Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (07.10 – 13.10)
  • Втр, 15/10/2013 - 00:14

Понеділок. Дозволити Господу писати сценарій нашого життя, - закликав Папа Франциск під час ранкової меси в понеділок 7 жовтня в каплиці Дому св. Марти. У своїй проповіді Святіший Отець зупинився на образах Йони і доброго самарянина. Часом трапляється так, зазначив Папа, що християнин, католик, втікає від Бога, в той час як грішник, що вважається далеким від Бога, слухає голос Господа.

7 жовтня 2013 Папа Франциск прийняв на аудієнції в Апостольському палаці короля південноафриканського Королівства Лесото Летсіє III, який потім зустрівся з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне. У ході переговорів було відзначено добрі відносини між Святим Престолом і Королівством Лесото і важливість релігійної свободи для сприяння позитивній співпраці між державою і Церквою. У зв'язку з цим, був високо оцінений пріоритет, який надається монархом і урядом африканської країни розвитку сфери охорони здоров'я та освіти.

 

Вівторок. Папа Франциск присвятить світ Непорочному Серцю Діви Марії. З цієї нагоди у Ватикані буде перебувати скульптура Матері Божої Святого Розарію з каплиці Об’явлень марійного санктуарію у Фатімі. У Ватикані 12-13 жовтня пройдуть Марійні дні з нагоди Року Віри. У неділю, 13 жовтня, в 96-ту річницю фатімських об’явлень, Святіший Отець здійснить Акт присвячення світу Непорочному Серцю Марії. Про це просила 1917 року Матір Божа у Фатімі.

У п’ятницю президент Європейського парламенту Мартін Шульц зустрінеться з Папою на аудієнції.В інтерв'ю німецькій газеті «Die Tagespost» Мартін Шульц заанонсував, що він запросить Папу виступити з промовою в Європейському парламенті в Страсбурзі. Німецький соціал-демократ, сказав, що він хотів би, щоб Папа зміг приїхати до Страсбурга за цієї каденції європарламенту. Наступні парламентські вибори відбудуться у травні 2014 року.

Главу Католицької Церкви, Папу Франциска, важко атакувати безпосередньо, тому його слова перекручують, - пише журналіст Бартош Яловічор в польському виданні "Rzeczpospolitа".За словами журналіста, Франциск є таким же ворогом в очах світових ЗМІ, як і Бенедикт XVI. Однак для боротьби з ним обрано зовсім іншу методу. Оскільки важко представити холоднокровним виродком людину, яка телефонує дівчині, щоб розрадити її в горі, зупиняє папамобіль, щоб благословити хворих паломників чи просто скуштувати мате з рук віруючих, то необхідно підійти з іншої сторони -- перекручувати його слова, роблячи з Глави Церкви зірку поп-культури.

У вівторок 8 жовтня 2013 р., прес-центр Ватикану повідомив, що під час п’ятого засідання ХІІІ Звичайної Загальної Ради при Генеральному Секретаріаті Синоду Єпископів, Папа Франциск призначив наступну ІІІ Загальну Надзвичайну Асамблею Синоду Єпископів, яка відбудеться від 5 до 19 жовтня 2014 року на тему: «Душпастирські виклики сім’ї у контексті євангелізації». Пригадаємо, що до цієї Ради, чергові засідання якої закінчуються 8 жовтня, входить також Глава УГКЦ, Блаженніший Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук.

 

Середа. Триває робота над аргентино-італійсько-іспансько-польським художнім фільмом про дитинство, юність і священиче служіння Хорхе Бергольйо, сьогоднішнього Папи Франциска, повідомило Польське інформаційне агентство. Режисером кінобіографії, робоча назва якої "Історія священика", став Алехандро Агресті з Аргентини. Він в останні роки завоював значну позицію в Сполучених Штатах, в основному через свій фільм "Будинок біля озера" з Сандрою Баллок і Кіану Рівз. Роль Хорхе Бергольйо зіграє 37-річний аргентинський актор Родріго де ла Серна.

Папа Франциск почав другий "раунд" консультацій з керівниками дикастерій Римської курії. 7 жовтня 2013 він прийняв префекта Конгрегації католицької освіти, кардинала Зенона Грохолевського. Після вступу на Престол св. Петра, Папа послідовно зустрівся з керівниками всіх дикастерій і провів з ними індивідуальні бесіди, щоб отримати загальне уявлення про їх діяльність.

«Вірую в єдину, святу, вселенську Церкву…». Сьогодні роздумаємо над такою характерною рисою Церкви як «католицькість». Перш за все: що означає «католицький»? Це слово походить від грецького «kath’olòn», що означає «згідно з цілістю», означає вселенськість. Яким чином ця вселенськість стосується Церкви? В якому значенні говоримо, що Церква є католицькою?

 

П’ятниця. Потрібно постійно остерігатися обману диявола, а наслідуючи Ісуса в боротьбі зі злом, не можна затримуватися «на півдорозі»: у цьому змаганні потрібно бути вірними  істині, - звернув увагу Папа Франциск 11 жовтня під час ранкової Євхаристії у Будинку св. Марти.

Папа Франциск прийняв на аудієнції Головного рабина Риму Ріккардо Ді Сеньї і делегацію рабинів і глав єврейських організацій столиці з нагоди 70-річниці депортації римських євреїв. Вітаючи Святішого Отця, рабин Ді Сеньї зазначив, що ця зустріч є «знаком наступності та новизни»: відносини між християнською та юдейською громадами Риму унікальні, оскільки вони нараховують майже два тисячоліття. «Неможливо ігнорувати, - сказав Ді Сеньї, - цю довгу історію - місцеву, але насичену універсальним значенням» .

