Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (11.03 – 17.03.)
  • Срд, 20/03/2013 - 00:25

Вівторок. У вівторок, 12 березня, розпочався Конклав. Уранці цього дня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Божественну Літургію в українському храмі св. Сергія та Вакха в Римі «pro eligendo Romano Pontifice» (за обрання нового Папи Римського).

Середа. 12 та 13 березня були днями очікування для католиків. Усі погляди були прикуті до димоходу Сикстинської капели. І от у середу о 20.07  за київським часом Білий Дим з димоходу сповістив усьому світові про закінчення голосування і обрання Наступника Святого Петра. Ним став аргентинський кардинал Хорхе Маріо Бергольйо, який обрав собі ім’я Франциск. Уже з перших хвилин понтифікату Папа почав дивувати всіх своєю поведінкою, відмовившись одягати оксамитову накидку. Коли церемоніймейст о.Гвідо Маріні приніс її Папі Франциску, той сказав: «Нехай отець сам це вдягає. Скінчився карнавал». У день свого обрання Святіший Отець Франциск привітав головного рабина Риму Ріккардо ді Сенія

Четвер. 14 березня вранці Святіший Отець у супроводі духовенства приїхав до папської Марійської базиліки Санта Марія Маджіоре, щоб помолитись перед іконою Пресвятої Діви Марії Спасительки Римського Народу. Папа привітався із сповідниками базиліки Санта Марія Маджіоре, закликаючи їх бути милосердними до каяників та молитись за Папу.

Увечері цього дня Понтифік разом з усіма кардиналами-виборцями відправив подячну Літургію з нагоди закінчення Конклаву. «Можемо рухатися вперед, скільки забажаємо, можемо збудувати багато речей, але якщо не визнаємо Ісуса Христа, то все намарно. Стаємо побожною організацією, але не Церквою, Господньою обручницею», – наголосив Святіший Отець під час проповіді, додаючи, що коли не рухаємось, зупиняємося. Коли не будувати на камені, то все, як піщані замки, розсипається: «Коли ж не сповідується Ісуса Христа, то сповідується світськість диявола». «Коли йдемо вперед без хреста, коли будуємо без хреста, і коли визнаємо Христа без хреста, ми не є Господніми учнями: ми – світські, можемо бути священиками, єпископами, папами, але не Господніми учнями», – наголосив Папа Франциск, додаючи: «І я б хотів, щоби ми всі, після цих днів благодаті, мали відвагу, саме відвагу, прямувати вперед у Господній присутності, з Господнім хрестом, будувати Церкву на Господній крові, яка пролилася на хресті, та визнавати єдину славу – Ісуса Розп’ятого. Таким чином Церква прямуватиме вперед!»

У четвер ввечері Папі Франциску вручили ключ до дверей папських апартаментів. Кардинал Тарчізіо Бертоне розрізав червону стрічку, якою були опечатані двері, і вручив ключі новообраному Понтифіку.

Генерал Товариства Ісуса о. Адольфо Ніколас видав звернення з нагоди обрання єпископом Риму єзуїта кардинала Хорхе Маріо Бергольйо.

П’ятниця. 15 березня Папа Франциск зустрівся на аудієнції з членами Колегії Кардиналів у залі св. Климента. Після привітання голови колегії кардиналів кардинала Анджело Содано Папа Франциск також подякував «дорогим і шановним братам-кардиналам» за працю для Церкви під час періоду sede vacante. Папа Франциск закликав кардиналів продовжувати своє служіння з думкою про Воскреслого Христа, в братерстві та дружбі. У своїй промові Святіший Отець з великою вдячністю згадав про свого попередника на престолі св. Петра, якого називав «Папа Бенедикт XVI», який і зараз служить для Церкви і підтримує її своїми молитвами. Також вагомими заслугами свого попередника Папа Франциск вважає його пастирську науку, покору і скромність: «Вогонь, який він запалив в нас, буде продовжувати горіти!» Після своєї промови Папа особисто привітав і вислухав кожного кардинала.

