Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (05.05 - 11.05)
  • Втр, 13/05/2014 - 12:40

Замислитися над тим, чи слідуємо за Христом з любові, чи може – з корисливих мотивів, заохотив вірних Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти» у понеділок, 5 травня 2014 року. Спонукою для цих роздумів став євангельський уривок, в якому розповідається, як Ісус докоряє слухачам за те, що вони пішли за Ним лише тому, що споживали хліби та рибу, які в чудесний спосіб Він помножив. Святіший Отець зауважив, що оскільки «всі ми є грішниками», то завжди існує щось такого, над чим потрібно працювати, «щоб іти за Ісусом з любові». Папа закликав просити у Господа благодаті, щоб дав нам Святого Духа, щоб ми йшли за Ним з чесним наміром: шукаючи лише Його. Без марнославства, властолюбства та грошолюбства.

Цього ж дня папа Франциск прийняв на аудієнції новобранців Папської швейцарської гвардії і членів їх сімей з нагоди урочистої присяги на вірність Святішому Отцю. Звертаючись до гвардійців папа підкреслив, що змінюються соціальний і церковний контекст, але серце людини, її здатність бути вірним і хоробрим залишилися завжди тими самим. Біля папи гвардійці, через своє "своєрідне служіння, покликані давати спокійне і радісне християнське свідчення тим, хто прибуває до Ватикану", - зазначив Понтифік.

5 травня 2014 р Папа Франциск прийняв на аудієнції в рамках візиту "ad limina Apostolorum"  єпископів з африканської Бурунді. Він закликав бурундійських єпископів настирливо впроваджувати Євангеліє - єдине, що може надихнути людей до братньої любові і прощення. Крім того Церква, на його думку, повинна робити все можливе в соціальній і політичній сферах, щоб сприяти примиренню. У посланні, яке передав єрархам, Святіший Отець звернув особливу увагу на виховання кандидатів у священики. "Якщо війна вчила ненавидіти, то мир може повернутися тільки, якщо хтось почне сіяти братство".

Християнин, який не дає свідчення, стає безплідним. На це, коментуючи біблійну розповідь про мучеництво святого Стефана, звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси у вівторок, 6 травня 2014 року. Він зазначив, що Церква не є «школою релігії», але Божим людом, який йде за Ісусом. «Martirio-мучеництво, – пояснив Папа, – це грецьке слово, яке означає свідчення. Такими чином, можемо сказати, що дорога християнина веде слідами цього свідчення, слідами Ісуса, щоб свідчити про Нього, і нерідко це свідчення закінчується жертвуванням власного життя.» Папа зауважив, що святий Стефан був сповнений Святим Духом, тому що «без присутності в нас Святого Духа неможливо давати свідчення». У цьому контексті Святіший Отець заохотив, щоб у важкі хвилини, коли треба приймати рішення, молитися до Святого Духа.

У середу 7 травня 2014р під час генеральної аудієнції на площі Святого Петра папа Франциск говорив про дар ради, його значення у духовному розвитку. Зокрема він зазначив, що Святий Дух, коли Його приймаємо в наших серцях робить нас вразливими на Свій голос і скеровує наші думки, почуття і наміри згідно Божого Серця. Святий Дух робить нас здатними зробити конкретний вибір у єдності з Богом, згідно логіки Ісуса і його Євангелія. Як і всі інші дари Святого Духа дар ради є скарбом цілої спільноти Церкви. Папа зазначив що Господь промовляє не лише у тиші серця, також через голос і свідчення наших братів і тому великим даром є можливість зустріти людей віри, які допомагають просвітити наші серця і розпізнати волю Бога в особливо важких і важливих моментах нашого життя.

«Люди покликані у Церкві до звершення таїнств повинні залишити місце для Божої благодаті і не ставити перешкод «бюрократичного» характеру», – наголосив Папа під час ранкової Святої Меси у каплиці дому св. Марти у четвер 8 травня 2014 р. Він зазначив, що євангелізує Господь і застеріг від надмірної бюрократії в Церкві, яка може іноді ускладнювати доступ людей до Бога. Текстом для розважання став приклад служіння апостола Филипа (Ді 8, 26-40). Папа розкрив три характерні риси християнина, котрі можна побачити в його постаті: послух Святому Духові, діалог і довіра Божій благодаті.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв на аудієнції Верховного Патріарха і Католикоса всіх вірмен Гарегіна II, який перебував з візитом в Римі. Після приватної зустрічі Святіший Отець звернувся до єрарха з промовою. Франциск подякував Гарегіну II за його діяльність на благо розвитку екуменічного діалогу і закликав підтримувати один одного молитовно. Після зустрічі її учасники попрямували до каплиці "Redemptoris Mater", розташованої в Апостольському палаці, на спільну молитву.

