понеділок, 4 січня, Святіший Отець здійснив приватні молитовні відвідини цієї місцевості. Промовляючи до здивованої неочікуваним візитом молоді, Папа сказав: «Коли в нашому житті не знаходимо якоїсь особливої зорі, що кличе нас чинити щось більшого, щось доброго, розпочати певний шлях чи прийняти рішення, тощо, то з ним щось негаразд. Ми повинні просити благодаті, щоб побачити зорю, яку Бог хоче показати кожному саме сьогодні, щоб вона привела кожного до Ісуса».

У середу, 6 січня, католики латинського обряду святкують свято Богоявління, або Трьох царів. У цей день Святіший Отець Франциск  очолив у головному храмі католицької Церкви урочисту Святу Месу. У поповіді Папамзазначив: «Три волхви-мудреці, які прийшли поклонитися новонародженому Христові, є «живим свідченням того, що зерна істини присутні всюди» Глава Католицької Церкви підкреслив, що звіщати Христове Євангеліє – «це не є одним з рішень, з яких можемо вибирати, це не є якоюсь професією». Бути місійною для Церкви «не означає займатися прозелітизмом», для неї буття місійною «рівнозначне вираженню власної природи». «Іншого шляху не існує. Місія є її покликанням: сприяти сяянню Христового світла – це її служіння. Скільки-ж то людей очікують від нас цього місіонерського заанґажування, тому що потребують Христа, потребують пізнавати Отцеве обличчя», – сказав Папа.

Опівдні цього ж дня з вікна своєї бібліотеки Понтифік помолився разом з десятками тисяч прочан і римлян, що переповнили площу перед базилікою Святого Петра, Марійську молитву «Ангел Господній». Після проказування молитви Папа окремо привітав усіх християн, які святкують Різдво за юліанським календарем: «Сьогодні висловлюємо духовну близькість братам і сестрам християнського Сходу, католикам і православним, численні з яких завтра святкуватимуть Господнє Різдво. Висловлюємо їм наші побажання миру й добра».

З ініціативи мирянського товариства «Апостольство молитви», починаючи із січня 2016 року Папа Римський Франциск додатково, через відео послання, коментуватиме свої молитовні намірення. Перше таке послання вийшло 6 січня.

Діла милосердя лежать у серці нашої віри в Бога. На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час першої в цьому році Святої Літургії за участю груп вірних, яку він очолив 7 січня. Коментуючи читання з першого Послання святого Апостола Івана, який закликав вірних «перебувати у Господі», він зазначив, що слід остерігатися всього того, що віддаляє нас від Бога, Який воплотився задля нас.

У п’ятницю, 8 січня, Святіший Отець відслужив ранкову Літургію в каплиці «Дому св. Марти». У проповіді папа наголосив, що Бог завжди випереджує нас Своєю любов’ю і завжди нас любить, не зважаючи на те, наскільки грішними ми є. Любов, як зазначив Святіший Отець, сама в собі є чимось прекрасним, але це слово кожен може розуміти по-своєму, а щира любов «скріплюється та зростає через жертвування свого життя». «Коли маємо у серці щось такого, за що хочемо попросити прощення у Господа Бога, то Він вже чекає на нас, аби уділити це прощення, – наголосив проповідник. – Цей Рік Милосердя якоюсь мірою є саме цим: пригадкою про те, що Господь чекає нас, очікує на кожного з нас. Чому? Щоби нас обійняти. Нічого більше… Щоб сказати: сину, доню, я тебе люблю»,- сказав Понтифік.

«Віра – це найкраща спадщина, яку ви можете залишити своїм дітям», – наголосив Папа Франциск під час короткої проповіді, яку він виголосив 10 січня 2016 р. на Святій Месі, під час якої уділив Святу Тайну Хрещення 26 немовлятам, які прийшли на світ в родинах ватиканських працівників.