Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (08.04 – 14.04.)
  • Срд, 17/04/2013 - 01:32

Понеділок.8 квітня впанці, Папа відправив Літургію в домі св. Марти. Свою проповідь Святіший Отець присвятив християнській смиренності. Понтифік вказав на те, що для християнина «розвиток» полягає в постійному «приниженні», необхідному для того, щоб збільшувалась Божа любов.

На приватних аудієнціях Понтифік прийняв префекта Конгрегації у справах Євангелізації Народів кардинала Фернандо Філоні, кардинала Джеймса Майкла Хавея, архипресвітера Базиліки св.Павла за Мурами та главу Папського Комітету в справах Міжнародних Євхаристичних Конгресів Архиєпископа Пьєро Маріні.

Триває цикл зустрічей Святішого Отця з головами дикастерій Римської Курії. На приватних аудієнціях Франциск прийняв префекта Конгрегації у справах єпископів кардинала Марка Уелле та префекта Конгрегації у справах Божого Культу і Дисципліни Таїнств кардинала Антоніо Льовера. Також у понеділок візит ad limina аpostolorum здійснила частина італійського єпископату.

8 квітня Папа Франциск зустрівся з головою Ради Євангельсько-Лютеранської Церкви Німеччини Ніколаусом Шнайдером. За словами керівника Прес-служби, Ніколаус Шнайдер висловив Святішому Отцеві свої вітання з нагоди початку понтифікату, а також високо оцінив вибір імені «Франциск», тому що «цей святий по-справжньому промовляє до всіх християн особливо плідним чином».

Від 8 до 12 квітня 2013 р. тривала щорічна пленарна зустріч Папської Біблійної Комісії, яку очолює Архиєпископ Ґерхард Мюллер, Префект Конгрегації віровчення. Зібравшись під проводом свого Генерального Секретаря о. Клеменса Стока, ТІ, у ватиканскій резиденції «Дім Святої Марти», члени комісії закінчили вивчення теми «Натхнення та істина Біблії».

В понеділок 8 квітня делегація УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом Шевчуком провела на Святій Землі дві важливі  зустрічі – з Апостольським нунцієм в Ізраїлі Джузеппе Лаццаротто та Патріархом Римо-Католицької Церкви Єрусалима Фуадом Твалем.

Вівторок. У вівторок, 10 квітня, Святіший Отець прийняв Генерального Секретаря ООН Пан Гі Муна. Під час зустрічі були обговорені питання, що становлять спільне зацікавлення, зокрема конфліктні та надзвичайні гуманітарні ситуації, перш за все в Сирії, та інші, як от на Корейському півострові та в Африці. Йшлося також про торгівлю людьми, зокрема жінками, про ситуацію біженців та мігрантів. Після зустрічі Пан Гі Мун сказав, що Папа Франциск це «людина миру і діла, це голос тих, хто його позбавлений» та висловив сподівання на майбутню співпрацю.

Папа Франциск висловив своє співчуття з приводу смерті колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Маргарет Тетчер.

Апостольський нунцій в Німеччині, Архиєпископ Жан-Клод Періссет, заявив, що питання свячення жінок не створить революції в Церкві, і той, хто говорить про свячення жінок, «говорить про ніщо». У той же час нунцій зазначив, що можна обговорювати целібат священиків.

Середа. Під час загальної аудієнції в середу, 10 квітня, Святіший Отець продовжив роздуми про Воскресіння Господа, цього разу звернувши увагу на його плоди в нашому житті. Папа зауважив, що в Тайні Хрещення особа занурюється у смерть і воскресіння Ісуса. Через Хрещення ми отримуємо «дух усиновлення». «Вже в Старому Завіті пророк Ісая стверджував, що навіть якщо мати забуде про свою дитину, Бог ніколи не забуде про нас, в жодному моменті (пор 49,15). І це прекрасно!», - зауважив Папа. Він додав, що ці наші дитинні взаємини з Богом «не є скарбом, який зберігаємо у якомусь кутику нашого життя». Ці взаємини повинні зростати, черпати поживу із щоденного слухання Божого Слова, молитви, участі в Святих Тайнах, через милосердну любов. «Дорогі брати й сестри, – закликав на завершення Папа Франциск, – тим, хто запитує нас про причини нашої надії, вказуймо на Воскреслого Христа. Вказуймо на Нього через звіщення Божого слова, але, насамперед, своїм життям, як воскреслих. Показуймо радість, яка випливає з буття Божими дітьми, свободу, яку нам дарує життя у Христі, що є справжньою свободою, визволенням від рабства зла, гріха, смерті!», - закликав Понтифік в кінці.

