Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.02 – 17.02.)
  • Срд, 20/02/2013 - 12:10

Понеділок. Пригадаємо, що 11 лютого увесь християнський світ приголомшила новина про те, що Святіший Отець Бенедикт XVI йде у відставку. Папа скликав Консисторію кардиналів для розгляду трьох канонізацій і, як виявилося, також для того, щоб оголосити про своє рішення: «Неодноразово випробувавши мою совість перед Богом, я прийшов до впевненості в тому, що моїх сил, зв'язку з похилим віком, більше не достатньо для того, щоб вести адекватне Петрове служіння… В сьогоднішньому світі, який піддається багатьом стрімким змінам і стрясається від питань, які є глибоко важливими для життя віри, для того, щоб вести корабель Святого Петра і проголошувати Євангеліє, необхідними є і сила розуму, і тіла, сила, яка за останні кілька місяців зменшилась в мені настільки, що я мусів визнати свою нездатність адекватно виконувати служіння, доручене мені.»

Коментарі церковних єрархів, відгуки світових лідерів з приводу відставки Папи Бенедикта XVI та іншу цікаву інформацію на цю тему читайте тут.

Вівторок. Відвідувачі й туристи у Ватикані можуть знову виконувати платежі без готівки. Як повідомив 12 лютого представник Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді, банкомати, заблоковані для міжнародних кредитних карток на початку року, знову почали діяти. Замість італійського філіалу «Deutsche Bank», ватиканські грошові термінали буде обслуговувати швейцарський «Aduno SA».

Середа. На початку загальної аудієнції, що відбулася 13 лютого 2013 р., перед тим, як розпочати катехизу, Папа Бенедикт XVI звернувся до присутніх з такими словами: «Дорогі брати й сестри, як ви знаєте, я вирішив зректися зі служіння, яке Господь доручив мені 19 квітня 2005 року. Я вчинив це з повною свободою задля добра Церкви, після довгих молитов та іспитуючи своє сумління перед Богом, добре усвідомлюючи серйозність цього вчинку, але також, усвідомлюючи, що я вже більше не здатен здійснювати Петрове служіння з тими силами, яких воно вимагає. Мене підтримує та просвітлює впевненість у тому, що Церква є Христовою, і їй ніколи не забракне Його проводу та Його дбання. Дякую всім за любов та за молитву, якими ви мене супроводжували.» Після оплесків Понтифік додав: «Дякую, я в ці дні, нелегкі для мене, майже фізично відчував силу молитви, як любов Церкви і ваша молитва мене підтримує. Й надалі моліться за мене, за Церкву та за майбутнього Папу. Господь нас попровадить!»

Минулої середи у Римо-Католицькій Церкві розпочався Великий Піст, тому на загальній аудієнції Святіший Отець прокоментував уривок з Євангелія, про те, як диявол спокушував Ісуса на пустелі. Пустеля, як пояснив Папа, це місце тиші, убогості, місце, де людина, стоїть перед фундаментальними питаннями свого існування. Саме тому там легше зустріти Бога, але пустеля – це також місце смерті. «Ісус іде на пустиню, – сказав Бенедикт XVI, – і там зазнає спокусу залишити шлях, вказаний Богом Отцем, та ступити на легші світські дороги. Таким чином, Він бере на Себе наші спокуси, зодягається у нашу неміч, щоб перемогти лукавого та відкрити нам шлях до Бога, шлях навернення». Суть усіх трьох спокус – перемінити камінь в хліб, обрати шлях панування, кинутися з висоти, випробовуючи Бога – полягає у намаганні підпорядкувати Бога своїм інтересам, своєму успіхові. «Подолати спокусу підпорядковувати Бога собі та своїм інтересам чи відсувати Його набік, навертаючись до справедливого порядку пріоритетів, віддати Богові перше місце – це шлях, яким повинен перейти кожен християнин», – вів далі Папа. «Сьогодні неможливо бути християнами, лише просто внаслідок факту проживання у суспільстві з християнським корінням: навіть той, хто народжується в християнській родині та отримує релігійне виховання, повинен щодня відновлювати своє рішення бути християнином, віддавати Богові перше місце, перед обличчям спокус, які йому невпинно пропонує секуляризована культура», – наголосив Бенедикт XVI. «У час цього Великого Посту, в Році віри, відновімо наші зусилля на шляху навернення, щоб перемогти тенденції закриватися у собі самих, роблячи, натомість, місце для Бога», - на завершення закликав Папа.