Папа Франциск придбав телефонні картки для міжнародного дзвінків для емігрантів з Лампедузи. Дякуючи яким, вони зможуть зв’язатися зі своїми родинами в Африці. Картки будуть роздані емігрантам, які перебувають у пунктах першої допомоги на Лампедузі, - розповів архієпископ Агрідженто Франческо Монтенегро після свого повернення з острова.

 

Субота. У молитві ми повинні бути відважними і усвідомлювати, що справжня благодать, яка нам дається, - це Сам Бог, - заявив Папа Франциск під час Літургії вранці 10 жовтня у каплиці Дому Св. Марти. Темою проповіді став уривок з Євангелія дня, в якому Ісус підкреслює необхідність молитися зі сподіванням і наполегливістю.
Притча про настирливого друга, який отримує те, що хоче, завдяки своїй наполегливості, стала відправною точкою для роздумів Папи Франциска про якість нашої молитви

Продовжувати пошук нових шляхів, щоб бути закваскою Євангелія у світі і силою для духовного оновлення суспільства. З таким закликом Папа Франциск звернувся до членів делегації великої католицької організації "Лицарі Колумба". 10 жовтня 2013 р. Святіший Отець прийняв їх на аудієнції у Клементійському Залі Апостольського палацу.

10 жовтня Папа Франциск прийняв на аудієнції Президента Хорватської Республіки Іво Йосиповича, котрий потім зустрівся з кардиналом Держсекретарем Тарчізіо Бертоне. У ході зустрічі, що відбулась в сердечній атмосфері, йшлося про старовинну католицьку традицію в Хорватії. Було висловлено задоволення розвитком двосторонніх відносин, укріплених нещодавно підписаними угодами, які сприяють співпраці між Церквою і державою на користь загального блага і хорватського суспільства.

«Примножити зусилля для залучення до місіонерської діяльності, щоб євангельське спасаюче послання досягло усіх околиць світу»,- з таким побажанням Папа Франциск звернувся до учасників симпозіуму, організованого з нагоди десятиріччя інформаційного інтернет-агентства «AsiaNews», що діє при Папському товаристві зарубіжних місій.

Серед майоріння десятків тисяч білих хустинок і схвильованих облич паломників у суботу 12 жовтня, о 17-ій годині римського часу, на площй святого Петра у Ватикані Папа Франциск зустрінув справжню статую Фатімської Богородиці, яка пополудні у суботу 12 жовтня була привезена з чудотворного португальського міста Фатіми.Біля стіп статуї Пресвятої Богородиці Святіший Отець поклав золоту вервицю.

Папа Франциск прийняв на аудієнції главу Європарламенту Мартіна  Шульца. У півгодинній розмові йшлося про питання убогості, імміграції, майбутнього молодих людей, які не можуть знайти роботи, а також про місце старших людей у суспільстві. Пан Шульц запросив Папу відвідати Європарламент у Страсбурзі.

Роль жінки і материнства були в центрі промови Святішого Отця до учасників семінару, організованого у Ватикані з нагоди двадцять п'ятої річниці Апостольського листа бл. Івана Павла II "Mulieris dignitatem" − "історичного документу, першого в Папському навчанні, повністю присвяченого темі жінки". 12 жовтня 2013р., звертаючись до присутніх у Клементійському Залі Апостольського палацу, Франциск висловив свою вдячність за увагу до цієї теми. Учасники ватиканського семінару головним чином роздумували над фрагментом Апостольського листа, в якому мова йде про те, що Бог особливим чином довірив людство жінці.

Папа Франциск передав римському відділенню благодійної організації "Caritas" один з мотоциклів "Harley Davidson", який йому надали представники цієї американської мотоциклетної компанії в червні 2013 р. з нагоди 110-ї річниці її заснування. Мотоцикл буде виставлений на аукціон, а гроші, виручені з його продажу, підуть на реставрацію хостелу "Don Luigi di Liegro", який належить римському "Caritas".

 

Неділя. «Співайте Господеві нову пісню, співайте Господеві, уся земле» (Пс. 96, 1), – цими словами 96 Давидового Псалма Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він очолив у неділю, 13 жовтня 2013 року, на площі Святого Петра у Ватикані з нагоди Марійського Дня. Святіший Отець запропонував понад стотисячній громаді вірних, які зібрались на Євхаристійне Богослужіння з Намісником Ісуса Христа, у світлі обраних на цей день літургійних читань, приглянутись постаті Пречистої Діви Марії, а зокрема, призадуматись над трьома дійсностями: Бог нас дивує, Бог хоче від нас вірності, Бог є нашою силою.

 

Радимо ознайомитись:

Кардинал Пасінья про реформу Курії

«Понтифікати Івана Павла ІІ, Бенедикта XVI і Франциска можна охарактеризувати трьома образами: душі, голови і серця», – написав кардинал Тімоті Долан, Архиєписокп Нью-Йорку

«Еудженіо Скальфарі не записав на диктофон і не зробив нотаток у блокноті свого інтерв’ю з Папою Франциском

Австралійський єрарх поділився враженнями від першого дня засідань групи восьми кардиналів.