У п’ятницю, 9 травня 2014 р. Папа Франциск прийняв Генерального Секретаря ООН та виконавчих директорів агентств та програм ООН. Святіший Отець подякував за зусилля, спрямовані на користь миру та пошани до людської гідності, на захист бідних та найслабших, на користь гармонійного економічного та суспільного розвитку. Святіший Отець зазначив, що економічний та соціальний поступ можна осягнути лише поєднуючи науковий та технологічний потенціал із постійним дбанням про солідарність, супроводжуваним великодушною та безкорисливою щедрістю на всіх рівнях.

Святі не є героями, але грішними людьми, які наслідують Ісуса на шляху покори та хреста і, таким чином, дозволяють Йому їх освячувати. Про це 9 травня 2014 р проповідував Папа Франциск у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». Натхненням до цих роздумів Святішого Отця стало літургійне читання того дня, де розповідалося про апостола Павла, який спершу був запеклим гонителем християн, ворогом первісної християнської громади, а згодом став святим. Вселенський Архиєрей зазначив, що Господь обирає у Церкві деяких осіб, щоб на їхньому прикладі краще показати, що таке святість, щоб вказати, що це Він є Тим, Хто освячує, а не особа освячує саму себе. Не має навчального курсу, по закінченні якого людина стає святою. «Святість є даром Ісуса Христа для Своєї Церкви», – підкреслив Єпископ Риму.

Цього ж дня Святіший Отець Франциск прийняв кардинала Анджело Амато, Префекта Конгрегації в справах святих. Під час цієї аудієнції він затвердив декрети цієї Конгрегації, що стосуються канонізаційних процесів.

Пополудні 10 травня 2014 р. понад 300 000 учнів, вчителів, вихователів, батьків, сімей з усієї Італії зустрілися з Папою Франциском на площі святого Петра у Ватикані. На це свято італійських шкіл, організоване Єпископською Конференцією Італії, зібрались не тільки католицькі, але й приватні та державні школи. Учасники з величезним ентузіазмом зустріли Святішого Отця, який проїхав відкритим «папамобілем», вітаючи та благословляючи присутніх.

Четверта Неділя Пасхи у Церкві латинського обряду називається неділею Доброго Пастиря. З ініціативи Слуги Божого Папи Павла VI, починаючи від 1964 року, в цей день відзначається Всесвітній день молитви за покликання. З цієї нагоди Святіший Отець написав окреме послання, а в неділю, 11 травня 2014 р., очолив Євхаристійне богослуження у Ватиканській базиліці Святого Петра, під час якого уділив пресвітерське рукоположення 13-ом дияконам.

Молитися за те, щоб і в наш час молодь могла почути голос покликання, якому часто загрожує небезпека бути приглушеним іншими голосами, закликав вірних Папа Франциск перед проказуванням молитви «Царице Неба» в неділю, 11 травня 2014 р., промовляючи з вікна робочого кабінету в Апостольському палаці. Коментуючи уривок з Євангелії від святого Івана, в якому Ісус називає Себе «Добрим Пастирем», Наступник святого Петра зауважив, що завдяки цим словам ми можемо зрозуміти, «якого характеру стосунки панували між Ісусом та Його учнями». Він також наголосив, що в наші дні, як і в часах Христа, багато-хто пропонує себе, як «пастиря», але «лише Воскреслий є справжнім пастирем, Який дає життя у повноті».

 

Радимо також прочитати:

Послання папи Франциска на 51 Всесвітній День Молитви за Покликання

Папа підтримав канадський «Марш за життя»

Ватикан закликає британських єпископів публічно захистити життя

Перше засідання Папської комісії з захисту неповнолітніх

Представник України на Національній асамблеї Італійської католицької акції в Римі

Християн Святої Землі об’єднають екуменічні молитви перед візитом Папи Римського

Представники юдаїзму та ісламу в супроводі Папи під час паломництва до Святої Землі

Представлений гімн подорож Папи в Святу Землю

Апостольська Столиця представила близько 1000 книг на міжнародній виставці

Ватиканська обсерваторія проведе курси для молоді

Ватикан співпрацюватиме у міжрелігійних питаннях з Управлінням у справах релігій Туреччини

Захоплення ідеями нью-ейджу ставить монахинь поза Церквою і здоровою християнською вірою