Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (08.02 – 14.02)
  • Срд, 17/02/2016 - 07:30

Напередодні свого Апостольського візиту до Мексики Святіший Отець Франциск звернувся до мексиканців із відеозверненням, висловлюючи радість від можливості відвідати цей народ.

У понеділок, 8 лютого, стало відомо, що Папа Франциск особисто зателефонував до кола розлучених осіб «Втрачена обручка», яке діє у єпархії П’ємонті, що на півночі Італії. Святіший Отець Франциск несподівано зателефонував, після того, як отримав лист від близько 60 розлучених людей та тих, які живуть у сепарації, які просили його про те, щоб він прийняв їх на аудієнції. Папа Римський зацікавився діяльністю цього кола і погодився зустрітися з його членами.

Сповідники покликані «виражати материнський вимір Церкви». Про це Глава Католицької Церкви говорив, зустрічаючись у вівторок, 9 лютого, зі священиками з різних куточків світу, які у світлі папської були про проголошення Святого Року зголосилися стати Місіонерами Милосердя – спеціальними сповідниками, уповноваженими відпускати навіть ті гріхи, які, зазвичай, відпускає лише Апостольська Столиця. Зустріч відбулася напередодні вручення цього особливого мандату. Серед них є католицькі священики двох обрядів з України та представники духовенства УГКЦ в діаспорі.

У вівторок Папа Римський Франциск призначив двох нових членів секретаріату по комунікації – ними є двоє мирян: словенка Наташа Говекар, яка є призначена директором богословсько-пастирського відділу секретаріату.  і італієць Франческо Маші - директор технічного відділу секретаріату по ЗМІ. 

У Попільну Середу, яка є першим днем Великого посту в римо-католицькій Церкві, Папа Римський Франциск звернувся до молоді через спеціальний канал папського санктуарію в Помпеях у соціальній мережі «Telegram». Папа сказав: «Жити у присутності Небесного Отця – це набагато глибша радість, ніж світська слава». Цей канал створено в рамках акції «KeepLent».

Відчинити своє серце для Бога, залишаючи Йому можливість примирити нас з Собою та з усім серцем повернутися до Бога закликав вірних Папа Франциск у світлі Божого слова, проповідуючи під час Святої Меси в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Попільної Середи.

За кілька днів до візиту Папи Римського Франциска в Мексиці тамтешнє правосуддя оголосило амністію для ста ув'язнених у штаті Чьяпас на півдні країни, серед яких є також люди, які опинилися у в'язниці з політичних причин.

У середу, перед початком загальної аудієнції, Папа Франциск прийняв Прем’єр-міністра Іраку Гайдера Аль-Абаді. У повідомленні Ватиканського прес-центру зазначається, що під час щирих розмов відзначено добрий стан двосторонніх стосунків, заторкнуто питання, пов’язані з життям Церкви в цій країні та становищем християн й етнічних і релігійних менших, які живуть в Іраку.

«Якщо Ювілей не зачепить наші кишені, то він не є справжнім ювілеєм», – наголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції у середу, 10 лютого, розповідаючи про біблійне коріння «ювілею», який у Святому Письмі представлений як «кульмінаційний момент релігійного та суспільного життя Ізраїльського народу». Папа підкреслив, що у світлі «нашої історії спасіння», ювілей – це час для навернення, «щоб наше серце ставало великим, великодушнішим, сповненим любові та гідним Божої дитини». «Скажу вам одну річ: якщо оце прагнення, якщо ювілей не починається з нашої кишені, то він не є справжнім ювілеєм. Зрозуміли? Так написано у Біблії. Папа не вигадав це, так написано в Біблії», – наголосив Наступник святого Петра, пригадуючи, що метою цього є «суспільство, яке ґрунтується на рівності та солідарності, де свобода, земля і гроші стають благом для всіх, але не лише для деяких». Адже завданням ювілею було «допомогти народові жити конкретним братерством, що складається із взаємодопомоги».

Наприкінці загальної аудієнції Папа пригадав, що наступного дня відзначатиметься Всесвітній день хворого і заохотив усіх молитися за хворих.