Наприкінці загальної аудієнції Папа Франциск звернувся із закликом підтримки постраждалим від землетрусу в Ірані. Понтифік висловив своє молитовне опікунство постраждалими.

Посол Іраку при Святому Престолі Хабеб Аль Садр заявив, що Ірак сильно сподівається, що Святіший Отець Фрвнциск «здійснить паломництво на батьківщину Авраама». Він поінформував, що Папі передали офіційне запрошення від влади Іраку відвідати країну.

Четвер. У четвер, 11 квітня 2013 р., Папа Франциск прийняв у Ватикані членів Papal Foundation (Папської Фундації) – доброчинної організації американських католиків, які прибули до Риму на щорічне паломництво під проводом кардинала Дональда Вюрла, Архиєпископа Вашингтону. За словами Папи, справа Папської Фундації, це, насамперед, «солідарність з Наступником святого Петра». Тому Понтифік звернувся до доброчинців з проханням і надалі молитися за його служіння, в наміреннях Церкви та за те, щоб «уми та серця наверталися до краси, добра й істини Євангелія». Під час вітання одна пара подарувала Святішому Отцю нову білу шапочку (пілеолус), і запитали, чи міг би Святіший Отець приміряти її. Однак через кілька секунд Папа Франциск зрозумів, що його просили і без жодної застанови вдягнув нову шапочку, а свою віддав у подарунок американській парі.

Святіший Отець написав листа на адресу римського «Caritas». Понтифік подякував бідним за близькість і молитовну підтримку, а також запевнив, що він «у їхньому розпорядженні».

Цього ж дня Папа Франциск прийняв Прем’єр-міністра Мозамбіку Альберто Клементіно Вакіну

Папа Франциск подякував керівництву і вболівальникам клубу «Сан-Лоренсо де Альмагро» з Буенос-Айресу за побажання і слова визнання, які отримав від них невдовзі після свого обрання на Престіл Св. Петра.

Папа Франциск назвав великою втратою смерть кардинала Лоренцо Антонетті. Святіший Отець зазначив, що впродовж багатьох років кардинал був старанним співробітником Святого Престолу.

Кардинал Курт Кох, голова Папської Ради зі сприяння християнській єдності, в інтерв'ю Радіо Ватикану розповів про стан контактів Католицької Церкви з протестантами. Він поінформував, що Міжнародна комісія з богословського діалогу спільно зі Всесвітньою лютеранською федерацією розробила спеціальний документ під назвою "From conflict to communion" (Від конфлікту до єдності), в якому називається те, що було досягнуто між двома Церквами впродовж останніх 50-ти років.

Апостольська Столиця продовжує діалог із Комітетом Ради Європи з боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. «Moneyval» прийняв пропозицію Ватикану, щоб наступний звіт містив не лише "поточні рекомендації" , але і "ключові". Завдяки цьому Святий Престіл хоче представити повну панораму заходів, вжитих упродовж останнього року, з метою покращення своєї діяльності у сфері запобігання відмиванню грошей і фінансування тероризму.

П’ятниця. У п’ятницю вранці Святіший Отець відправив Літургію в Домі св. Марти. За словами Святішого Отця, коли Бог торкається серця людини і дарує їй Свою милість, Він не робить магічного чуда, що здійснюється в один момент. «Бог нас визволяє впродовж часу», – сказав Папа. Святіший Отець наголосив, що християнське життя повинно характеризуватися «нормальністю», в якій потрібно щодня жити з Христом.

12 квітня Понтифік відвідав будинок Держсекретаріату, щоб подякувати його працівникам за роботу і допомогу. Папу вітав кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне.

