Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (04.11 – 10.11)
  • Втр, 12/11/2013 - 23:57

Понеділок. У понеділок, 4 листопада, Наступник св Петра відслужив заупокійну Святу Месу за кардиналів, архиєпископів та єпископів, які померли протягом року. Коментуючи під час проповіді слова св Павла з Послання до Римлян, Папа зазначив, що апостол представляє Божу любов, як найглибший і непохитний мотив християнської надії та довіри. Дорозі віри можуть загрожувати різні ворожі сили, але навіть якщо «все наше життя оточене загрозами, ніщо ніколи не зможе відокремити нас від любові, яку сам Христос заслужив для нас, повністю віддаючи Себе самого». Перед обличчям «внутрішньої єдності любові між Ісусом та тим, хто Його приймає у вірі» залишаються безсилими «демонські сили, ворожі людині».

Вівторок. Не задовольнятися перебуванням у «списку християн», але повністю приймати участь у святі, на яке запрошує Бог, закликав 5 листопада Папа Франциск під час ранкової Євхаристії. Папа підкреслив, що на Боже святкування запрошений кожен - це запрошення безумовне і стосується всіх – «і добрих і злих». «Християнин - це той, хто запрошений», - наголосив Папа і додав, що, якщо ми не усвідомлюємо цього - не розуміємо, що означає бути учнем Христа. Говорячи про людей, які знаходили причини, щоб не приходити на свято, Папа зазначив, що вони представляють образ християн, які задовольняються перебуванням у списку запрошених. Але «бути у списку», на думку Понтифіка, не достатньо для спасіння. Франциск закликав просити Бога про розуміння, наскільки чудово бути запрошеним на свято Господа, наскільки чудово розділити з іншими власні здібності, і наскільки погано «грати між «так» і «ні»: говорити «так», але задовольнятися лише включенням до списку християн.

Середа. 6 листопада перед початком загальної аудієнції на площі св. Петра Папа Франциск запалив факел 26-ї Всесвітньої зимової Універсіади, яка відбуватиметься в італійському регіоні Трентіно з 11 до 21 грудня. Після церемонії факел вирушив у подорож найбільшими університетськими центрами Європи.

На загальній аудієнції минулої середи Святіший Отець говорив про «спільність у святих речах», в духовних благах, особливу увагу звернувши на спільність святих таїнств, харизм і спілкування любові. Таїнства виражають і втілюють правдиву і глибоку спільність між нами, оскільки в них ми зустрічаємо Христа Спасителя, а через Нього – наших братів у вірі. Святий Дух уділяє вірним чисельні дари і духовні ласки. Це, скажімо так, «фантастичне» багатство дарів Святого Духа має будувати Церкву. Погани, які бачили перших християн, дивувалися: як же вони люблять один одного! Між ними немає ненависті. Вони не пліткують один про одного. Це любов Бога, яку в наші серця вливає Святий Дух. Харизми є важливими в житті християнської спільноти, але вони завжди є засобами для зросту в любові, яку св. Павло розміщає вище від харизм. На завершення Святіший Отець попросив помолитись «Богородице Діво» за маленьку важкохвору дівчинку.

Четвер. Божою радістю є віднайти загублену овечку, тому що Господь «відчуває слабкість любові» до тих, які загублені. Таку думку Понтифік висловив у четвер під час ранкової Святої Меси. «Чотири рази у цьому короткому уривкові (про загублену вівцю) вживається слова радість чи веселість» – зауважив Папа, пояснюючи, що Ісус немовби каже фарисеям: «Ви обурюєтеся цим, але мій Отець радіє». «Божа радість не полягає у смерті грішника, ні, його життя є радістю. Як же далекими були всі ті люди, які нарікали на Ісуса, як далекими від Божого серця вони були! Вони не знали Бога. Вважали, що бути релігійними, думали, що бути добрими людьми означає ніколи не оступитися, бути вихованими, і неодноразово, вдавати вихованість, чи не так?», – зауважив Святіший Отець, вказуючи на те, що саме в цьому і полягає лицемірство шемрання. Натомість, радістю Бога Отця є любов.

Апостольський нунцієм у Гвінеї, що в Західній Африці, Папа призначив Архиєпископа Санто Гангемі. Цей італійський єрарх раніше виконував цю ж функцію у двох країнах Океанії, а саме – у Папуа-Новій Гвінеї та на Соломонових островах.