Папа Франциск закликав співвітчизників не приїжджати в Рим на урочистості, пов'язані з його інтронізацією, а гроші, які вони хотіли витратити на цю подорож, призначити на «вчинки милосердя» та допомогу бідним. Уряд Фландрії – одного з бельгійських регіонів – послухав заклик Папи Франциска і вирішив не летіти до Риму для участі в Літургії з нагоди інавгурації понтифікату. Заощаджені таким чином 30 тисяч євро бельгійські політики хочуть переказати на благодійні цілі.

У п’ятницю Папа Франциск несподівано відвідав у римській лікарні кардинала Хорхе Мехіа, котрий 14 березня пережив серцевий напад. Папа приїхав до лікарні на невідомому авто з місцевими номерами. Відвідавши палату кардинала, Папа Франциск зайшов до місцевої каплиці, де помолився разом із 13-ма монахинями, що працюють у цій лікарні.

Цього ж дня о. Федеріко Ломбарді зустрівся з журналістами у Ватиканському прес-центрі. Глава прес-служби відповів на звинувачення на адресу Папи, які починають поширювати деякі ЗМІ. Вони стосуються періоду диктатури в Аргентині  та полягають у тому, що, нібито, Хорхе Бергольйо, будучи провінціалом Ордену єзуїтів, не захистив двох братів, викрадених режимом. Священики провели в ув'язненні 5 місяців, а потім їх знайшли побитими на одному з полів у сільській місцевості. Один з цих священиків, який живе досі, зробив заяву, в якій зазначив, що інформаційна кампанія проти кардинала Бергольйо проводиться давно й має яскравий антиклерикальний характер. До того ж наголосив, що в період диктатури Хорхе Бергольйо робив усе можливе, щоби допомагати переслідуваним. Про безпідставність звинувачень кардинала Бергольйо в компромісі з диктатурою заявив також Нобелівський лауреат Перес Есквілез.

Колекціонери та жертводавці можуть отримати спеціальний філателістичний сертифікат, присвячений Його Святості Папі Франциску. Його видав нумізматично-філателістичний відділ Держави Ватикан. Кошти від продажу підуть на реставрацію колонади на площі св. Петра.

Субота. 16 березня Святіший Отець зустрівся з журналістами. Понтифік подякував їм за висвітлення життя Церкви з єдиної правильної перспективи – перспективи віри, а також пояснив, чому обрав собі ім’я Франциск. Повний текст зустрічі Святішого Отця Франциска з працівниками ЗМІ читайте тут.

У суботу Папа Франциск відновив повноваження Глав та членів дикастерій Римської Курії, як також секретарів, а теж Президента Папської Комісії в справах Держави-міста Ватикану, які тимчасово виконуватимуть свої відповідні служіння, доки не буде вирішено щось іншого. Святіший Отець вирішив присвятити трохи часу на призадуму, молитву та розмови, перед тим, як здійснить остаточні призначення чи затвердження.

Лідер «Барселони» Ліонель Мессі висловив свою радість з приводу вибору нового Папи: «Я дуже радий, що новий Папа – аргентинець. Було б класно, якби йому присвятили наступний чемпіонат світу.»

Генеральний міністр Чину Братів менших (оо. Францисканці) фр. Хосе Р. Карбалло звернувся до новообраного Папи Франциска з листом, у якому попросив про благословення для себе особисто, «всіх членів нашого Чину, а також для сс. Кларис і фрацисканок-концепціоністок».

Отець Патрік Делі, генеральний секретар Комісії єпископатів європейського співтовариства, після обрання Папи написав: «У цей критичний час глибокої турботи про майбутнє новий Папа може внести свіжість і ентузіазм до пошуку спільної візії Європи». До Папи Франциска написали також єрархи, що очолюють Раду конференції єпископів Європи.

Папа Франциск е має особистого секретаря і невідомо, коли його матиме. Допомагає Папі наразі Архиєпископ Георг Генсвайн, Префект Папського Дому, якого можна постійно бачити поруч з Понтифіком.

