Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (09 – 15 серпня)
  • Срд, 18/09/2013 - 02:27

Понеділок. Проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці резиденції «Дім Святої Марти» у понеділок, Папа Римський Франциск сказав, що надія є Ісусовим даром. «Надія, – сказав проповідник, – є чимось іншим, це не оптимізм. Надія – це дар, дар Святого Духа…І святий Павло каже нам, що надія має ім’я, що надія – це Ісус».

Вівторок. Християни повинні безстрашно звіщати Ісуса, без фальшивого сорому, але й без тріумфальності. Про це Папа Франциск говорив під час ранкової проповіді у вівторок. Ісус воскрес, Він переміг смерть і гріх, але, іноді, дуже важко зрозуміти цю дійсність. «Існує багато християн без Воскресіння, християн без воскреслого Христа: вони супроводжують Ісуса до гробу, плачуть, висловлюють свою любов до Нього, і на цьому зупиняються», – сказав Святіший Отець, виокремивши три категорії таких християн: боязкі, ті, які соромляться і ті, що діють напоказ. Вони, за його словами, ще не зустрілися з воскреслим Христом.

У вівторок, 10 вересня, Папа Франциск провів в Апостольському Палаці у Ватикані зустріч з керівниками відділів Римської Курії. В часі засідання Святіший Отець вислухав зауваження та поради своїх найближчих співробітників, щодо управління Церквою.

Цього ж дня Святіший Отець відвідав притулок для біженців Astalli Служби єзуїтів з надання допомоги біженцям в Італії. Звертаючись до зібраних, Папа подякував Центру та іншим церковним, державним та приватним службам , які займаються цими людьми і закликав зберігати завжди надію: «Допомагати відновлювати довіру! Показувати , що за допомогою гостинності і братерства можна відкрити вікно в майбутнє, – більше ніж вікно, двері , – і мати майбутнє! Це чудово, що разом з єзуїтами біженцям служать чоловіки і жінки – християни, а також невіруючі і вірні інших релігій, які об'єдналися в ім'я загального блага, яке для нас, християн, виражається в любові Отця в Ісусі Христі». Папа особливо нагадав про те, що Господь закликає з більшою сміливістю приймати бідних в монаших спільнотах: «Дорогі монахи та монахині, порожні монастирі, перетворені на готелі, які приносять прибуток, не служать Церкві. Порожні монастирі належать не вам, вони – для плоті Христової, якою є біженці», - сказав на останок Святіший Отець Франциск.

На приватній аудієнції Святіший Отець прийняв президента італійської католицької харизматичної онови, Сальваторе Мартінеса. Під час зустрічі говорили про дехристиянізацію Європи, необхідність нової євангелізації Італії та підтримку сімей та молоді.

Ще один дзвінок від Папи Франциска отримала 35-тирічна жінка Анна, яка відмовилася зробити аборт. Після цього Анну покинув батько її дитини. Анна написала листа Папі Римському і отримала телефонний дзвінок із Ватикану. «Я буду хрестити твою дитину», - сказав Папа Франциск. «Він зробив мене щасливою і дав мені сил. І я розповідаю свою історію, тому що хочу, щоб вона стала прикладом для багатьох жінок, які віддалилися від Церкви тільки тому, що зустріли не того чоловіка і розлучилися, або які познайомилися з чоловіками, не гідними стати батьками», - зазначила Анна.

Середа. На загальній аудієнції в середу Папа Франциск відновив цикл наук присвячених Року віри, а саме Понтифік говорив про Церкву як матір. Святіший Отець провів паралель між мамою та Церквою і виділив три аспекти: мама народжує до життя, доглядає та виховує, а Церква-мати народжуючи своїх дітей і сама «народжується» від них. Папа закликав поглиблювати свою любов до Церкви, старатись власним життям зробити її прекраснішою, а також брати участь у її материнстві, щоб «світло Христове досягло найвіддаленіших країв землі».

Святіший Отець закликав членів італійської організації «No-slot», з якими зустрівся на аудієнції минулої середи, відновити надію людям, які загрузли в азартних іграх.

В опублікованому в середу листі до італійського видання «La Repubblica» Святіший Отець написав, що настав час, щоб розпочати проводити відкритий і вільний від упереджень діалог на тему віри. Він наголосив, що невіруюча людина грішить тоді, коли не слухає своєї совісті.

Четвер. На аудієнції Папа Франциск прияйняв Андреа Ріккарді – засновника Спільноти Святого Егідія та Марко Імпальяццо – президента Спільноти Святого Егідія. Обговорювалися питання миру, екуменізму та міжрелігійного діалогу.

