Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (05.09.16 - 11.09.16)
  • Втр, 13/09/2016 - 19:18

У понеділок, 5 вересня 2016 р., на площі Святого Петра у Ватикані, кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Апостольської Столиці, очолив подячну Святу Месу на честь канонізації Матері Терези. В цей день, день річниці її відходу до вічності, припав перший літургійний спомин Матері Терези як святої. Промовляючи до паломників, що зібралися на подячне богослужіння, кардинал зазначив, що свята Тереза з Калькутти добре знала, що «одна з найпронизливіших форм бідності» полягає в думці про те, що тебе ніхто не любить, що є видом бідності, що «зустрічається також і в багатших країнах та родинах, також і серед осіб, що належать до категорій, що мають засоби і можливості». У цьому контексті вона називала «найбіднішими з-поміж убогих» ненароджених дітей, над якими нависла загроза аборту, адже вони «більше від будь-яких інших людей є залежними від любові й опіки матері та захисту з боку суспільства».

6 вересня 2016р в президентському палаці Бангі було підписано Рамкову угоду з питань взаємного інтересу між Апостольським Престолом і Центральноафриканській Республікою.

Намагатися не ставити перешкод для Отчого милосердного діяння та просити дару віри, щоб самим ставати знаками милосердя закликав вірних Папа Франциск під час загальної аудієнції, що відбулася на площі Святого Петра у Ватикані у середу, 7 вересня 2016 року. В основі катехизи була євангельська розповідь про те, як святий Іван Предтеча, перебуваючи у в’язниці, послав учнів до Ісуса, аби запитати Його: «Чи ти той, хто має прийти, чи іншого маємо чекати?». За словами Папи, Бог не послав Свого Сина знищити лихих, але звернутися до них із заохоченням до навернення. Справедливість, яку Предтеча вчинив головною темою свого проповідування, «являється в Ісусі, насамперед, як милосердя». Його сумніви випереджують збентеження, яке буде викликане діями і словами Ісуса, Який саме тому й стверджує: «Щасливий, хто через мене не спотикнеться». «Тому Ісус попереджає про особливу небезпеку: якщо перешкодою для того, щоб увірувати, є, насамперед, Його вчинки милосердя, це означає, що особа має фальшивий образ Месії. Натомість, блаженними є ті, хто перед обличчям жестів і слів Ісуса віддають славу Отцеві, що в небі», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що ця Ісусова пересторога «завжди залишається актуальною».

7-8 вересня 2016 р у Римі проходила Перша зустріч міжнародного симпозіуму «Америка в діалозі – наш спільний дім». У четвер Папа Франциск прийняв учасників симпозіуму. Зустріч була організована «Інститутом міжконфесійного діалогу» з Буенос-Айреса у співпраці з Організацією Американських Держав (ОАД) за підтримки Папської Ради з міжрелігійного діалогу. Приймаючи учасників симпозіуму, Святіший Отець наголосив, що віруючі повинні  захищати життя і сотворений Богом світ. Вони не можуть сидіти, «склавши руки перед обличчям такої великої кількості прав, безкарно знищених». Папа Франциск наголосив, що сьогоднішній світ страждає й потребує нашої допомоги, благає саме про це. Він також згадав людей, які використовують релігію для вчинення злочинів, терористичних актів, поширення страху й насильства. На закінчення Папа Франциск вказав на універсальну цінність милосердя, яке огортає віруючих і невіруючих, адже «Боже милосердя не має меж – ні культури, ні раси, ані мови чи релігії – огортає всіх, що страждають на душі й на тілі».

Просити у Бога мудрості для того, щоб творити мир у щоденних речах, бо саме починаючи з малих щоденних жестів народжується можливість для миру на світовому рівні. Такою була провідна думка проповіді, яку Папа Франциск виголосив під час Святої Меси у четвер, 8 вересня 2016 р., в каплиці «Дому святої Марти», першої, відслуженої в присутності груп вірних після літньої перерви. Коментуючи біблійні читання та літургійні тексти свята Народження Пречистої Діви Марії, Святіший Отець звернув увагу на молитву колекти, «щоб усі могли зростати в єдності та мирі». Зростати, бо, за його словами, мир є даром, «який має перед собою певний шлях», а тому кожен повинен трудитися над тим, щоб його розвивати. Проповідник зазначив, що кожному з нас буде корисним відповісти на запитання: «Яким сьогодні є твоє серце? Чи воно перебуває в мирі?». І перш, ніж говорити про мир, «слід привести до миру своє серце». «В якому стані твоя родина? Вона живе в мирі?» – прозвучало наступне запитання з уст проповідника, адже якщо людина нездана принести мир у свою родину чи спільноту, то «не вистачить говорити про мир у світі».

В четвер 8 вересня цього року Папська швейцарська гвардія відсвяткувала Надзвичайний Ювілей Божого Милосердя в Базиліці св. Петра в Римі. Ювілейні торжества Папської гвардії очолив Держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін.

Цього ж дня Папа Франциск прийняв учасників Міжнародного Конгресу венедиктинських абатів, який зібрав у Римі настоятелів та настоятельок монастирів з усіх кінців світу. Монастирі повинні бути оазами духовності, в яких світ зможе черпати Боже милосердя наголосив у розмові Папа та зазначив, що ця періодична зустріч з метою призадуми над харизмою, отриманою від святого Венедикта, в Році Милосердя набирає особливого значення.