Цього ж дня, який в Церкві латинського обряду називається Попільною середою, Святіший Отець Бенедикт XVI відправив Літургію в базиліці св. Петра, яка була останньою великою літургійною відправою його понтифікату, тому зібрала численних вірних всіх станів. Коментуючи біблійні читання, які прозвучали під час Літургії Слова, Бенедикт XVI сказав, що вони пропонують нам вказівки, які, з Божою допомогою, повинні стати нашою поведінкою під час Чотиридесятниці. Насамперед, це могутній заклик пророка Йоіла: «Так говорить Господь: поверніться до мене усім вашим серцем, у пості, в плачі й у жалі» (2,12). Фраза «усім своїм серцем», як пояснив Святіший Отець, вказує на те, що це навернення – від центру наших думок і почуттів, від коріння наших рішень та вчинків, супроводжуване жестом повної та радикальної свободи. «Ось тепер – час сприятливий, ось тепер – день спасіння», – писав святий Павло в другому Посланні до Коринтян. Слово «тепер», повторюване кілька разів, вказує на те, що не можна змарнувати цей момент. Бог пропонує нам примирення і воно має височезну ціну, «ціну хреста, піднесеного на Голготі, на якому прибитий Божий Син, що став людиною». «Згадане “повернутися до Бога всім серцем” на нашому великопосному шляху проходить через хрест, через наслідування Христа на дорозі, яка веде до Голготи, до цілковитого дарування себе», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що цей шлях – це постійне перемагання егоїзму та замкненості, відкриваючи місце для Бога.

Після короткого здивування рішенням Святішого Отця про відхід від уряду ліберальні медіа концерни США почали безпардонно атакувати Папу, критикуючи його тверду у позицію в обороні життя та істинного значення людської сексуальності.

Четвер. Згідно з прийнятим звичаєм, у перший четвер Великого Посту, 14 лютого 2013 р., Єпископ Риму Бенедикт XVI зустрівся з духовенством своєї діє цезії. У своєму вітальному слові кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Папи для Римської дієцезії, зазначив, що вона завжди буде вдячна своєму єпископові за приклад та за піднесене бачення священичого життя. Він також попросив Папу поділитись своїми спогадами про ІІ Ватиканський Собор, «щоб також покоління священиків, які не пережили ту пору благодаті, змогли з уст Наступника святого Петра... бути зміцненими у вірі та правильній доктрині». Відповідаючи на прохання кардинала-вікарія, Бенедикт XVI розповів свої спогади про участь в Соборі: «Ми вирушили на Собор не лише з почуттям радості, але також з ентузіазмом. Існували неймовірні очікування. Ми сподівалися, що все оновиться, що насправді надійде нова П’ятидесятниця, нова епоха Церкви». Говорячи про роль засобів масової комунікації, Святіший Отець зауважив, що «Був собор Отців, справжній Собор, але також був Собор мас-медіа», які давали інтерпретації політичного характеру, а не у світлі віри, вбачаючи в Соборі змагання між різними течіями в Церкві. Наприкінці своїх спогадів, Бенедикт XVI зі зворушенням востаннє привітав своїх священиків: «Надіймося, що Господь нам допоможе. Я в усамітненні, у своїх молитвах завжди буду з вами, і всі разом йдемо вперед з Господом, у впевненості, що Господь переможе».

13-14 лютого в Римі проходила робота 36-ї сесії Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку. Звертаючись до учасників, Святіший Отець звернув увагу на важливість сільського господарства для економічного зростання і потребу реформ в ньому.

Глава Української Греко-Католицької Церкви, Блаженніший Святослав Шевчук у листі до Папи Бенедикта XVI з приводу його зречення із служіння, написав: «З одного боку, ми відчуваємо себе осиротілими, оскільки у Вашій особі вірні нашої Церкви завжди бачили Отця Церкви, – Отця, котрий багато разів звертався із батьківським словом до нашого народу його рідною мовою з нагоди різних подій в Апостольській Столиці. З іншого – у цей історичний момент бажаємо запевнити Вашу Святість у нашій близькості та синівській відданості».

Папська рада у справах мирян запросила на зустріч 100 молодих людей з усього світу, щоб створити Центр католицької молоді зі спостереження за соціальною справедливістю. Моніторинг переслідував мету зібрати найбільш блискучі уми, здатні взяти на себе відповідальність постійного діалогу з Церквою, і таким чином осягнути оновлення суспільств через Євангеліє.

14 лютого в Ватиканських музеях відбулася презентація першого в історії туристичного путівника по Ватикану. Директор Ватиканського видавництва о. Джузеппе Коста відзначив, що довідник є результатом уваги Бенедикта XVI до культури.