Цього ж дня на аудієнції у Папи була Прем’єр-міністр Таїланду Їнглак Чінават. У центрі уваги розмови були міжрелігійний діалог і захист людських прав.

П’ятниця. Хто говорить погано про ближнього - лицемір, який не має «сміливості дивитися на власні недоліки». З такими словами Папа Франциск звернувся до віруючих, що зібралися на Літургії в каплиці «Дому Святої Марти». Кожного разу, коли ми засуджуємо братів у нашому серці, або ще гірше - коли говоримо про це іншим - стаємо християнами-вбивцями, - сказав Папа. «Християнин-вбивця... Це не я кажу, а Господь. І тут немає місця для різних нюансів. Якщо ти говориш погано про брата - умертвляєш його. І ми, кожен раз, коли так робимо, повторюємо жест Каїна, першого вбивці в історії», - зазначив Понтифік.

3 вересня Папа Франциск прийняв вірчі грамоти нового посла Бразилії при Святому Престолі Денніса Фантеса де Соусі Пінто.

У п’ятницю Папа Франциск зустрівся з великою групою членів Лицарського чину Святого Гробу Господнього в Єрусалимі, які прибули до Риму, щоб спільно обговорити ситуацію християнської громади в Святій Землі. У паломництві взяли участь понад 2 тис.осіб.

13 вересня минає півроку від часу, коли було обрано Папу Франциска. Його понтифікат проходить під знаком сильного христоцентризму, турботи про відкинених суспільством осіб, а також динамічних змін в житті Ватикану і усієї Церкви. Це Папа із дуже чітким баченням свого служіння. З нагоди першого півріччя обрання кардинала Бергольйо наступником св.Петра можна підвести певні підсумки в цифрах.

Субота. Людина може збагнути таїнство хреста лише через молитву та сльози. Про це говорив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси. За словами Святішого Отця, у таїнстві хреста відчитуємо історію Бога і людини, яку Отці Церкви підсумовували у порівнянні між деревом пізнання добра і зла та хресним деревом. Хресне дерево спасає всіх нас «від наслідків того першого», від якого розпочалося почуття самодостатності, гордість бажання все знати. Споглядаючи на хрест, підсумок історії людини і Бога, можемо відчути водночас гіркий та солодкий смак Ісусової жертви, але «це таїнство є настільки великим», що ми самі, за словами Папи, не здатні добре його роздивитися. «Його можна лише трішки зрозуміти, і то лише на колінах, в молитві, а також – через сльози», – сказав Понтифік.

На приватній аудієнції Папа прийняв Генерального секретаря Організації американських держав (ОАД) Хосе Мігеля Інсулса.

14 вересня Папа Франциск призначив кардинала Клаудіо Хумеса, колишнього префекта Конгрегації у справах єпископів, своїм спеціальним посланцем на урочистості з нагоди 25-річчя канонізації св. Роха Гонзалес де Санта Круза і соратників. Святкування пройдуть 15 листопада 2013р. в парагвайській Асунсьєні − на батьківщині святого.

Неділя. У неділю, перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець, традиційно, дав коротку науку по Євангельському уривку, який читається в цей день. 15 вересня в Літургії читалась глава 15 Євангелія від Луки, яка містить три притчі про милосердя: притча про загублену вівцю, притча про загублену драхму і притча про "блудного" сина і сина, що вважав себе праведним. Папа зауважив, що у всіх трьох притчах говориться про Божу радість, яка полягає у прощенні. «У цьому укладено все Євангеліє, все християнство! Але – увага – це не просто почуття, і не "добродушність", готова до будь-якого компромісу! Навпаки, милосердя – це справжня сила, здатна врятувати людину і світ від такої форми духовної онкології, як гріх, моральне зло». «Якщо ми живемо за законом "око за око, зуб за зуб", нам не вийти із спіралі зла. Лукавий хитрий, і він намагається вселити нам, що ми, з нашою людською справедливістю можемо спастися і спасти світ. Насправді ж тільки Божа справедливість може спасти нас! І справедливість Божа явила себе на Хресті», – сказав Папа.

Після проказування молитви Святіший Отець окремо згадав, що попереднього дня, тобто у суботу 14 вересня, в Аргентині, в містечку Віжа Кура Брочеро, що в провінції Кордова, відбулась беатифікація священика Хосе Ґабрієля Брочеро, який жив на переломі ХІХ-ХХ сторіч.

 

Радимо ознайомитись:

Програма візиту Папи Франциска на Сардинію

Програма богослужінь Папи на найближчий період.

Архиєпископ Паролін про «революцію Папи Франциска».