Не зводити євангелізацію до виконування якоїсь функції чи до простої «прогулянки» закликав Папа Франциск вірних, проповідуючи у п’ятницю, 9 вересня 2016 р., під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти». Він наголосив на важливості свідчення в християнському житті, перестерігаючи перед спокусами прозелітизму чи переконування силою слова. У цьому контексті Святіший Отець розповів, як під час обіду з молоддю в Кракові один з юнаків запитав його, що він повинен сказати своєму приятелеві атеїстові, щоби спонукати його до віри: «Це чудове запитання! Всі ми знаємо людей, що віддалилися від Церкви. Що ми повинні говорити їм? Я відповів: “Послухай, остання річ, яку ти повинен робити, – це щось казати. Починай діяти, а він побачить, що ти робиш і запитуватиме тебе, а вже тоді щось кажи”. Євангелізувати означає свідчити: я живу ось так, бо вірю в Ісуса Христа, і викликаю в тебе цікавість: “Чому ти робиш те чи інше?”. Бо вірю в Ісуса Христа і звіщаю Ісуса Христа, не лише словами, бо Його слід звіщати словами, але також своїм життям».

Цього ж дня Святіший Отець прийняв учасників спеціального семінару для нововисвячених єпископів, який цими днями відбувався у Римі з ініціативи Конгрегації Євангелізації народів. Наступник святого Петра закликав єрархів «уважно чувати над тим, аби все те, що здійснюється задля євангелізації та різноманітна душпастирська діяльність», не були «пошкодженими чи змарнованими» існуючими або потенційними поділами. У світлі того, що «чимало мирян» посеред світу, позначеного суперечностями й несправедливістю, «готові шукати Господа й свідчити про Нього», Папа наголосив на обов’язкові єпископа підтримувати всі спроби й зусилля «утримувати живою надію та віру». Важливими помічниками в цьому є священики, тому слід «приділяти належну увагу» приготуванню до служіння в семінаріях, не забуваючи про супровід у постійному формуванні після свячень.

Про Боже милосердя, яке здійснюється у відкупленні, говорив Папа Франциск під час ювілейної загальної аудієнції в суботу, 10 вересня 2016 р., коментуючи уривок з першого Послання святого Петра: «Знайте, що не тлінним золотом чи сріблом ви були вибавлені від вашого життя суєтного, яке ви прийняли від батьків ваших, а дорогоцінною кров'ю Христа, непорочного й чистого ягняти, передбаченого перед заснуванням світу і об'явленого, ради вас, останніми часами. Ви через нього віруєте в Бога, який воскресив його з мертвих і прославив, щоб ваша віра і надія була на Бога» (1,18-21). Святіший Отець наголосив, що «Божа любов є безмежною», і ми можемо завжди відкривати «нові знаки Його уважності щодо нас». Все наше життя хоча й позначене слабкістю гріха, перебуває «під поглядом Бога, Який нас любить». «Скільки ж то сторінок Святого Письма розповідають нам про Божу присутність, близькість та лагідність до кожної людини, особливо – до найменших, убогих, страждаючих! […] Чим більше ми у потребі, тим більше Його погляд, звернений на нас, наповнюється милосердям. Він відчуває милостиве співчуття до нас, оскільки знає наші слабкості», – сказав Папа.

«Немає жодної назавжди втраченої людини, тому що Господь не перестає бажати нашого добра, навіть якщо ми грішимо». Думками про це Папа Франциск поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» з вірними, які численно зібрались на площі святого Петра у Ватикані у неділю, 11 вересня 2016 року. Святіший Отець коментував притчі про загублену вівцю, віднайдену драхму та блудного сина. Всі вони показують, ставлення Бога до грішників. Спільним елементом цих трьох притч є радість. За допомогою цих притч Ісус показує нам справжнє обличчя Бога – Батька з відкритими обіймами, Який ставиться до грішників з ніжністю і співчуттям.  Господь з радістю та святом наново приймає в Своєму домі наверненого грішника. Його Святість зазначив, що ці євангельські притчі збуджують в нас велику надію, бо кожна людина, покаявшись, може наново повернутись в обійми Небесного Отця. Після молитви «Ангел Господній» Папа Франциск повідомив, що від неділі 11 вересня 2016 року як блаженний вшановується католицькою Церквою о. Владислав Буковинський – апостол Казахстану та в’язень радянських таборів.

 Радимо також прочитати:

Відеопрезентація молитовного намірення на вересень Папи Франциска

Програма Папських богослужень на вересень-листопад 2016

Програма Апостольської подорожі Папи Франциска до Швеції

«Усі ми – брати». Девіз і логотип апостольської поїздки Папи Франциска до Азербайджану

Педіатри підтримують Папу Франциска в критиці гендерної теорії

Технічний Комітет оприлюднив реєстраційні форми та рекомендації для подання на отримання допомоги

Мати Тереза Калькуттська і Папи  Римські

Цікаві моменти з канонізації Матері Терези (фотозвіт)

Кардинал Ґерхард Людвіґ Мюллер попереджає про негативні тенденції у середовищі німецького католицького єпископату