П’ятниця. У п’ятницю, 15 лютого, Бенедикт XVI прийняв на аудієнції Президента Румунії Траяна Басеску, який після цього зустрівся також з Державним Секретарем кардиналом Тарчізіо Бертоне.

У п’ятницю Папа Бенедикт XVI прийняв членів Асоціації «Pro Petri Sede» яка діє в Бельгії, Люксембурзі та Голландії, збираючи пожертви для потреб Апостольської Столиці та для діл милосердя Святішого Отця.

У Конгрегації з канонізації святих офіційно представили документацію стосовно необхідного для канонізації Івана Павла II випадку зцілення. Це означає початок важливого етапу процесу канонізації. Документацію подав постулатор процесу о. Славомір Одер.

Інститут релігійних справ, який також відомий як Банк Ватикану, отримав нового Главу Спостережної Ради. Комісія кардиналів на чолі із кардиналом Тарчізіо Бертоне в п’ятницю іменувала на цю посаду німецького юриста Ернста фон Фрейберга.

Субота. 16 лютого, Святіший Отець Бенедикт XVI прийняв на аудієнції Президента Ґватемали Отто Фернандо Переcа Моліну. Варто зазначити, що це був останній офіційний державний візит одного з Глав Держави в цьому понтифікаті.

16 лютого Папа Бенедикт XVI затвердив новий склад кардинальської комісії, що здійснює нагляд за Інститутом релігійних справ - установою більш відомою як Ватиканський банк.

Увечері 16 лютого Бенедикт XVI зустрівся з головою Ради Міністрів Італії Маріо Монті. Під час зустрічі Папа і політик обмінялися подарунками і провели коротку приватну розмову.

Неділя. У неділю, перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець пригадав, що в середу розпочався Великий Піст, «час навернення і покаяння в приготуванні до Пасхи». Папа знову наголосив на тому, що говорив під час попередньої загальної аудієнції, що головна суть цих спокус полягає в підпорядкуванню Господа Бога своїм цілям, віддаючи перевагу успіхові та матеріальному добру. «Спокусник є підступним, він не підштовхує прямо до зла, але до фальшивого добра, спонукаючи вірити, що справжньою дійсністю є влада й те, що задовольняє першочергові потреби». Наприкінці Понтифік закликав: «Не біймося вступати в боротьбу проти духа зла: важливо, щоб ми це робили разом з Ним, з Христом-Переможцем. А щоб перебувати з Ним, звертаймося до Матері Марії. Призиваймо її з дитинним довір’ям в час випробувань, а Вона дасть нам відчути могутню присутність Свого Божественного Сина, щоб ми могли відкидати спокуси Христовим словом, щоб, таким чином, повернути Бога у центр свого життя».

На початку Великого Посту у Ватикані щороку відбувається період застанови й молитви. З 17 по 23 лютого Папа Бенедикт XVI не проводитиме ніяких офіційних зустрічей.  На реколекціях для Папи та Римської Курії проповідуватиме кардинал Джанфранко Равазі, Президент Папської Ради в справах культури. «Ars orandi, ars credendi. (Мистецтво молитви – мистецтво віри). Боже обличчя та обличчя людини в молитві псалмів», – такою буде тема цих духовних конференцій.

Біополітика повинна ґрунтуватися на біоетиці. Саме за це бореться впродовж всього свого служіння в Церкві Бенедикт XVI. Навіть документ Конгрегації віровчення на тему гідності ненародженої особи та передачі життя «Donum vitae» з 1987 р. отримав неофіційну назву «інструкції Ратцінгера», – розповів колишній голова Папської академії життя кардинал Еліа Сгречча. Він нагадав, що саме цей документ вперше підняв проблематику ембріона як особистості та експериментів над ним, штучного запліднення і клонування.

Пропонуємо ознайомитись:

Послання Святішого Отця на Великий Піст

Лист Конференції Єпископів РКЦ в Україні у справі відставки Святішого Отця Бенедикта XVI

Спеціальний коментар італійського експерта для «Католицького Оглядача» щодо відставки Папи

Стаття о. Ореста-Дмитра Вільчинсько «Відставка Бенедикта XVI – акт віри і відповідальності»

Стаття редактора «La Stampa» про революційний крок Папи Бенедикта XVI «Суспільство, в якому немає місця для старіння»

Зречення Бенедикта XVI і ганьба українського телебачення

Як християни мають ставитись до так званого пророцтва Малахії?

Другий Ватиканський Собор очима Бенедикта XVI

laquo;У час цього Великого Посту, в Році віри, відновімо наші зусилля на шляху навернення, щоб перемогти тенденції закриватися у собі самих, роблячи, натомість, місце для Бога