Опівдні цього дня Папа Франциск прийняв учасників щорічної пленарної зустрічі Папської Біблійної Комісії. Звертаючись до учасників пленарного засідання, Святіший Отець наголосив, що тема, яку протягом кількох років поглиблює Біблійна Комісія є дуже важливою не тільки для окремих віруючих, але для всієї Церкви, бо життя та місія Церкви ґрунтуються на Божому Слові, що є душею богослов’я. Папа підкреслив, що, як відомо, Святе Писання є письмовим свідченням Божого Слова, яке доказує Боже Об’явлення. Боже Слово, отже, випереджує та перевищує Біблію. «Тому наша віра не має в осередку тільки книгу, – ствердив Святіший Отець, – але історію спасіння і, понад усе, Особу – Ісуса Христа, Боже Слово, що стало тілом».

Субота. Відправляючи ранкову Літургію в домі св. Марти Святіший Отець вказав, що не потрібно «прикрашати» життя, коли справи йдуть погано, оскільки це є ознакою недовіри до Бога. Християнин, навпаки, повинен приймати те, що з ним відбувається, всі уроки життя і «вирішувати проблеми, як це робили апостоли, шукати зустрічі з Ісусом, який завжди поруч, навіть у найтемніші моменти життя».

13 квітня Державний секретаріат Ватикану повідомив про те, що Папа Франциск іменував комісію з дев’яти кардиналів, які допомагатимуть йому реформувати ватиканську бюрократію. Згодом у ватиканському Прес-центрі о. Федеріко Ломбарді роз’яснив журналістам це рішення Папи.

Американське видання «Time» зарахувало Папу Франциска досписку кандидатів у сотню найвпливовіших осіб 2013 року. Наразі триває голосування, і Святіший Отець займає 22 позицію.

Святіший Отець попросив Лісабонського Патріярха кардинала Жозе Полікарпа , щоб від його імені посвятив понтифікат опіці Матері Божої Фатімської.

Неділя. Опівдні в неділю 14 квітня перед молитвою «Царице Неба» Святіший Отець прокоментував зібраним прочанам уривок з Діянь апостолів, де повідомляється, що перша проповідь апостолів в Єрусалимі наповнила місто звісткою, що Ісус воістину воскрес, згідно з Писанням, і що Він був Месією. Папа шукав пояснення такої мужності, сили та радості для свідчення. «Зрозуміло, що лише присутністю Воскреслого Господа і дією Святого Духа можливо пояснити цей факт. Те, що Господь був з ними і Дух спонукав їх до проповіді, пояснює цей незвичайний факт. Їхня віра ґрунтувалася на настільки потужному і особистому досвіді померлого і воскреслого Христа, що вони не боялися нікого і нічого, і навіть вважали гоніння за честь, яка дозволяла їм слідувати слідами  Ісуса і уподібнюватися Йому, засвідчуючи своїм життям», - відповід Понтифік.

14 квітня Папа Франциск продовжив спілкування зі своїми шанувальниками в соціальній мережі «Твіттер». Святіший Отець помістив тут два короткі повідомлення: «Давайте не будемо забувати: не можна оголошувати Євангелія Ісуса без конкретного свідоцтва життя» та «Поклонятися Богові, значить вчитися бути з Ним, позбавляючись від наших прихованих ідолів і ставлячи Його в центрі нашого життя».

У неділю ввечері, Святіший Отець відвідав останню з чотирьох Папських базилік Вічного Міста, де очолив Літургію. Перед початком Святої Меси він помолився біля гробу святого Павла. У своїй проповіді Понтифік звернув особливу увагу на те, що Божі служителі, як і всі вірні, повинні завжди бути готовими служити Господу всім своїм життям так, як це робили апостоли. Однак, як зауважив далі проповідник, все це стає можливим лише тоді, коли ми розпізнаємо Ісуса, Який нас покликав та запросив іти Своїми слідами, та переживаємо з Ним глибокі внутрішні взаємини.

Радимо ознайомитись:

«ПРАВДИВИЙ ХРИСТИЯНИН ЗАВЖДИ Є АПОСТОЛОМ».

«ПАПА ЗАКЛИКАВ КАТОЛИКІВ ВИЙТИ З ОКОПІВ»

Папа Бенедикт про диктатуру релятивізму – уривок з книги «Світло світу. Папа, Церква і знаки часу. Розмова з Петером Зеевальдом»).

Місяць з Папою Франциском.