Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (07.12 – 13.12.15)
  • Пон, 14/12/2015 - 22:18

У вівторок, 8 грудня 2015 р., в урочистість Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, Папа Франциск очолив на площі Святого Петра у Ватикані Євхаристійне богослуження з нагоди відкриття надзвичайного Святого Року Милосердя, під час якого виголосив проповідь.

«Цей надзвичайний Святий Рік також є даром благодаті. Перейти через ці Двері означає відкрити глибину милосердя Отця, Який всіх приймає й особисто виходить назустріч кожному. Це Він нас шукає, Він виходить нам назустріч. Відкиньмо будь-які форми страху чи боязні, бо вони не личать тому, хто є любленим; живімо, радше, радістю зустрічі з благодаттю, яка все перемінює», - сказав Святіший Отець. Святкувати Непорочне Зачаття Пречистої Діви Марії означає «повністю приймати Бога та Його милосердну благодать у своє життя» та «ставати, у свою чергу, творцями милосердя, ступаючи справжнім євангельським шляхом». На це звернув увагу Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній». Наприкінці Євхаристійного богослуження, після святого Причастя, відбувся Чин відкриття Святих Дверей базиліки Святого Петра.

Папа Франциск видав рескрипт, у якому нагадав про скасування всіх існуючих досі норм ведення "подружнього процесу", які суперечать новим - представленим в Апостольських листах "Mitis Iudex Dominus Iesus" і "Mitis et Misericors Iesus", підписані 15 серпня 2015 . Нові норми щодо процедури визнання недійсності шлюбу набули чинності з початком Року Милосердя, 8 грудня 2015

У Ватикан приїде виставка сакрального мистецтва Білорусі. Ідея Ватикансько-білоруського культурного проекту ще розробляється, але відомо, що експонати прибудуть з Національного художнього музею країни, а відкриється вернісаж у лютому-березні. Про це повідомив Архиєпископ Тадеуш Кондрусевич 8 грудня 2015 р. в ході прес-конференції.

У наш час, коли прощення є «рідкісним гостем в середовищах життя людини», посилання на милосердя «стає ще невідкладнішим», і то «на кожному місці: в суспільстві, в інституціях, на роботі і також в родині». На це звернув увагу Папа Франциск у своєму повчанні з нагоди загальної аудієнції у середу, 9 грудня 2015 р., темою якого була відповідь на запитання: «Навіщо потрібен Ювілей Милосердя і що він означає?». Під час цієї зустрічі на площі Святого Петра було виставлено Ярославську чудотворну ікону «Милосердя Двері», яка на бажання Святішого Отця прибула до Ватикану з нагоди відкриття Святого Року. Прибувши на площу Святого Петра, він помолився перед образом та поклав стіп Богородиці білу троянду.

Господь Бог любить те, що ми є малими та незначними, а Його милосердя до людини є безмежним. Такою була провідна думка Папи Франциска у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у четвер, 10 грудня 2015 р. Проповідник наголосив, що милосердя – це, немов, ніжність, батьківські обійми, що потішають та дають впевненість дитині.

У п’ятницю, 11 грудня 2015 р., у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець поблагословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про створення Кам’янець-Подільської єпархії з осідком в м. Хмельницькому, виокремивши її з території Тернопільсько-Зборівської архиєпархії та підпорядкувавши її цьому митрополичому осідкові.

«Господь, твій Бог, посеред тебе […]. Він буде вельми радуватися тобою, він відновить тебе любов'ю своєю. Він буде веселитися тобою під веселі співи», – словами, які старозавітній пророк Софонія скерував до вибраного народу, Папа Франциск розпочав свою проповідь під час Святої Меси, яку він очолив з нагоди празника Ґвадалупської Пречистої Діви Марії, Небесної Покровительки Америки, у ватиканській базиліці Святого Петра в суботу, 12 грудня 2015 р.  Бог, як наголосив Святіший Отець, нас так сильно любить, що радіє та втішається нами. Його любов є безкорисливою та безмежною, не очікуючи нічого взамін. Така любов є найбільш вражаючим атрибутом Всемогутнього Бога, є синтезом, в якому зібрана євангельська Благовість та віра Церкви. За словами Вселенського Архиєрея, жоден гріх не може перекреслити милосердної близькості Ісуса Христа до кожної людини чи перешкодити Його благодаті вчити діло навернення, при умові, що ми цього просимо.

10-12 грудня 2015 у Ватикані пройшло дванадцяте засідання Ради кардиналів з допомоги Святішому Отцеві в управлінні Церквою і підготовці проекту реформи Римської курії, У всіх засіданнях брав участь Святіший Отець. У суботу, 12 грудня 2015 р., Речник Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді, ТІ, провів брифінг для журналістів, акредитованих при Ватиканському прес-центрі, під час якого представив напрацювання Ради Кардиналів.

Дежсекретар Ватикану кардинал П’єтро Пароліні 12 грудня проголосив рескрипт про заснування Папської комісії у справах охорони здоров’я офіційних юридичних осіб в Церкві.

У Ватикані оприлюднено програму Апостольської подорожі до Мексики, запланованої на 12-18 лютого 2016р.

У неділю, 13 грудня 2015 р., у день, коли в усіх куточках світу місцеві єрархи відчиняють Святі Двері у своїх катедральних храмах, також і Святіший Отець Франциск, перед Святою Літургією, звершив Чин відкриття Святих Дверей в катедральному храмі римської дієцезії, тобто у папській базиліці Святого Івана на Латерано. У своїй проповіді Єпископ Риму спершу зупинився над біблійним текстом з книги старозавітнього пророка Софонії, де звучить запрошення до радості, звернене до міста Єрусалиму. Проповідник наголосив, що це запрошення сьогодні скероване до Церкви та до кожного з нас зокрема, а причиною тієї радості є надія на майбутнє, адже Господь відкликав усякий засуд і вирішив оселитися між нами.

Після молитви "Ангел Господній" Папа скерував заклик у зв'язку із завершенням міжнародної Конференції з клімату та прийняттям угоди по клімату.

Новий посол Угорщини до Ватикану, Едуард Габсбург-Льотрінґен, представив Папі Францсику ввірчі грамоти.

Новим капеланом Папської швейцарської Гвардії призначено 31-річного священика о. Томаса Відмера. Про це проголосив Комендант Папської Швейцарської Гвардії п. Крістоф Ґраф 11 грудня цього року. До своїх нових обов’язків о. Відмер приступить з 1 січня 2016 року. Повідомляє офіційний сайт Папської Швейцарської Гвардії

Радимо прочитати:

Дві «сенсації» про Папу

Судовий процес у Ватикані і свобода друку: коментар юриста

Комітет експертів Ради Європи одобрив зусилля Ватикану в боротьбі з відмивання грошей

Українська ікона Двері Милосердя у Ватикані

Інтерв'ю Папи Франциска журналу «Credere»: «Я - прощений грішник»

Сила Франциска у соціальних медіях, – редактор журналу єзуїтів

Католицька Акція – участь у потрійній місії Христа

Що таке ювілейний відпуст (ювілейна індульгенція)?

Українська редакція Радіо Ватикану створила свою сторінку в мережі Фейсбук

Кардинал Сара: забуваючи Бога, Захід забуває себе

Кардинал Тарксон: зміна клімату не оправдовує застосування штучних методів контролю за вагітністю

Кардинал Мюллер: Милосердя – це не поблажливість, але прагнення змінити життя