Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (07.03. - 13.03.)
  • Срд, 16/03/2016 - 08:39

Від вечора 6 березня 2016 року в реколекційному осередку «Дім Божественного Учителя» в місцевості Арріччія поблизу Риму, тривають духовні вправи Папи Франциска та Римської Курії. Духовні конференції, центральною темою яких є «Відверті євангельські питання», для Святішого Отця та його найближчих співробітників виголошує о. Ермес Ронкі, Ордену Слуг Марії. У середу, 9 березня, учасники реколекцій роздумували над Христовими словами, якими було випереджене чудо помноження хлібів; «Скільки маєте хлібів? Підіть і подивіться». Зазначивши, що ніщо так не знеохочує та не ранить вірних, як прив’язаність духовенства до грошей, і ніщо так не ощасливлює, як розділений хліб, проповідник наголосив, що ці Ісусові слова показують нам, як апостоли та їхні послідовники повинні поводитися з майном: прозоро й з готовністю поділитися. Саме чудо помноження хлібів показує нам, що важливою є не кількість хліба, але готовність ним поділитися. «Згідно з таємничим божественним правилом, коли мій хліб стає нашим хлібом, тоді того трохи стає достатньо. (…) Нагодувати всю землю можливо, для цього існує достатньо хліба. Нема необхідності в тому, щоб його помножувати, вистачить розподілити його, починаючи від нас. Не потрібно чудесних помножень, слід побороти Голіафа егоїзму, марнування продуктів та нагромадження благ в руках небагатьох людей», – наголосив проповідник.

12 березня 2016 р. Папа Франциск зустрівся з учасниками формаційного курсу щодо оновлення церковних процесів у справах подружжя, що відбувався цього тижня у Римі і був організований Римською Ротою, одним із трьох найвищих трибуналів Апостольської Столиці. Звертаючись до присутні Святіший Отець заохотив берегти як цінний дар усе те, що вони почерпнули під час лекцій та ніколи не забувати найважливішої церковної норми, якою завжди слід керуватись, – salus animarum (спасіння душ). Церква є Матір’ю і бажає показати усім обличчя Отця, вірного у Своїй любові, милосердного та здатного завжди ще раз наділити нас силою та надією. А говорячи про розлучених, які живуть у новому зв’язку, Папа зазначив, що дуже важливо, щоб такі особи брали участь у церковному житті.

Цього ж дня прес-служба Апостольської Столиці офіційно оголосила про подорож Папи Франциска до Польщі.

Любов – це конкретне і смиренне служіння одні одним, здійснюване не напоказ, але згідно з Христовими словами, що «лівиця не повинна знати, що чинить правиця». На це звернув увагу Папа Франциск під час загальної аудієнції у суботу, 12 березня 2016 року. Тема цієї катехизи була: «Милосердя і служіння», а свої роздуми, у світлі того, що ми наближаємося до Пасхи, «центрального таїнства нашої віри», Наступник святого Петра приготував на основі розповіді святого євангелиста Івана про те, як Ісус, перед тим, як «померти і воскрести за нас», здійснив вмивання ніг - жест, що «закарбувався у пам’яті учнів». За словами Глави Католицької Церкви, вмиваючи апостолам ноги, Ісус хотів «об’явити Божий спосіб діяння щодо нас» й «дати приклад» виконання Його «нової заповіді», яка полягає в тому, щоб «ми любили одні одних так, як Він нас полюбив, тобто, віддаючи за нас життя». Папа підкрестив також, що, вмиваючи учням ноги та заповідаючи їм те саме чинити, Ісус заохотив нас «визнавати свої помилки й молитися одні за одних, щоб уміти прощати зі щирого серця». У цьому контексті він пригадав слова святого Августина, який навчав: «Християнин нехай не гордує чинити те, що чинив Ісус. Бо коли тіло схиляється до стіп ближнього, тоді у серці запалюється, або ж розгоряється, якщо воно вже було, почуття покори. […] Прощаймо одні одним наші помилки й молімося одні за одних за наші провини, й тоді, ми дякою мірою, вмиватимемо одні одним ноги».

Апостольська Столиця висловлює стурбованість зростанням порушень релігійної свободи в багатьох країнах світу. Про це заявив монсеньйор Річард Гіра, представник Апостольського Престолу при Женевському відділенні ООН, під час сесії, присвяченій релігійній свободі і свободі слова. Монсеньйор зазначив, що законодавство деяких країн значно обмежує свободу віросповідання, а з ростом релігійного екстремізму деякі хотіли б викорінити взагалі релігію з сучасного суспільства «за допомогою скальпеля свободи слова».

«Ремісники гуманності, будівничі миру та культури зустрічі», – так Папа Франциск охарактеризував освітян у відеозверненні до учасників четвертого Глобального форуму освіти й навичок, який від 12-13 березня 2016 р. відбувався в місті Дубаї в Об’єднаних Арабських Еміратах. Його тема: «Збільшення колективної відповідальності у загальній освіті», а організатором була «Фундація Varkey», неприбуткова організація з осідком у Лондоні, яка займається покращенням освітніх стандартів для підлітків, які проживають у складних умовах. Під час Форуму відбулося вручення премії «Вчитель 2016 року», яку отримала палестинська вчителька Ханан Аль-Груб. Вирісши у таборі біженців, Ханан створила методологію навчання, яка ґрунтується на грі, щоб допомагати підліткам долати посттравматичний синдром та виховувати їх до творення миру. 

13 березня 2016 року, перед молитвою «Ангел Господній» Папа Франциск прокоментував євангельську розповідь про жінку-перелюбницю, наголосивши, що «Бог ніколи не хоче смерті грішника, але щоб він навернувся і жив». Він підкреслив, що досить Ісусового погляду, повного милосердя й любові, зверненого до жінки-перелюбки, щоб дати відчути кожному грішникові, що він має власну гідність, що він – це не тільки його гріх, що він може змінити своє життя, вийти із своїх рабських прив’язань і піти новим шляхом. «Бог хоче, щоб наша свобода відвернулася від зла до добра, а це можливо з Його милістю», – сказав Святіший Отець і закликав звертатись до заступництва Пресвятої Богородиці, щоб Вона допомогла нам «повністю довіритися Божому милосердю, щоб стати новим творінням». Під час зустрічі волонтери роздали вірним, зібраним на площі святого Петра, 40 тисяч примірників Євангелії Милосердя.

Радимо також прочитати:

Третя річниця обрання Папи Франциска. Як це було?

 О.Федеріко Ломбарді про третій рік понтифікату Папи Франциска

Статистичні дані трьох років понтифікату Папи Франциска

Відеопредставлення молитовного намірення Папи Франциска на березень 2016 року

Сайт Архиєпархії Мехіко-Сіті,  відкидає критику Папи Мексиканської єрархії

У Польщі представлено попередню програму Апостольського візиту Папи Франциска

Папа змінив правила ведення процесів беатифікації та канонізації

Чотири точки Папи Бенедикта XVI про віру і любов в контексті Великого посту

Інтерв’ю о. Рокко Ріццо ректора Колегії ватиканських сповідників про служіння в Році Милосердя