Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (10.07– 16.07)
  • Срд, 19/07/2017 - 11:13

11 липня у Ватикані було опубліковано документ «Maiorem hac dilectionem» (Більшої від тієї любові), яким відкривається шлях до беатифікації тих вірних, які, спонукувані любов’ю, героїчно віддали своє життя за ближнього, добровільно та свідомо приймаючи неминучу й передчасну смерть з наміром наслідувати Ісуса. Цей документ приготований на основі остаточних напрацювань, підтриманих Пленарною зустріччю Конгрегації в справах святих, що відбувалася у вересні минулого року. Він вступає в дію, починаючи з дня оприлюднення, впроваджуючи нову форму беатифікаційного та канонізаційного процесу, названу «пожертва життя», відмінну від дотеперішніх, відомих як мучеництво та геройський вимір чеснот. Апостольським листом визначено критерії для здійснення такого процесу та внесено відповідні зміни в існуючи нормативні акти.

Особисті речі, які папа емерит Бенедикт XVI передав в Музей Сімейного Будинку Івана Павла II, вперше доступні для відвідувачів. Відкриття виставки з подарунками колишнього понтифіка відбулося 11 липня в свято св. Бенедикта з Нурсії, небесного покровителя Європи.

Кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков відвідав Україну із робочим візитом. У своїй проповіді під час Божественної Літургії, 12 липня, у празник Верховних апостолів Петра і Павла у Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що в Києв, Кардинал Сандрі сказав: «Папа Франциска перед моїм виїздом особисто доручив мені засвідчити вам його близькість, його обійми, його молитви разом із Благословенням». «Простягнута рука, – сказав Префект Конгрегації для Східних Церков, – якою Папа хотів стати близьким до ваших потреб, заклик до сумління сильних землі, аби зупинити ворожнечу, прохання солідарності Церков Європи минулого року в збірці для України – заохочують також і кожного з нас, аби як і каліка того дня у Єрусалимському храмі, ми піднялися та продовжили крокувати дорогою історії. Український народ в минулому уже досвідчив, і ми постійно мусимо вертатися до тої свідомості, що навіть тоді, коли хмари ворожості видавалися густими та непроглядними, врешті-решт світло проступало і розсіювало їх. Свідченням цього є й той факт, що ми й сьогодні возхваляємо тут Господа та його милосердя. Докладаймо зусиль кожен із нас, у своєму малому, аби тримати горючим світич віри та братньої любові». Після закінчення Літургії Представник Ватикану уділив Блаженнішому Святославу Папське благословеня та передав пам’ятну медаль Року Божого мидосердя.

Цього ж дня в інтерв’ю «Живому ТБ» Кардинал висловив свою думку про діяльність Патріарха Йосипа Сліпого.

12 липня кардинал Леонардо Сандрі, Папський нунцій Клаудіо Гуджеротті та Глава УГКЦ Блаженніший Святослав прибули до Харкова. В аеропорту їх зустріли Екзарх Харківський владика Василь (Тучапець), владика РКЦ Ян (Собіло) та духовенство екзархату. На початку високоповажні гості відвідали “Карітас-Харків”, де ближче ознайомилися з діяльністю Благодійного фонду.

13 липня, перебуваючи у Харкові, Кардинал Леонардо Сандрі відправив Святу Літургію та подарував владиці Василю пам’ятний знак – Папську медаль і матеріальну пожертву на будову собору та розвиток екзархату.

Єпископ Едвард Куссала, Голова Суданської Конференції Католицьких Єпископів, яка об’єднує ієрархів Судану та Південного Судану, надіслав до Ватикану лист-подяку за ініціативу «Папа для Південного Судану».

Вселенський Архиєрей Папа Франциск скерував послання до учасників міжнародного конгресу про катехизацію, що від 11 до 14 липня проходить в Аргентинському Католицькому Університеті в Буенос-Айресі. За словами Понтифіка, катехизація – це не «робота» чи якесь зовнішнє завдання, що його виконує катехит, але – життя, бо ж у катехита усе обертається довкола його місії навчати та передавати віру. Тому, бути катехитом – це служити Церкві.

Оргкомітет вересневого візиту Франциска в Колумбію повідомив, що Папа під час відвідування Баготи, Вільявісенсії, Медельїна і Картагени скористається трьома папомобілями.  Для потреб Святішого Отця буде переобладнаний «Chevrolet Traverse». Замовлення вже надійшло на завод цієї фірми в столиці Колумбії.

Питна вода, якість повітря та переробка сміття – такими є головні теми конгресу «Laudato si’ та великі міста», що відбувається у Ріо-де-Жанейро (Бразилія), від 13 до 15 липня. Організатори ставлять перед собою два завдання: практичне, що полягає у впровадженні в життя повчань енцикліки «Славен будь» Папи Франциска, й етичне, тобто, підвищення чутливості всіх людей до невідкладних моральних вимог знайти вирішення проблеми кліматичних змін.

«Це важливе голосування – новий крок у пошуках миру», – так архиєпископ Сільвано Томазі, колишній представник Святого Престолу при ООН, а сьогодні – делегований секретар Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, прокоментував схвалення 122-ма країнами ООН Договору про заборону ядерної зброї.

Папа Бенедикт ХVІ звернувся з листом співчуття з приводу смерті кардинала Йоахіма Майзнера, кельнського Архиєпсикопа-емерита та одного с підписантів Dubia стосовно тексту «Amoris Laetitia». Лист на похороні кардинала Майзнера зачитав особистий секретар Папи-емерити Архиєпископ Ґеорґ Ґенсвайн. У своєму листі Бенедикт ХVІ звернувся із пересторогою, що вданий момент Церква подібна до човна, у який натекло стільки води, що він може перевернутися.

Заглянути в себе та подякувати Господеві за добрий ґрунт нашого серця, на якому проростає і приносить плоди Його слово, та обробляти той ґрунт, який ще не є добрим, заохотив вірних Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 16 липня Христову притчу про сіяча.