11 лютого 2013 року світ облетіла шокуюча та несподівана новина – під час зустрічі з кардиналами Папа Бенедикт XVI повідомив про своє зречення з Петрового служіння. Президент Папської Ради у справах сім’ї зазначив, що Бенедикт XVI подає усім приклад духовної старості.

Вранці, у четвер, 11 лютого, Папа Франциск, за день до від’їзду до Мексики, здійснив вже традиційні перед Апостольськими подорожами відвідини папської базиліки Святої Марії (Santa Maria Maggiore), щоб помолитися перед чудотворною іконою Матері Божої Salus Populi Romani, ввіряючи під опіку Пресвятої Богородиці заплановані візити

У п’ятницю Папа Франциск разом із супроводом вирушив у свою ХІІ Апостольську подорож за межі Італії. Відвідуючи вчетверте Латинську Америку, цього разу метою його візиту є Мексика, яка стане 20-ю країною, яку він відвідає за час свого понтифікату. Прибув у Мексику Понтифік як місіонер милосердя наступного дня, у суботу 13 лютого.

Як і зазвичай, під час перельоту до Гавани на борту літака Папу Франциска супроводжували журналісти. «Це дуже виснажлива та насичена подорож, але дуже бажана з боку мого брата Кирила, з мого боку та з боку мексиканців», – так свою ХІІ Апостольську подорож охарактеризував Папа Франциск.

«Я щасливий ступити на мексиканську землю, що займає особливе місце у серці Америк», – сказав Папа Франциск у своїй першій промові «Я приїхав як місіонер милосердя та миру, але також як син, який хоче вшанувати свою Матір – Пречисту Діву з Ґвадалупе, вручивши себе під Її провід», – наголосив Святіший Отець, виголошеній під час офіційної церемонії привітання, що відбулася в Національному Палаці в Мехіко та була поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави та зустріччю з представниками світу політики, влади  і дипломатичного корпусу.

Безпосередньо після зустрічі з президентом Мекисики, Папа Франциск від’їхав до катедрального храму, де мав зустріч із мексиканськими єпископами.

Кожен з нас є потрібним, особливо ті, кого світ вважає такими, що не відповідають рівневі обставин. Таку думку в світлі об’явлення Пресвятої Богородиці святому Хуанові Дієґо в Ґвадалупе висловив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в найвідомішому Марійському санктуарії Американського континенту. За словами Наступника святого Петра, стоячи перед Небесною Матір’ю, ми можемо споглядати на Неї у світлі своїх болів та побоювань, розчарувань та смутку, й повторювати разом з Хуаном Дієґо: «Що можу вчити я?». Адже існує чимало ситуацій, «які відбирають в нас сили і спонукають думати, що не залишилося місця для надії, для переміни». Але в цьому молитовному спогляданні можемо почути: «Що з тобою, Сину мій, найменший з-поміж усіх? Що гнітить твоє серце? Чи ж не я стою перед тобою, що маю честь бути твоєю матір’ю?» Повний текст проповіді Святішого Отця можна прочитати тут.

У Мексиці Папа Франциск також молився із вірними молитву «Ангел Господній» опівдні в неділю. Перед проказуванням молитви Понтифік роздумував про спокуси Христа і християн, Боже ім`я та гідність людини. 

Останньою подією неділі 14 лютого Папи Франциска були відвідини педіатричної лікарні імені Федеріко Ґомеса в місті Мехіко. Ця дитяча лікарня є безкоштовною, а тим самим доступною і для  дітей з найубогіших сімей. Більше новин про Апостольську подорож Папи Франциска до Мексики шукайте тут.

Радимо ознайомитись:

Повний текст послання Папи Франциска на Великий піст 2016

Статті по зустріч Папи Франциска і Патріарха Кіріла:

Політ в Каносу

Спільна Декларація Папи Франциска та Кирила, Патріарха Московського і всієї Русі

«Зустріч, яка не відбулась?» - коментар Блаженнішого Святослава

Папа про зустріч із Главою РПЦ: Це була розмова між братами

Апостольський нунцій в Україні прокоментував зустріч Святішого Отця із Патріархом

Гаванська декларація