Тижневий огляд: Папа і Апостольський престіл (1-7 липня)
  • Втр, 09/07/2013 - 00:04

У понеділок, 1 липня 2013 р., у Ватикані повідомлено про те, що впродовж липня Святіший Отець закликає молитися за успіх Всесвітнього Дня Молоді та за євангелізацію Азії. Призначені на цей місяць Папські молитовні намірення наступні: загальне: за те, щоб Всесвітній День Молоді, що відбувається у Бразилії, заохотив усю християнську молодь стати учнями та місіонерами Євангелія;  місійне: щоб на всьому Азійському континенті відчинилися двері для посланців Євангелія.

Цього ж дня в Папської академії наук відкрилася міжнародна конференція на тему "Бідність, публічне багатство і міцний розвиток – глобальні виклики нового тисячоліття". Її роботу відкрив кардинал Франческо Кокопальмеріо, голова Папської Ради з інтерпретації законодавчих текстів. Результати своїх досліджень представляє зібраним у Папській Академії вченим і богословам американський економіст Джеффрі Девіс Сакс. Цей експерт упевнений в тому, що сьогодні бідність є структурним результатом економічної та екологічної кризи, викликаної поганою моделлю господарювання.

Під час ранкової св. Літургії в каплиці Дому св. Марти Папа Франциск говорив про наполегливість під час молитви. Папа нагадав, що сам Ісус нам говорить, що ми повинні настирливо прохати, як, наприклад, вдова – суддю, або як той чоловік, який прийшов вночі й наполегливо стукав у двері друга. "Так нас вчить Ісус, який хвалить сиро-фінікійську жінку, яка наполегливо просить у Нього зцілення своєї дочки", − зазначив Папа. За словами Святішого Отця, наполегливість, навіть якщо вона надокучлива, "це молитва", завдяки їй ми можемо отримати милість і прощення у Бога".

Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН, взяв участь у IV сесії зі сталого розвитку, що відбулася в Нью-Йорку. За його словами, міжнародне товариство має достатньо фінансових і технічних ресурсів, щоб "врятувати мільйони людських життів", а не використовувати їх на різні форми винищення. "Щодня у світі помирає 19 тис. дітей молодше п'яти років від хвороб, які можна було вилікувати", − згадав Архиєпископ.

У вівторок, 2 липня, проповідуючи під час Літургії в каплиці Дому Святої Марти, Папа Франциск звернув увагу на те, що християнин покликаний бути сміливим у своїй слабкості. Мусимо визнати, що ми є слабкими, а також мусимо втікати від гріха, не оглядаючись назад.  «Перед обличчям гріха, – наголосив Папа Франциск, – треба втікати без ностальгії». За словами Святішого Отця, також і страх є диявольською спокусою: боятися йти вперед Господньою дорогою. Ми часто боїмося йти вперед, боїмося того, «куди Господь нас приведе».

Пропонуємо Вашій  увазі інтерв’ю з кардиналом Освальдом Грасіасом, Архиєпископом Мумбаї, про позитивний уплив Папи Франциска в Індії та Азії, про те, якою бачить свою роль як одного з восьми радників Папи, та про кілька речей, які треба вирішити в Церкві: http://catholicnews.org.ua/kardinal-grasias-francisk-prinis-vesnu-dlya-cerkvi-aziyi

 У середу, 3 липня, Папа Франциск, проповідуючи під час Літургії, звернув увагу на те, щоб зустріти живого Бога, необхідно ніжно цілувати Ісусові рани в наших голодних, бідних, хворих, ув’язнених ближніх. Це Ісусові рани нашого часу.

Цього дня Архиєпископ Домінік Мамберті, глава ватиканської дипломатії, під час урочистої Літургії у хорватській церкві св. Єроніма в Римі з нагоди теперішнього входу Хорватії до Євросоюзу наголосив, що хорвати довели, що їхня віра допомогла їм не лише перемагати, але і переживати поразки. Сьогодні завданням для них є поновне оживлення в Європі свідомості християнського коріння.

