Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.03 – 10.03.)
  • Пон, 11/03/2013 - 21:21

Пригадуємо, що у Ватикані триває період sedevacante. Беззаперечно, минулого тижня головною темою обговорень як у Ватикані так і в цілому католицькому світі було обрання нового Папи. Французькі кардинали висловили свої думки щодо того, яким повинен бути наступний Понтифік. Для наступника св. Петра уже готова сутана і вирішено, де він житиме в перший тиждень свого понтифікату. У вівторок 5 березня Сикстинську капелу почали готувати до Конклаву. У ній вже встановили дві залізні печі з пристосованими до них мідними димарями. З ініціативи Прес-служби Святого Престолу для прибулих з усіх куточків світу журналістів, створено спеціальний медіа-центр. Протягом тижня відбувся ряд зібрань Колегії кардиналів у приготуванні до Конклаву. У п’ятницю, 8 березня, о. Федеріко Ломбарді повідомив, що Конклав розпочнеться у вівторок 12 березня. згідно правил голосування 12 березня ввечері двері Сикстинської капели будуть зачинені аж до обрання нового Папи. Більше цікавої інформації щодо відставки Святішого Отця Бенедикта XVI та обрання його наступника читайте тут.

Понеділок. Нещодавно відбулась зустріч Християнського Союзу Підприємців та Управлінців. У ній взяв участь кардинала Антоніо Марія Вельйо, дотеперішнього Президента Папської Ради в справах душпастирства мігрантів та подорожуючих. Зустрічаючись з католицькими підприємцями та менеджерами, представник Апостольської Столиці заторкнув питання мігрантських потоків у глобалізованому світі, вказуючи на необхідність приймати мігрантів, особливо тих, які зазнають труднощів, з якомога більшими щирістю та братерством.

Вівторок. У вівторок кардинали-виборці надіслали Святішому Отцеві Бенедикту XVI телеграму, у якій засвідчили вдячність за його понтифікат та ввірили себе і цілу Церкву його молитвам.

Середа. З ініціативи кардиналів, зібраних у Ватикані, у середу 6 березня в базиліці святого Петра у Ватикані відбулась спільна молитовна година. Вона розпочалась проказуванням славних таїнств вервиці. Потім для адорації були виставлені Найсвятіші Тайни, а кардинал Анджело Комастрі, архипресвітер ватиканської базиліки, очолив відправу вечірні та уділив благословення.

Четвер. У четвер зранку працівники Ватиканських садів видалили із газону зображення папського гербу Бенедикта XVI. Також, готуючись до майбутнього конклаву, вікна, що ведуть до Сікстинської капели, затемнили, щоб забезпечити традицію повної таємниці.

«У цей особливо важливий момент Держсекретаріат приєднується до всієї Церкви в молитві за майбутнього Понтифіка», – це перше твіт-повідомлення на акаунті Держсекретаріату Святого Престолу @terzaloggia.

Під час понтифікату Бенедикта XVI ватиканська дипломатія працювала в кількох основних напрямах: захист життя, захист релігійної свободи, виховання до миру і милосердя, захист найслабших верст населення. Про це розповів учасникам Міжнародної конференції «Віра і дипломатія. Міжнародні взаємини Святого Престолу в сучасності», яка відбувається в Мілані, Архиєпископ Домінік Мамберті, секретар Апостольської Столиці у справах взаємин з державами. Архиєпископ зазначив, що пріоритетними напрямками роботи ватиканської дипломатії є також: боротьба з корупцією, криміналом, виробництвом і обігом наркотиків, а також уникнення розділення і напруженості, що є небезпекою для суспільства в його розвитку і мирному співіснуванні.

П’ятниця. О. Федеріко Ломбарді, глава Прес-служби Святого Престолу, нагадав, що період sede vacante регулюють три окремих документи, які повністю відрізняються один від одного: Апостольська конституція «Universi Dominici Gregis», останнє «Motu proprio» Бенедикта ХVI і Кодекс канонічного права.

Субота. Персні Рибака та печатки, що належали Бенедикту XVI, знищили. Про це повідомив о. Федеріко Ломбарді 9 березня. Він уточнив, що Перстень Рибака традиційно існує у двох формах – перший Папа завжди носить на пальці, а другий зроблений таким чином, щоб його можна було використовувати як печатку.

Неділя. Для забезпечення секретності виборів у Сикстинській капелі, де відбуватиметься конклав, і Домі св. Марти, місці проживання кардиналів-виборців, буде вжито заходів особливого контролю. Для цього застосують металодетектори і спеціальну систему, котра перешкоджатиме будь-яким видам електронної комунікації. У той час, як в Синодальній залі, де відбуваються загальні конгрегації, кардинали користуються електронними пультами для голосування, в Сикстинській капелі в їхньому розпорядженні залишаться тільки папір і ручки.

Як повідомив ватиканський нумізматично-філателістичний відділ, в кінці травня надійдуть у продаж колекційні монети історичного періоду sede vacante.

Радимо ознайомитись:

Бенедикт XVI – Папа, який стояв на боці мігрантів.

Історія понтифікатів: 263 Папи і 265 понтифікатів.

Бенедикт XVI і молитва, «мистецтво», що відкриває перед Богом людське серце.

Підсумки п’ятого загального зібрання Колегії Кардиналів.

Підсумки восьмого і дев’ятого загального зібрання Колегії Кардиналів.

Огляд загальних аудієнцій, проведених Папою Бенедиктом XVI.

Сім’я, шлях Церкви, осередок вчення Папи Бенедикта XVI (частина 1).

Сім’я, шлях Церкви, осередок вчення Папи Бенедикта XVI (частина 2).