Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.09– 10.09)
  • Пон, 11/09/2017 - 23:09

Свідчити милосердя, виходячи із замкненості у собі, втікаючи від самодостатності та нарцисизму. Таким було одне з побажань, з яким Папа Франциск, промовляючи експромтом, звернувся до членів католицької спільноти «Шалом», приймаючи її членів у понеділок, 4 вересня, в залі Павла VI у Ватикані.

У вівторок, в день літургійного спомину святої Терези з Калькутти та 20-ту річницю смерті засновниці Згромадження Місіонерок Милосердя – св Матері Терези, Святіший Отець Франциск звернувся до користувачів соціальної мережі Twitter ізі закликом: «Як Мати Тереза, відкриваймо горизонти радості й надії для значної частини людства, що зневірилася та потребує зрозуміння та ніжності».

У середу, 6 вересня, Папа Франциск вирушив у свою ХХ Апостольську подорож, цього разу до Колумбії. При трапі літака Святішого Отця зустрів Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос Кальдерон з дружиною та Апостольський Нунцій Етторе Балестреро. 

7 вересня вранці Понтифік прибув до президентського палацу, де зустрівся з представниками влади, дипломатичного корпусу й громадянського суспільства Колумбії та здійснив візит ввічливості до Глави Держави. Промовляючи до присутніх, Святіший Отець зазначив, що йдучи слідами своїх попередників блаженного Павла VI та святого Івана Павла ІІ, також і він прагне «розділити з братами й сестрами колумбійцями дар віри, яка сильно вкорінена на цих землях, та надію, яка пульсує в серцях усіх». 

«Наказ закинути сіті не скерований лише до Симона Петра; йому випало відчалити на глибінь, подібно, як і тим, які на вашій батьківщині першими розпізнали те, що є найневідкладнішим, які започаткували ініціативи миру й життя. Закинути сіті включає відповідальність», – наголосив Святіший Отець у своїй проповіді під час Святої Літургії, яку він очолив у четвер, 7 вересня., в парку ім. Сімона Болівара в столиці Колумбії місті Боготі, що була останньою подією другого дня його Апостольської подорожі до цієї країни. Разом з Наступником святого Петра молилися 1 мільйон 100 тисяч вірних.

У молоді – необхідний потенціал для відновлення країни. На цьому наголосив Папа Франциск, промовляючи у четвер з балкону архиєпископського палацу Боґоти до вірних, що зібралися на площі перед ним. В основному, це були понад два десятки молодих людей з усієї країни. Привітавшись із усіма побажанням миру, що є «вітанням Ісуса»: «Мир вам!», – Святіший Отець зазначив, що прибув, «як паломник миру і надії», бажаючи прожити ці хвилини зустрічі «з радістю» та вдячністю Богові. «Ваша молодість, – вів далі він, – вчиняє вас здатними до чогось дуже важкого в житті: прощати». За його словами, цим вони можуть допомогти залишити позаду давні образи та споглядати вперед без перешкоди ненависті. «І саме тому, перед вами, молодими, стоїть величезний виклик допомогти нам оздоровити наше серце; набратися від вас молодіжної надії, що завжди готова дати іншим другий шанс», – сказав Святіший Отець, побажавши: «Нехай же ваші прагнення і проекти додадуть Колумбії кисню та наповнять її здоровими утопіями».

Біль, зворушення, молитва та надія. Все це було присутнім під час великої молитовної зустрічі в наміренні національного примирення, яка під проводом Папи Франциска відбулася 8 вересня в колумбійському місті Вільявісенсіо. Це була довгоочікувана подія для народу, що вже понад півстоліття страждає від війни, але тепер, як зауважив Папа, робить перший крок в напрямку миру.

Примирення – це не абстрактне слово. Воно означає відчинити двері всім і кожному, хто пережив трагічну дійсність конфлікту, бо коли постраждалі перемагають зрозумілу спокусу помсти, стають найвірогіднішими будівничими миру. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи у п’ятницю, під час Святої Літургії в місті Вільявісенсіо в центральній Колумбії, у свято Народження Пречистої Діви Марії за новим календарним стилем.

