Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (1.01 – 5.01)
  • Втр, 07/01/2014 - 09:14

Середа. У середу вранці, в перший день Нового року, коли Католицького Церква святкує урочистість Пресвятої Богородиці Діви Марії, Святіший Отець Франциск очолив у базиліці св. Петра урочисту Святу Месу, розпочинаючи Новий Рік Божим благословенням для всього світу та відзначаючи також і 47-ий Всесвітній День Миру. У проповіді, звернувшись з побажаннями миру й добра, Його Святість ввірив материнській опіці Пресвятої Богородиці шлях віри кожної людини, бажання кожного серця, потреби кожної людини і всього світу. Своїм прикладом покори та відкритості на Божу волю, Пречиста Діва Марія, за словами Папи, допомагає нам у тому, щоб наша віра радісним й необмеженим звіщенням Євангелія. Опівдні Вселенський Архиєрей проказав молитву «Ангел Господній». Перед молитвою Святіший Отець вказав, що основою братерства є переконання, що всі ми є дітьми одного Небесного Отця, членами тієї самої сім’ї народів та поділяємо спільну долю. Тому кожен є відповідальним за те, що світ став братерською спільнотою, де одні одних шанують, приймають у їхній відмінності та дбають про ближніх.

Четвер. Ватикан застерігає від чергових «одкровень» Евдженіо Скальфарі, італійського журналіста, який влітку спілкувався з Папою Франциском і на основі цієї розмови опублікував нібито інтерв'ю зі Святішим Отцем. Кілька тижнів потому він визнав, що розмову відтворив з пам'яті, а що більше, приписав Святішому Отцеві слова, яких він не говорив. Нещодавно Скальфарі опублікував нову статтю про Папу, в якій знову дописав слова, яких Папа Франциск не говорив під час зустрічі. Зі слів випливає, що наш Папа залишив католицьку віру на користь пантеїзму і релігійного плюралізму. Крім того, Скальфарі також стверджує, що Хорхе Бергольйо спростовує гріх, що робить його найреволюційнішим серед пап. «Це, очевидне безглуздя, – сказав о. Ломбарді. – Той, хто дійсно стежить за Папою кожного дня, знає, як часто він говорить про гріх, про становище нас, грішних. До того ж, послання Божого милосердя, на якому зосереджена основна увага Скальфарі, можна зрозуміти глибше тільки тоді, коли зрозуміти реальність гріха.»

П’ятниця. У п’ятницю, 3 січня, коли Церква латинського обряду відзначає свято Найсвятішого імені Ісуса, Єпископ Риму очолив Святу Месу в римському єзуїтському храмі Ісуса. Євхаристійне богослуження було приурочене зарахуванню до лику святих першого священика єзуїта П’єра Фавра. Коментуючи під час проповіді слова святого Павла: «Плекайте ті самі думки в собі, які були й у Христі Ісусі. Він, існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом, а применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги», – Святіший Отець побажав не мати перед собою жодного іншого імені, як Ісус, і не чинити жодного вчинку, який би не був пов’язаний з Христом. Після богослуження Святіший Отець привітався з кожним присутнім у храмі єзуїтом, а їх було понад 350. Коментуючи цей факт, о. Ломбарді, який також був присутній на Літургії, зазначив: «Знаємо, що особливістю Папи є уважність та терпеливість привітатися з усіма, з кожним по черзі. Там було багато співбратів, зібраних при цій прекрасній нагоді. Він бажав з кожним привітатися, щоб виявити своє глибоке духовне братерство»

Приблизно 6,6 млн. людей відвідало події у Ватикані за участю Папи Франциска з початку його понтифікату у березні. З них понад 5,5 млн. відвідали Ватиканські музеї. Такий великий наплив людей становить серйозну загрозу експонатам. Вони потребують постійної охорони і збереження.

Папа Франциск запровадив зміни щодо надання духовним особам почесних титулів. За рішенням Святішого Отця, заслуженим дієцезіальним духовним особам після 65 років життя надаватиметься єдино лише титул капелана Його Святості.

Папа-емерит Бенедикт XVI залишив свою резиденцію у Ватикані, щоб відвідати свого брата Георга в римській лікарні. Візит був більш приватною і особистою справою. Папа-емерит приїхав до лікарні машиною із затемненими вікнами і залишався біля ліжка брата впродовж усього візиту.

Неділя. У неділю 5 січня багато людей зібралось на площі св. Петра, щоб разом з Папою помолитись «Ангел Господній». Перед проказуванням молитви Святіший Отець прокоментував уривок Євангелія від Івана, в якому описується найглибший зміст Христового Різдва. «Таким чином, Різдво виявляє безмежну Божу любов до людства, – сказав Понтифік. – Звідси випливає також ентузіазм, надія нас, християн, що в своїй убогості знаємо, що ми люблені, супроводжені Богом. І дивимось на світ і на історію як на місце, в якому прямувати разом із Ним і між нами, до новго неба й нової землі.» Папа додав, що в таємниці Воплочення Божого Сина вміщений також і аспект, пов’язаний з людською свободою, із свободою кожного з нас. «Боже Слово поставило Свій намет серед нас, грішників і потребуючих милосердя. Всі ми повинні поспішати, щоб отримати благодать, яку Він нам дарує», - зауважив Папа Франциск. На закінчення Святіший Отець звернувся до Марії, Матері Божої і нашої ніжної Матері, щоб Вона завжди нас підтримувала, щоб ми залишились вірними християнському покликанню та змогли здійснити прагнення справедливості й миру, які несемо у наших серцях на початку цього нового року.

Радимо ознайомитись:

Плани Папи Франциска на 2014 рік

У травні Папа Франциск відвідає Святу Землю

Іван Павло ІІ: Месидж новітньої історії