4 липня, в четвер, стало відомо, що Папа Франциск відвідає Латинську Америку 2015 року, а не 2014-го, як раніше неофіційно оголосили. Святіший Отець зазначив, що цього року його єдиною поїздкою до Латинської Америки буде подорож до Бразилії (на Всесвітній День Молоді в Ріо-де-Жанейро цього місяця).

Цього дня Святіший Отець прийняв Енріко Летта, голову Ради Міністрів Італійської Республіки. Під час зустрічей йшлося про соціальну ситуацію в Італії та Європейському Союзі, зокрема про прийняття заходів для створення і захисту робочих місць, особливо для молоді. Наголосили на активному внеску італійських сімей та установ Церкви у стабільність країни.

http://catholicnews.org.ua/sites/default/files/styles/large/public/field/image/ikon.jpg?itok=clfGRPj3

Папі Франциску подарували копію чудотворної ікони Зарваницької Матері Божої. Святиню передали під час аудієнції протосинкел Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ отець Андрій Романків і секретар Тернопільської міської ради Ігор Турський. Як повідомили IA ZIK у прес-службі єпархії, Святіший Отець радо прийняв дар, поцікавився історією ікони та передав тернополянам своє благословення.

 5 липня, у п’ятницю, побачила світ «Lumen Fidei – Світло віри» – перша Енцикліка Папи Франциска, підписана 29 червня 2013 р.  Вона звернена до єпископів, пресвітерів, дияконів, богопосвячених осіб та всіх мирян і складається з чотирьох розділів, вступу і висновку. Ця енцикліка  Папи Франциска – за участю Папи Бенедикта XVI – висвітлює те, що кризі віри передує криза людини і правди.

 Цього дня у Ватикані повідомили про те, що блаженних Пап Івана Павла ІІ та Івана ХХІІІ канонізують. Наразі точної дати канонізації невідомо. Як повідомляє Радіо Ватикану, Папа Франциск підтвердив чудесну природу зцілення за заступництвом Івана Павла ІІ, котрий був беатифікований у травні 2011 року. Оголошення про канонізацію Івана ХХІІІ відбулося за місяць після 50-ої річниці його смерті.

Цього дня Папа Франциск посвятив Державу-Місто Ватикан під опіку святих Архангела Михаїла та Йосифа. Архангел бореться за відновлення Божої справедливості, оберігає Божий народ від ворогів, а святий Йосиф є опікуном нашого Спасителя та Пресвятої Родини. Його присутність робить нас ще сильнішими та сміливішими в тому, щоб зробити для Господа місце в нашому житті, щоб перемагати зло добром.

6 липня, в суботу,  в Апостольському палаці Папа Франциск прийняв президента Республіки Тринідад і Тобаго Ентоні Кармона. Під час зустрічей зосередили увагу на вкладі, який Католицька Церква зробила у сфері освіти, охорони здоров'я та благодійництва в острівній державі.

Заклик не боятися нового, не боятися онови в житті Церкви пролунав у проповіді Папи під час останньої Літургії перед літньою паузою, вранці 6 липня, в каплиці Дому св. Марти.

7 липня, в неділю,  Папа Франциск закликав зібраних на площі св. Петра до відкритості на проблеми світу і його духовні потреби. Прикладом відкритості для кожного християнина є Ісус, який не хотів замкнутості учнів у своєму середовищі, тому посилає їх по селах і містах благовістити Добру Новину. Головною метою перебування в спільноті є проголошення Царства Божого. Папа зауважив, що сімдесят два учні, яких Ісус посилає проповідувати, це в сучасному сенсі кожен віруючий, який працює для Царства Божого, особливо серед хворих і потребуючих.

Радість, хрест та молитва – ці три орієнтири християнської місії в світі у світлі прочитаних біблійних уривків запропонував Папа Франциск, проповідуючи в неділю під час Євхаристійного богослуження в базиліці Святого Петра для семінаристів, новиків, новичок та тих, хто став на шлях розпізнавання покликання, і які прибули до Риму на прощу з нагоди Року Віри.