Бачити страждання дітей викликає біль, і ми не можемо миритися з тим, аби їх позбавлювано права прожити своє дитинство в спокої та радості. На цьому наголосив Папа Франциск, відвідуючи у суботу «Дім святого Йосифа» – осередок Медельїнської архидієцезії, що надає допомогу дітям-сиротам, тим, які походять із складних життєвих обставин та стали жертвами насильства. Приблизно 300 дітей, разом з персоналом і волонтерами, вітали особливого гостя.

Три наставлення, які повинні формувати у своєму житті Христові учні, а ними є шукати суттєве, оновлюватися та залучатися, стали темою проповіді Папи Франциска, яку він виголосив під час Святої Меси в колумбійському місті Медельїні 9 вересня. Богослуження відбулося на території одного з найдавніших аеропортів країни, куди Святіший Отець прибув із годинним запізненням.

Останньою подією перебування Папи Франциска в Колумбійському місті Медельїн, яке він відвідував під час четвертого дня своєї Апостольської подорожі до Колумбії, була зустріч зі священиками, богопосвяченими особами, семінаристами та їхніми родинами, що відбулася у концертному комплексі «La Macarena». Після свідчень священика, затворницької монахині та родини, прозвучало читання з Євангелії від святого Івана, яке й стало відправною точкою для роздумів Святішого Отця. Коментуючи слова Ісуса про те, що Він є виноградною лозою, а учні – гілками, Папа наголосив, що справжнє покликання полягає в тому, щоб перебувати в єдності з Христом.

У суботу, 9 вересня 2017 р., у Ватикані оприлюднено Апостольський Лист у формі Motu Proprio «Magnum principium», підписаний 3 вересня цього року, яким Святіший Отець Франциск вносить зміни до кан. 838 §§ 2 -3 Кодексу Канонічного Права, яким керується Римо-Католицька Церква.

«З цього місця прагну запевнити в тому, що молюся за кожну країну Латинської Америки, а особливо, за сусідню Венесуелу», – сказав Папа Франциск після проказування молитви «Ангел Господній», яке він очолив у неділю, 10 вересня. Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець звернув увагу на те, як Господь особливо віддає перевагу слабким і смиренним, як це трапилося з Марією Рамос, жінкою, що віднайшла образ Богородиці з Чіеінкіра, а також вказав на постать святого Педро Клавера, який засвідчив, що «любов долає межі всіх мов».

Якщо Колумбія хоче стабільного та тривалого миру, то повинна невідкладно зробити крок в напрямку «спільного добра, чесності, справедливості, пошани людської природи та її вимог». Про це Папа Франциск пригадав у проповіді, виголошеній у неділю, під час заключної Святої Меси його ХХ Апостольської подорожі, відслуженої в портовій зоні північноколумбійського міста Картахени. Промовляючи до півмільйона вірних, що зібралися на Євхаристійну молитву, Святіший Отець закликав «зробити перший крок», як заохочує гасло його візиту, виходячи «назустріч ближнім та Христові», відмовляючись «від претензії на те, щоб отримати прощення, не прощаючи, бути любленими, не люблячи». Бо лише «розв’язавши вузли насильства» вдасться розпутати «складний моток протистоянь». «Це були насичені та прекрасні дні, під час яких я мав змогу зустріти чимало людей та пізнати різні дійсності, що зворушили моє серце. Ви завдали мені багато добра!» – сказав Папа Франциск наприкінці Святої Меси.

Благородним народом, що не боїться висловитися і показати те, що відчуває назвав Папа Франциск колумбійців, спілкуючись із журналістами під час перельоту з Картахени до Риму. Цим ствердженням, не чекаючи на запитання, Святіший Отець розпочав традиційну прес-конференцію на борту літака, під час якої заторкнуто різні теми, відповідно до ситуації у світі та зацікавлення журналістів.

Шлях миру і діалогу «актуальний і необхідний», адже «конфлікти, поширення насильства, тероризм і війни несуть сьогодні загрозу мільйонам людей, топчуть священний вимір людського життя та вчиняють всіх слабкими й уразливими», – читаємо у посланні, яке Папа Франциск надіслав учасникам міжнародної міжрелігійної зустрічі «Дороги миру», організованої Спільнотою святого Еґідія в німецьких Мюнстері та Оснабрюку. Вона триватиме від 10 до 12 вересня.