Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.01 – 17.01)
  • Чтв, 21/01/2016 - 01:04

У понеділок, 11 січня, відбулась традиційна зустріч Святішого Отця із дипломатичним корпусом, акредитованим при Святому Престолі. Одним із побажань Папи Франциска було: «Нехай цей Святий Рік Милосердя стане також нагодою для діалогу й примирення…Особливо, нехай же стане слушним часом для того, щоб остаточно покласти край конфліктові у східних частинах України. Фундаментально важливою є підтримка, яку міжнародна спільнота, окремі держави та гуманітарні організації зможуть запропонувати країні з різних точок зору, для того, щоб вона подолала актуальну кризу»

«Боже ім’я – милосердя», – такою є назва книги-інтерв’ю Папи Франциска з Андреа Торніеллі, ватиканським оглядачем італійського часопису «La Stampa», що побачить світ у вівторок, 12 січня 2016 р., в 86 країнах світу. Папа Франциск отримав перший примірник італійського видання. Короткий огляд книги можна прочитати за посиланням.

Молитва чинить чуда, не даючи серцю закам’яніти і забути про набожність. На це вказав Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Літургії у вівторок, 12 січня, додаючи, що молитва вірних змінює Церкву, що Церква прямує вперед не завдяки Папам, єпископам чи священикам, а завдяки святим.

12 січня Президент України Петро Порошенко прийняв вірчі грамоти від Апостольського нунція в Україні Архиєпископа Клаудіо Гуджеротті. У ході розмови з новопризначеним Апостольським нунцієм Глава держави висловив щиру вдячність за активне сприяння Апостольської Столиці в консолідації зусиль міжнародної спільноти, спрямованих на відновлення миру та стабільності в Україні. Співрозмовники також обговорили питання, пов’язані з підготовкою візиту в Україну Папи Римського Франциска.

Довіритися Господеві, відчуваючи радість з усвідомлення того, що нас любить «Бог милосердний і ласкавий, повільний до гніву і великий у любові та вірності», закликав вірних Папа Франциск під час першої загальної аудієнції 2016 року, яка відбулася 13 січня. Для того, щоб «навчитися милосердя, слухаючи те, чого Сам Бог нас навчає Своїм словом», він започаткував цикл повчань на тему милосердя в біблійній перспективі, розпочавши від Старого Завіту, «який приготовляє та провадить нас до повного об’явлення Ісуса Христа, в Якому доконаним чином об’являється милосердя Отця». На завершення загальної аудієнції Папа попросив про молитву за жертв теракту, скоєного у Стамбулі.

Святіший Отець Франциск спрямував послання «Виростати милосердними, як Отець» до підлітків віком від 13 до 16 років з нагоди Ювілею Милосердя, який ця категорія Божого люду особливим чином відзначатиме 24 квітня.

Віра завжди перемагає, адже вона перемінює у перемогу навіть поразку. Віра – це не магія, але особистий зв'язок людини з Богом, якого не можна навчитися з книжок, вона є даром, що його отримуємо від Господа Бога. Так можна підсумувати проповідь Папи Франциск під час Святої Меси у ватиканській резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 14 грудня.

У четвер, 14 січня, Папа Франциск прийняв священиків Аргентинської священичої колегії Риму. Зустріч мала неофіційний характер та відбувалася у формі діалогу.

У п’ятницю пополудні, Святіший Отець несподівано переступив поріг одного зі старечих домів на околиці Риму, де відвідав 30 похилих віком осіб. Ці неочікувані відвідини, заставши всіх зненацька, ще раз вказали на важливість слів Папи Франциска про цінність похилих віком осіб у Церкві та суспільстві. Повертаючись до Ватикану, Святіший Отець також відвідав клініку, де перебувають кілька осіб у вегетативному стані.

17 січня Папа Франциск відвідав римську синагогу. Промовляючи до єврейської громади Рима Понтифік сказав: «У міжрелігійному діалозі фундаментальним є те, що ми зустрічаємося, як брати і сестри перед нашим Творцем та віддаємо Йому славу, що ми шануємо одні одних, цінуємо одні одних та намагаємося співпрацювати. А в єврейсько-християнському діалозі існує унікальний та особливий зв’язок з огляду на єврейське коріння християнства: тому євреї і християни повинні почуватися братами, об’єднаними одним Богом та багатою спільною духовною спадщиною».

Опівдні в неділю Папа зустрівся із вірними на спільне проказування молитви «Ангел Господній». У короткому навчанні перед молитвою Святіший Отець пригадав, що Ісус – це не суддя, готовий відразу засудити, і не командир, який лише роздає накази, але Спаситель і наш брат. «Християнська віра – це дар, отриманий у Хрищенні, який дозволяє нам зустріти Бога. Віра проходить через періоди радощів і болю, світла й темряви, як і будь-який справжній досвід любові, – додав Понтифік.

«Дорогі мігранти і біженці, кожен з вас носить з собою певну історію, культуру, вартісні цінності, і, на жаль, часто також досвід нужди, утисків та страху. Ваша присутність на цій площі є знаком надії у Бозі», – сказав Папа Франциск, промовляючи після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 17 січня.

Радимо ознайомитись:

Архиєпископ Ґаллаґер: Папа закликає поглянути на світ очима милосердя

Послання Святішого Отця Франциска з нагоди Всесвітнього дня мігрантів та біженців 2016