Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (06.01 – 12.01)
  • Срд, 15/01/2014 - 00:59

Понеділок. Шукати Божого світла за допомогою «наших малих світел» та не задовольнятися посереднім життям закликав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси з нагоди урочистості Богоявлення Господнього. Це свято спогадує подію поклоніння волхвів новонародженому Христові, які прийшли до Нього, ведені сяйвом зорі. Це, за словами Святішого Отця, світло, за яким слід витривало іти, аж до відкриття найбільшого, непереможного світла, яке змінює життя. Але за Епіфанією може приховуватися темрява, настільки підступна, яка, перевдягаючись у світло, замишляє змову для захисту власних привілеїв, адже у цих подіях бачимо не тільки зорю, але й Ірода. Та хоч «темрява світськості» дещо приховала зорю, однак, віддалившись від цього негативного впливу, волхви віднайшли світло та дорогу до Вифлеєму. «Вони вчать нас, – підсумував Святіший Отець, – не дозволити, щоб нас обдурили ілюзії того, що для світу є великим, мудрим та могутнім. На цьому не треба зупинятися. Необхідно оберігати віру».

У понеділок, 6 січня Святіший Отець Франциск привітав усіх католиків східного обряду з Різдвом. З цієї нагоди Папа очолив урочисту Святу Месу, а опівдні з вікна своєї бібліотеки помолився разом з понад сотнею тисяч прочан та римлян молитву «Ангел Господній».

Вівторок. У вівторок вранці, під час ранкової Літургії, Папа Франциск звернув увагу на те, що християнин вміє чувати у своєму серці, щоб розрізняти, що походить від Бога, а що – від фальшивих пророків. Посилаючись на св. Івана Папа визначив критепій цього розпізнання: «Кожен дух, який визнає Ісуса Христа, Який прийшов у тілі – той від Бога. Кожен дух, який не визнає Ісуса, не є від Бога, це – дух антихриста.» Понтифік закликав кожного замислитися над тим, що діється у наших серцях, про що ми думаємо і чого прагнемо? «Дуже часто, – сказав він, – наше серце є стежкою, якою всі проходять... Отож, треба чувати. Чи завжди я обираю речі, які походять від Бога?»

Середа. З початком нового року Папа Франциск розпочав новий цикл повчань, виголошуваних під час загальних аудієнцій, присвячений Святим Тайнам. Під час першої у 2014 році такої зустрічі з прочанами, яка відбулася 8 січня на площі Святого Петра у Ватикані, він говорив про Святе Таїнство Хрищення. Насамперед, Святіший Отець звернув увагу на те, що Хрищення – це Свята Тайна, на якій ґрунтується наша віра і яка поєднує нас, «як живі члени у Христі та у Церкві», і разом з Миропомазанням (Конфірмацією) та Євхаристією становить так зване «християнське втаємничення». Але може зродитися запитання: «Чи Хрищення насправді є необхідним для того, щоб жити по-християнськи та йти за Ісусом?  Як відповідь на це запитання Папа навів слова св. Павла: «Чи ж ви не знаєте, що всі ми, що в Христа Ісуса охристилися, у смерть його христилися? Ми поховані з ним через хрищення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям». Також Папа знову заохотив вірних пригадати дату свого Хрищення, щоб зберігати пам'ять про те, що Господь вчинив у нас.

Четвер. Характеристикою християнської любові завжди має бути конкретність, тобто, вона повинна проявлятись у ділах, а не лише словесно; ця любов окреслюється більшим бажанням давати, ніж отримувати. Про це пригадав Папа Франциск у своїй проповіді під час Святої Меси 9 січня у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти». Святіший Отець наголосив, що, або любов є безкорисливою і турботливою, яка закочує рукави і виходить на допомогу бідним та потребуючим, віддає перевагу тому, щоб давати, а не отримувати, або вона жодним чином не стосується християнської любові. 

Папа Франциск опинився в списку 10 найвидатніших осіб минулого року за версією Китайського медіа форуму. Папа зайняв третю позицію в рейтингу і став першим представником світу релігії, який потрапив у цей елітний список китайських ЗМІ.

В контексті різдвяних свят Святіший Отець Франциск провів ряд зустрічей, завданням яких є, серед іншого, обмінятися святковими побажаннями.

