Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (07.07 - 13.07)
  • Втр, 15/07/2014 - 12:24

У понеділок, 7 липня 2014 р., в каплиці ватиканської резиденції «Дім святої Марти», Папа Франциск відслужив Святу Месу разом з шістьма особами, які свого часу постраждали від сексуальних домагань з боку представників духовенства. Після Святої Меси і сніданку, Папа провів з кожним з них окремі приватні розмови. Ця зустріч отримала широкий світовий відгук. В інтерв'ю Ватиканському радіо цю подію прокоментував вікарний єпископ Мальти монс. Чарльз Шиклуна, який під час понтифікату Бенедикта XVI обіймав посаду промотора справедливості в Конгрегації віровчення, безпосередньо займаючись боротьбою проти зловживаннь у цій сфері.

8 липня 2014 р., у ході зустрічі з кардиналом Анджело Амато, префектом Конгрегації з канонізації святих, Понтифік затвердив сім декретів, що стосуються визнання героїзму чеснот кандидатів до беатифікації.

8 липня 2014 Папа Франциск підписав рішення про включення Звичайної секції Адміністрації майна Святого Престолу (APSA) до складу новоствореного Секретаріату з економічних питань. Папа вирішив внести зміни до компетенції Адміністрації майна та обмежити її виключно до завдань попередньо існуючої надзвичайної секції.

8 липня 2014 Інститут релігійних справ,  відомий під назвою "Ватиканський банк"  поінформував  про завершення першого етапу запланованих реформ і зміну порядку роботи. У ході першого етапу були перевірені всі рахунки. Установа також вирішила припинити близько 3 тис. банківських відносин, які не відповідають встановленим критеріям.

9 липня Кардинал Джордж Пелл, голова новоствореного Секретаріату з економічних питань, повідомив про зміни, які торкнуться ватиканських установ. Їх метою є «ліквідація виявлених недоліків і ризиків» і «створення нової платформи для покращення економічного управління у майбутньому».

Знову поставити людину в центрі, щоб не впасти в антропологічний редукціонізм, що перетворює людей похилого віку, дітей та молоде покоління в відходи суспільства. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників міжнародного семінару, присвяченого темі «Загальне благо на шляху до більш інклюзивної економіки». Ця зустріч пройшла 12 липня в Ватикані і була організована Папською радою Справедливість і Мир і Другим відділом Державного секретаріату.

Бог невтомно засіває Своє слово, але чи наше серце готове його приймати? Дати відповідь на це запитання у світлі Христової притчі про сіяча заохотив вірних Папа Франциск, промовляючи до паломників, які опівдні, у неділю, 13 липня 2014 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб проказати Богородичну молитву «Ангел Господній». Святіший Отець коментував євангельський уривок, в якому розповідається про те, як Ісус, проповідувавна березі Галилейського озера, промовляючи до слухачів, Він використовував багато притч, тобто, говорив мовою, «зрозумілою для всіх, користуючись образами, почерпнутими з природи й ситуацій щоденного життя». Однак, як зауважив Святіший Отець на закінчення свого навчанння, не слід забувати, «що ми також є сіячами. Бог, – пояснив він, – завжди засіває добре насіння, а ми можемо себе запитати: яке насіння виходить з нашого серця та наших уст? Наші слова можуть принести багато добра, але також – багато зла, можуть зціляти, а можуть і ранити, можуть підбадьорити, а можуть і пригноблювати». Після проказування молитви «Ангел Господній", беручи до уваги драматичні події у секторі Гази, Папа Франциск звернувся з поновним закликом на захист миру в Святій Землі.

 

Радимо також прочитати:

Папа Франциск у своїй молитовній інтенції на липень закликав до братерства у спорті.

Папа Франциск звернувся зі своїм посланням з нагоди національного свята Венесуели і попросив венесуельського Президента Ніколаса Мадуро стати на шлях взаєморозуміння і примирення.

Послання папської Ради у справах душпастирства мігрантів та подорожуючих на День моря 2014 року.

Представник Святого Престолу: біженці та переселенці є носіями прав і обов’язків, а не лише об’єктом надання допомоги.

Жан-Батіста де Франссю призначено президентом Інституту релігійних справ (IOR).

Ватиканські медіа: від традиційних до найновіших технологій.

Архиєпископ Челлі: новий додаток "The Pope" АРР для Папи.