Неділя. 17 березня вранці, Святіший Отець Франциск неочікувано вирішив відправити Святу Месу у ватиканському парафіяльному храмі святої Анни. Коментуючи євангельський уривок, який розповідає про те, як Ісуса хотіли примусити засудити перелюбницю, а Він запропонував тим, хто без гріха, першими кинути камінь, Папа зауважив, що розповідь розпочинається з того, що Христос на самоті молився на горі. І ось Він прийшов до храму, а за Ним ішов народ, який врешті, знову залишив Його самотнім, але тепер з грішницею. «Ця самотність Ісуса, – зауважив Святіший Отець, – є плідною самотністю». Це – самотність «розмови з Отцем», і «самотність милосердя». Папа вказав на те, що люди приходили, щоб почути Ісуса, бо були спраглі Божого слова, але були й такі, які нічого не чули, «не могли чути», бо їхнє серце було замкнене. «Думаю, що ми також є тим самим народом, який, з одного боку, хоче слухати Ісуса, але з іншого, іноді нам подобається карати інших, засуджувати ближніх», – вів далі Святіший Отець, наголосивши, що «посланням Ісуса є милосердя. І, на мою думку, визнаю це смиренно, це найсильніше Господнє послання – милосердя». «Не є легко ввіритися Божому милосердю, тому що воно – незбагненне провалля. Але ми мусимо це зробити!» – наголосив Папа. Вийшовши з храму, Папа Франциск залишися біля входу, так що всі парафіяни та учасники богослуження, мали змогу привітатися з ним особисто.

У неділю відбулось перше спільне проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциска з вірними. Святіший Отець наголосив, що Бог у своїм милосерді ніколи не втомиться вибачати нас. «В чому ж тоді проблема? В тому, що ми втомлюємось просити в Нього прощення». Папа закликав вірити у Боже прощення, без якого існування світу не мало б сенсу. Після молитви і благословення Папа подякував усім паломникам з різних країн, а також усім італійцям і мешканцям Риму за їхню підтримку і молитви. «Гарної вам неділі і смачного обіду!» – таким побажанням закінчив перший Ангелус Папа Франциск.

З’явилося перше повідомлення Папи Франциска у соцмережі Тwitter на акаунті @ Pontifex, з якого після відставки Бенедикта XVI тимчасово припинили надсилання повідомлень: «Дорогі друзі, сердечно дякую вам і прошу вас продовжувати молитися за мене. Папа Франциск».

Книги, написані Папою Римським Франциском, і присвячені йому біографічні роботи стали бестселерами онлайн-магазинів в Аргентині, продажі традиційних видань також значно зросли.

Радимо ознайомитись:

Бенедикт XVI про Папу, Церкву і знаки часу.

Глава УГКЦ: Понтифікат Бенедикта XVI підніс нашу Церкву на якісно новий рівень.

Стаття о. Ореста-Дмитра Вільчинського «Кілька штрихів до портрету Папи Франциска».

Кардинали про нового Папу.

Погляди кардинала Бергольйо, новообраного Папи Франциска.

Владика Степан Чміль – вихователь теперішнього Папи.

Плани Папи Франциска на найближчі місяці.

Глава УГКЦ про Папу Франциска:

Новообраний Папа дуже добре знає про нашу Церкву і духовність

Папа Франциск дуже добре розуміє, що означає душ пастирство для іммігрантів

Папа Франциск вміє правильно досягати мети

Папа Франциск – справжній батько, душ пастир для людей

Обрання Папи було для мене підтвердженням вислуханої молитви

Ми залишаємо повну свободу Папі оприлюднити факт Патріархату УГКЦ

Брифінг Блаженнішого Святослава, приурочений обранню Папи Франциска

Більш детально прочитати про те, як проходив Конклав можете тут.

Всю інформацію про новообраного Римського Архиєрея читайте тут.

http://catholicnews.org.ua/glava-ugkts-pontifikat-papi-benedikta-khvi-pi...