Завжди дбайте про служіння людині, особливо – найвідкиненішим. Таке побажання знаходимо у посланні Папи Франциска, надісланому французьким єпископам з нагоди осіннього пленарного засідання Єпископської Конференції Франції. Святіший Отець заохочує єрархів дбати про формування майбутніх священиків, щоб вони були глибоко закоріненими у Христі та близькими до людей.

П’ятниця. Вранці, 8 листопада, коментуючи євангельську притчу про нечесного управителя у проповіді під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти», Папа Франциск закликав молитися за дітей, які отримують від батьків так би мовити «нечистий хліб», який є плодом корупції. Звичка хабарництва є світською звичкою та дуже-дуже грішною. Ця звичка не походить від Бога, бо Він наказав нам приносити до домівки хліб, зароблений чесною працею! Підсумовуючи, Папа Франциск запросив слухачів до молитви за «дітей і підлітків, які отримують від батьків нечистий хліб», бо вони також голодні, «прагнуть гідності». Молитися за те, щоб «Господь навернув серця поклонників ідола хабара», щоб вони зрозуміли, що «гідність походить з чесної праці».

Прикладом для тих, хто служить правосуддю у Церкві повинен бути образ Доброго Пастиря. На це звернув увагу Папа Франциск, приймаючи 8 листопада учасників пленарної асамблеї Верховного Трибуналу Апостольської Сигнатури. За словами Наступника святого Петра, той, хто здійснює правосуддя у Церкві не може чинити це байдуже, з наставленням бюрократа, особливо тоді, коли йдеться про делікатні аспекти.

Цього ж дня Святіший Отець прийняв на аудієнції Президента Республіки Коста-Ріка Лауру Чінчілья Міранду. В ході переговорів була відзначена важливість співпраці між Церквою і державою  Коста-Ріка у вирішенні соціальних проблем і питань, пов'язаних із захистом життя і охороною навколишнього середовища.

Уродженець Ломбардії, 54-річний о. монсеньйор Паоло Лука Браіда відповідатиме за підготовку текстів папських проповідей, – повідомив відомий італійський ватиканіст Андреа Торніеллі. Він змінить на цій посаді Архиєпископа Джампьєро Глодера – нового ректора Папської Церковної Академії.

Субота. На 9 листопада припав літургійний спомин посвячення Папської Латеранської базиліки. З цієї нагоди Святіший Отець виголосив коротку проповідь, зазначаючи, що це свято є святом міста Риму, Церкви Риму та Вселенської Церкви. На основі біблійних читань Папа Франциск запропонував «три образи», які говорять нам про Церкву. З книги пророка Єзекеїла та 45-го Псалма постає образ ріки, яка випливає із Храму та веселить Боже місто. Це – символ Господньої благодаті, яка підтримує та живить життя Церкви. У другому читанні святий Павло в Посланні до Коринтян говорить про скелю, якою є Ісус Христос – основа, на якій споруджена Церква. вангельський уривок, який розповідає про очищення Єрусалимського храму, пригадав про реформи Церкви, адже членами Церкви є люди, які схильні до гріха, а тому потребують навернення.

9 листопада Понтифік зустрівся з членами, волонтерами та підопічними Італійського національного союзу перевезення хворих до Люрду та міжнародних святинь (UNITALSI), який діє вже протягом 110 років. На думку Папи, допомога з боку подібних асоціацій є справжнім проголошенням «Євангелія благодійності». Хворі – це не просто об'єкт солідарності та благодійності, але учасники життя та місії Церкви, звернув увагу Папа Франциск.

Неділя. У неділю, 10 листопада, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа говорив про воскресіння. «Остаточним зв’язком, головним заповітом є заповіт з Ісусом: Він Сам є Заповіт, Він Сам є Життя і Воскресіння, бо Своєю розп’ятою любов’ю Він переміг смерть. Бог в Ісусі дарує нам вічне життя, дарує його усім, і всі завдяки Йому мають надію на ще реальніше життя, ніж це. Життя, яке готує для нас Бог, не просто краще і красивіше, ніж нинішнє: вона перевищує нашу уяву, тому що Бог дивує нас постійно Своєю любов’ю і ласкою», - зазначив Папа.

 

Радимо ознайомитись:

Іван Павло ІІ: Європа в контексті інших континентів

Що кардинал Берґольйо говорив перед конклавом?

Анкета Франциска та Що далі з анкетою Франциска?