Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (09.04.18-15.04.18)
  • Втр, 17/04/2018 - 00:00

Приймаючи 8 квітня 2018 року понад 550 місіонерів Милосердя з усього світу, Папа Франциск ще раз наголосив на значенні та цінності їхнього служіння. Зустріч місіонерів Милосердя, організована Папською Радою сприяння новій євангелізації, та проходила в Римі від 8 до 11 квітня. Папа дав деякі конкретні поради священикам, наголошуючи, що вони повинні пам’ятати, що перший крок робить сам Господь. Якщо каянник приступає до Святої Сповіді, то це означає, що Божа благодать вже діє в його душі. Завдання священиків полягає в тому, щоб Божа благодать не була надаремною. Її потрібно підтримувати й дозволити, щоб вона звершилась.  «Живучи в сопричасті з Христом, Джерелом Життя, місіонери Милосердя покликані звіщати та свідчити досвід Божого милосердя, що включає в спільноту,  яка приймає всіх, без жодної різниці, підтримуючи потребуючих та тих, які переживають труднощі» ù сказав Папа.

«Для того, щоб єдність, якої бажає Господь у Христі, подолала негативну дію лукавого, що використовує багато сучасних засобів, які самі по собі є добрими, але при поганому використовуванні, замість об’єднувати – сіють розділи, як Церкві, так і сучасному світові потрібно милосердя», – наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, відслуженої з місіонерами Милосердя в базиліці Святого Петра у Ватикані опівдні 10 квітня 2018 року. Святіший Отець підкреслив, що саме Христос Господь, що помер і воскрес, є силою, яка творить єдність у Церкві, а через Церкву – в усьому людстві. Ця сила єдності вже від самих початків проявилась в громаді Єрусалиму, де, як записано в книзі Діянь Апостолів, «усі ті, що повірили, мали одне серце й душу» (Ді 2, 32). Завдяки цій спільності, вони конкретно ділились своїм майном, усе в них було спільним і серед них не було жодного нужденного, наголосив Папа Франциск.

Важливості Святого Таїнства Хрищення для життя у вірі присвятив Папа Франциск свою катехизу під час загальної аудієнції в середу 11 квітня 2018 р., розпочинаючи новий цикл роздумувань на тему християнського життя. В аудієнції взяли участь понад 22 тисячі прочан з усього світу. Він вказав, що літургічний пасхальний час, що триває 50 днів, є дуже сприятливим для того, аби замислитись над християнським життям, яке із своєї природи походить від Самого Христа. «Насправді, ми є християнами мірою того, наскільки дозволяємо, щоб Ісус Христос жив у нас, – мовив Святіший Отець. – Звідки ж почати, щоб оживити це усвідомлення, як не від самого початку, тобто, від Святого Таїнства, яке запалило в нас християнське життя? Цим Таїнством є Хрищення. Христова Пасха, з її силою новизни, огортає нас через Хрищення, щоб перетворити в Його образ: охрищені належать до Ісуса Христа, Він є Господом їхнього існування». Цитуючи Катехизм Католицької Церкви Папа вказав, що Хрищення – це фундамент усього християнського життя. Це перше із Святих Таїнств, адже воно є дверима, які дозволяють Христові оселитись в нашій душі, а нам –  зануритись у Його Таїнство.

Сьогодні більше переслідуваних християн, ніж у перших століттях християнства, зокрема, в Африці та на Близькому Сході. Вони у в’язницях за їхню віру в Ісуса Христа, їм перерізають горло та вішають. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час ранішньої Святої Меси, яку він очолив у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 12 квітня 2018 р. Християнське свідчення турбує, часто воно є незручним для інших, адже воно не зраджує правді. Про це свідчать багато прикладів християн, замучених за віру у наш час. Ті, які йдуть на компроміс у християнському житті, стають поверхневими християнами чи християнами лише назовні. Тому слід просити у Господа благодаті пам’ятати про оту зустріч з Ісусом, яка змінила наше життя. У цьому контексті Глава Католицької Церкви наголошує на трьох характеристиках, які випливають з пасхальної радості: послух, свідчення та конкретність.