П’ятниця. У проповіді, під час ранкової Служби у п’ятницю, Папа запросив роздумати над вірою. Понтифік зазначив, що саме віра є перемогою, яка перемогла світ. «Наша віра може усе! Вона – це перемога!», – наголосив Папа, додаючи, що було б дуже добре, коли б ми часто це собі повторювали, бо багато разів зневірюємося і стаємо християнами, що зазнали поразки. На думку Святішого Отця, сьогодні є чимало таких християн, які не вірять у те, що віра є перемогою, а тому не живуть тією правдивою вірою, що перемагає, а це, у свою чергу, провадить до поразки. Для того, щоб наша віра була переможною ми повинні визнавати Бога і довіряти Йому, зазначив Папа Франциск.

У своєму листі від 10 січня 2014 року на ім’я Предстоятеля УГКЦ Святослава Шевчука Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, зазначив, що, отримавши звістку про ситуацію в Україні, Святіший Отець Франциск через Архиєпископа Пєтро Пароліна, секретаря стану Апостольської Столиці, запевнив український народ у своїй молитовній підтримці. «Папа Франциск запевняє про свої молитви за мир і згоду для улюбленого українського народу», - ідеться зокрема в листі з Ватикану

Субота. Справжній священик, помазаний Богом для Свого люду, перебуває у тісних взаєминах з Ісусом, бо коли їх забракне, то такий служитель перемінюється у єлейного, облесного ідолопоклонника, що має набожність до «божка Нарциса». З такою пересторогою Папа Франциск звернувся до душпастирів з Ґенуезької архидієцезії, що на півночі Італії, які у суботу разом зі своїм архиєпископом кардиналом Анджело Баняско співслужили Святу Месу в каплиці резиденції «Дім святої Марти».

Вранці 11 січня Святіший Отець прийняв на аудієнції Ілеану Арженцін, відому своєю боротьбою за права інвалідів. Депутат італійського парламенту сама належить до осіб з обмеженими можливостями. Головною темою розмови стала необхідність підтримки, яка повинна бути представлена, зокрема, батькам людей з важкими формами інвалідності, які живуть з глибокою стурбованістю у зв'язку з перспективою, яка чекає дітей після їх смерті. Понтифік висловив велику увагу і інтерес до всього, що було сказано італійської активісткою, і запевнив у своїй підтримці ініціатив, що мають на меті допомогу інвалідам та інформування суспільства про проблеми, пов'язані з інвалідністю.

Неділя.. У неділю після урочистості Богоявлення Господнього Церква латинського обряду відзначає свято Господнього Хрищення. Вже стало добрим звичаєм, що того дня Єпископ Риму служить Євхаристійне богослуження у Сикстинській каплиці та уділяє Святе Таїнство Хрищення дітям ватиканських працівників. Не стала винятком неділя 12 січня 2014 р., коли Святіший Отець охристив 32 немовлят. Завжди думайте про те, як передавати віру своїм дітям!» – з таким закликом Папа Франциск звернувся до батьків та хресних батьків, що зібралися у Сикстинській каплиці. «Ви, – звернувся Папа до батьків, – є передавачами віри, ви маєте обов’язок передати віру цим дітям. Найкращою спадщиною, яку ви залишите їм, є віра! Лише це хочу вам сказати. Заберіть сьогодні додому цю думку. Ми повинні бути передавачами віри. Задумуйтеся над цим, завжди думайте про те, як передавати віру дітям!»

У неділю, 12 січня, під час проказування молитви «Ангел Господній», Святіший Отець Франциск оприлюднив імена майбутніх кардиналів. Він сказав: «Як вже було раніше повідомлено, 22 лютого цього року, у свято катедри святого Петра, я з радістю очолю консисторію, під час якої призначу 16 нових кардиналів, які, походячи із 12 країн з різних частин світу, представляють глибокий зв’язок між Церквою Риму та іншими Церквами, розпорошеними у світі». Папа закликав молитися за нових кардиналів, щоб вони, наслідуючи Господа Ісуса Доброго Пастиря, «змогли якомога дієвіше допомагати Єпископові Риму в його служінні Вселенській Церкві».