Вранці 12 квітня 2018 р., Папа Франциск відкрив перше передсинодальне засідання Передсинодальної Ради з питань Амазонії, в якому взяли участь 18 членів цієї Ради та 13 експертів. Передсинодальна Рада готує Спеціальну Асамблею Синоду Єпископів, присвячену Амазонії, що відбудеться в Римі в жовтні 2019 року під гаслом: «Амазонія: нові шляхи для Церкви та інтегральної екології».

Про три приклади свободи говорив Папа Франциск у проповіді під час ранішньої Святої Меси у резиденції «Дім Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 13 квітня 2018 р., вказуючи на поведінку фарисея Гамалиїла, апостолів Івана і Петра та самого Ісуса Христа. Проповідник наголосив, що справжня свобода означає зробити місце для Бога у нашому житті та навіть у терпіннях слідувати за Ним з радістю. Літургійні читання, над якими Церква пропонує задуматись цього дня, ставить перед нами приклади свободи, а ми вільні, щоб діяти, як фарисей Гамалиїл, роблячи місце для Бога у нашому житті, і як апостоли Петро та Іван, наслідуючи Господа у радості навіть у скрутних життєвих ситуація. І при цьому слід себе запитати: «А чи я є вільним чи, може, невільником своїх амбіцій, багатства, моди? Чи ми, бува, не вигукуємо «свободи!», а самі перебуваємо у рабстві всіх цих речей? Святіший Отець зазначив, що свобода, про яку ми говоримо у цей пасхальних час, – це свобода дітей, яку ми втратили та яку нам повернув Христос Своїми стражданнями, смертю та воскресінням.

«Наполягання Ісуса на реальності Його Воскресіння освітлює християнський погляд на тіло: воно не є перешкодою чи в’язницею душі. Тіло сотворене Богом і людина не є повноцінною без тієї єдності тіла та душі», – наголосив Папа Франциск, повчаючи десятки тисяч побожних туристів та паломників, які прибули у неділю, 15 квітня 2018 р., на ватиканську площу Святого Петра, щоб почути катехизу Святішого Отця, проказати із ним Богородичну молитву «Царице неба» та отримати його Апостольське благословення. Свою промову Глава Католицької Церкви побудував на літургійному читанні, яке Латинська Церква пропонує на цей день і в якому описується досвіт апостолів, пов’язаний з Воскресінням їхнього Учителя. Папа наголосив, що Господь, з’явившись Своїм учням, вітає їх словами: «Мир вам!» (див. Лк. 24, 36). Це дарунок Воскреслого Ісуса апостолам. Святіший Отець підкреслив, що, з’явившись апостолом у світлиці тайної вечері після Своєї перемоги над смертю, Ісус зауважує, що вони стурбовані тим, що бачать, адже досвід воскресіння для них є чимось новим та незбагненним. Головний наголос у цій розповіді святий апостол Лука ставить на реальності Воскресіння. Адже мова не йде про дух Ісуса, що з’явився апостолам, про якийсь привид, але про реальну присутність Христа у воскреслому тілі. Господь бачить стурбованість апостолів, тому й каже: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я сам. Доторкніться до Мене та збагніть, що дух тіла й костей не має, як бачите, що Я їх маю» (Лк. 24, 39). А бачачи, що й цього замало, щоб подолати брак віри Своїх учнів, Спаситель питає чи мають вони якусь їжу і потім споживає з ними запечену рибу.

 

 Радимо також прочитати:

Апостольське напоумлення Папи Франциска «Gaudate et еxsultate» Про святість (Підсумок)

Хрещення визначає все наше життя, спрямовуючи в мандрівці до Небесного Єрусалима. Слово Папи Франциска на загальній аудієнції 11 квітня 2018 року

Лист Папи до єпископів Чилі з приводу зловживань неповнолітніми

Архиєпископ Фізікела: Місіонери Милосердя є знаками близькості Бога